55+

55+

Hűség

Nem véletlenül választottam a hűséget témának, mert ,mint érték talán ez változott a legnagyobb mértékben.

2023. augusztus 23. - Klara Csik

A mai napon, héten , aki olvassa a címet , azt hiheti, hogy egy betűt eltévesztettem, hiszen a hőség fogalom jobban illene a mostani helyzetre. Augusztus végi hőség , amilyen még életemben nem volt , mert korábban huszadika volt a szezonválasztó nap. Pár nap hűvös idő utána indult az indián nyár - vénasszonyok nyara , mely ha szerencsénk volt ,akár október végéig kitartott. Mi történik mostanság csak kapkodjuk a fejünket , merre haladunk sok szempontból és ebbe az időjárás is beletartozik. 

Mi vár a gyerekeinkre, unokáinkra, hogy csak a belátható generációkat említsem. Jobb nem bele gondolni , mert a katasztrófa filmek képsorai aktuálissá válhatnak. Nem bocsátkozom jóslatokba , inkább maradok a realitások talaján. A változások mindent érintenek , a környezetet, az emberi tulajdonságokat csakúgy, mint mindennapi kenyerünket.

Nem véletlenül a hűséget választottam témának, mert ez az érték talán a többihez képest is jelentősen módosult. Becsület , tisztesség , megbízhatóság, felelősség vállalás , elkötelezettség , megannyi érték, érdemes és követendő tulajdonság , melyek némelyike más értelmezést nyer a belemagyarázás okán, sokan mást értenek alatta, mint, amit valójában jelent.

Hűség , légy hű magadhoz , szól Eric Knight , amerikai író regényének címe és ennek így is kellene lennie, minden korban, nemtől és korosztálytól függetlenül. Hűséget fogadunk választott partnerünknek, gyerekeinknek, munkaadónknak és amikor ezt tesszük , abban a pillanatban komolyan is gondoljuk. Az élet , a gazdaság , a politika területén is erre fogadnak , ösztökélnek bennünket , mely kitarthat egész életünkön át vagy változtathatunk a megközelítésen.  Mi az ,ami a hűséget felülírja minden helyzetben ? Szerintem a tisztesség , az eskü, az adott szó, a fogadalom, amire hűséget vállaltunk.  Ha változnak a körülmények , nem úgy alakulnak a dolgok ,ahogyan és amire hűséget fogadtunk, mit kell tennünk? Jó kérdés ! Légy hű magadhoz, gondolj erre - és már megkaptad a választ. Ez a legfontosabb , vállalható e a hűség, ha már nem akarunk hűek lenni ,ahhoz ,ami jelenleg van , csak ahhoz ,amire eredetileg hitet tettünk. Te is változz ,ne csak a körülmények - szoktam javasolni . Ez vonatkozik az örökre fogadott hűségre is , ha szükség van rá. Pénz ,hatalom, fegyver ,paripa -illenek hozzánk magyarokhoz. Érdemes magunkba nézni és megkérdezni a belső hang által - mihez vagyok hű? A pénz egyszerű téma , hiánya keserves lehet ,megnehezíti a mindennapi életet. A túlzott , pénzhajhász élet megbosszulja magát, aki pénzre esküszik és fogad hűséget, soha nem elég alapon , téveszme vezérli és valójában nem élvezi az élet apró örömeit. Később szembesül az élet múlandóságával ,miszerint a sírba nem vihetünk semmit magunkkal. Maximum a temetési szertartás lehet díszesebb , de ez már kit érdekel. Mire ment a nagy köteg pénzzel, elrontotta gyerekeit , akik azt hiszik a pénz az Isten és ezáltal nekik mindent szabad. Amikor veszítenek a tőzsdén, azt hiszik itt a világ vége . Tehát a a pénzhez való hűség talmi, múlandó ,nem melengeti a szívet, csak a zsebünk duzzadhat súlyától. Amennyi pénz szükséges céljaink eléréséhez ,annak előteremtésére fókuszáljunk a többi csak hab a tortán. A hatalomhoz való hűség sem boldogít jobban, mert nem tart és tarthat örökké. Minden véget ér egyszer és akik elhitették a hatalmasokkal, hogy különbek a többiektől , észrevehetik , hogy a hozsannát zengő kórus a hatalom elvesztése után azonnal eltűnik. Mindenfajta hatalomra igaz ez, gazdasági , politikai egyre megy. A hűség lehet állandó , gondoljunk családunk tagjaira, de változó is, ha nem tudunk azonosulni az új feltételekkel. 

A lényeg , a magunkhoz való hűségben rejlik, amikor tükörbe nézünk , kit látunk ? Olyan embert ,aki nem szégyenkezik, hanem a szemünkbe néz és vállalja önmagát, a tetteit következményeivel együtt. Nem könnyű feladat ,mert ,aki mindenre keres és talál magyarázatot ,hogy elkerülje a saját magával történő szembesülést, már nem is téma , mennyire hű önmagához, mert a kép torz, hamis. Kell ez nekem? Megéri a pénz ,a hatalom , a pozíció ,amikor a látszat dolgok átveszik a hatalmat felettünk és ideig- óráig elhitetik velünk, hogy mi  vagyunk a világ nyolcadik csodája.  Mi az életcélod, hogyan élsz , mely emberek, bizonyos dolgok fontosak számodra , ez ,ami irányítja életünket. Erre kell keresni a választ és küzdenünk , hogy elérjük, amire vállalkoztunk. Hűen magunkhoz , mely az életkor előrehaladtával nem tűri a mellébeszélést és a rózsaszín tükröt sem.

Nemrég olvastam és tetszett az erre vonatkozó mondás, miszerint, 

Becsüld azokat az embereket , akik legalább három nyelven beszélnek,  - egyenesen - őszintén és a szemedbe.

Ritka kincs. Légy hű magadhoz, mert élni így érdemes !

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6118199713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása