55+

55+

Foci kultúra- kell egy csapat !

A nők és a foci !

2021. február 22. - Klara Csik

Minden hétvégén ,szertartásosan nézzük, figyeljük a focimeccseket . Így van ez több ,mint 40 éve és még azelőtt is így volt, amikor drága apám , szurkolt, ordított, kedvenc csapatának a Fradinak. Azóta változott a helyzet  és a magyar foci mellett az angol, német, spanyol bajnokság nézése is divattá vált , a tv csatorna dömpingnek köszönhetően. Hétvégén ,tehát megvan az elfoglaltság ,még a vírus idején is.

Kisebbik unokám, 6 éves kora óta kergeti a labdát és ki nem hagyna egy edzést vagy meccset sem , még akkor sem ,ha komoly mínuszok repkednek. Imádja . A foci szeretete az valami különleges állapot , életstílus , filozófia. A csapat, az edző , a társak , a szurkolók ,megannyi kategória ,mely az összetartozást jelképezi. Ez a csapatszellem ,ami nézni is jó ,pláne benne lenni , különbözteti meg az embereket , különösen a férfi embert a másiktól . Van ,aki imádja és nem tud  e nélkül meglenni és van ,aki megveti és kritizálja ,hogy lehet ezért annyira odalenni , szlogent hangoztatva. A férjem máshogyan van ezzel , unoka - nagyapa kapcsolatként is összetartó kapocs , órákig tudnak beszélgetni egy -egy csapat összeállításról vagy éppen a meccsen történt eseményről. Ki hova igazol , ki mennyiért kelt el , komoly számítások , a befektetett árról és a tényleges megtérülésről. A gazdasági  élet valamennyi szabálya , érvényesül a fociban is , ott kell lenni  a szeren , ha naprakészek akarunk lenni a témában.

Mivel ez egy fontos terület , nőként , anyaként és nagymamaként is próbálok a felszínen maradni ,hogy ne mondhassák azt, persze ezt te úgysem érted. Az igazság az, szeretem nézni a focit . Imádom a lelkesedést, a feszültséget , a drukkolás mozzanatait.  Jó párszor szereztem páromnak azzal örömet, hogy jeles ünnepekre , születésnap ,házassági évforduló , meccs jegyet vettem , akár külföldre is. Élmény volt egy Real Madrid meccs megnézése Madridban vagy egy Chelsea rangadó Londonban . Unokáink is emlegetni fogják még felnőtt korukban is ,hogy a mérkőzés első 15 percét elbuktuk , egy rossz információ miatt. A foci a kulturális élet része is ,számos film, könyv , foglalkozik e témával . A csapat , a csapatszellem ,melyek a mai céges élet meghatározó elemei ,jól tetten érhetők például a focis film példákon keresztül. 

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem párat ,melyek kiválóak és ajánlom megnézésüket a karanténos időszakban. A legelső , mely egyik kedvenc férfi színészemhez köthető, a Fever Pitch - 1997-ben készült és magyarul , az Egy férfi ,egy nő és egy focicsapat címet kapta. Egy angol Arsenal imádó drukker életéről szól, aki megszállottként , mintegy élete szerves részeként kezeli a csapatot. Kedves ,romantikus történet és jól tükrözi az angol foci rajongást, mely ma is áthatja életüket. A következő , lányaim egyik kedvence volt , a 2002-ben készült ,sokak által kedvelt, Csavard be ,mint Beckham című film , amiben a kamasz Keira Knightley játsza a főszerepet. Már ebben is kiváló , tehetsége mára ,pedig most is fiatal ,világhírű. 2009 -ben mutatták be,  Az elátkozott Leeds United c. filmet , eredeti angol címe , a The damned United ,mely megmutatja ,nemcsak a foci ,hanem az élet buktatóit,  focin keresztül.  kategóriáját tekintve , sport , filmdráma , mely külön film kategóriává nőtte ki magát. Becsület, kitartás ,lelkesedés , csalódás ,kudarc és siker , megannyi érzés ,mely a film cselekménye alatt még közelebb hozza és megérteti velünk, mit is érdemes kedvelni a fociban. A legújabb , mely 2020-as film sorozat élmény ,persze a Netflixen , a A foci mindenkié - magyar fordításban , a The English game -eredeti címről. Az 1880-as években játszódik és az amatőr és profi foci kialakulásáról szól , szórakoztató ,de ugyanakkor elgondolkodtató módon.  Ne csak külföldi példát említsek ,egyik kedvenc focis filmem, a Játszd újra Tutti , 1998-ból ,melyben Eperjes Károly játszik maradandót. 

A hétvégén izgalmas krimit olvastam és megszállottként faltam az oldalakat ,hogy megtudjam ,ki a gyilkos . Egy olvasmányos ,magánnyomozó története, a Selyemhernyó, a Cormoran Strike sorozatból, Robert Galbraith író tollából, melyet az év könyvének szavaztak meg. Néha kell az adrenalin növelő szórakozás , melyben szintén nagy Arsenal drukker a főszereplő. A kommunikáció csodájaként, a messenger- en tartjuk a kapcsolatot Athénban élő és dolgozó barátainkkal ,akik szintén Arsenal drukkerek és nem maradhat el a szombat-vasárnapi rangadó érkélése  az adott estén. 

A nézők nélküli , hanghatásokra és bevetített képekre szorítkozó szurkolás a pandémia elején szokatlan volt ,mely mára elfogadottá vált. Legalább így nézhessük, szurkolhassunk , mondják elsősorban a pasik. Nagy öröm lesz ,ha újra meccsre lehet járni, együtt szurkolni és örülni  az általunk kedvelt csapat sikerének. Ha ez meglesz, rendben vagyunk mondhatjuk , kezdődik a való világ , a csapat szellem , mely  nem hal ki , csak átalakul , úgy ,ahogyan sok minden más az elmúlt egy évben. Addig is feleségként , figyelem a foci alakulását , filmet nézve , könyvet olvasva ,  hogy ne maradjak ki a családi  csapatból.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4316435568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása