55+

55+

Gonosz pálya – A döntés  

így összeolvasva egészen érdekes a szóösszeállítás és sok mindenre lehet gondolni, agyalni, kombinálni, a mögöttük megbújó tartalmat keresve. Ne keresd!  

2021. november 15. - Klara Csik

 

Gonosz pálya, nem a munkádra, a pozíciódra gondolok, se nem arra, hogy milyen sokan kerültek az utóbbi években a saját gonosz pályájuk csapdájába.

A döntés pedig, a vezetéstudomány egyik legfontosabb szava, mely a vezető sikerességének egyik fokmérője. Lehet jól vagy rosszul dönteni, de dönteni kell. Kivéve persze azt a helyzetet, amikor nem tudod, mit csinálj, mert ekkor a mondás szerint, ne csinálj semmit. Hát ez nem a nők, a női vezetők műfaja, mi mindig csinálni akarunk valamit, sokszor akkor is, ha éppen várni kellene. Ennyi szómagyarázat után, miről is szól az aktuális írás: Tudtátok, hogy a könyveknek gyógyító hatásuk van?

Számomra egyértelműen gyógyító hatásuk van és volt egy nehéz operációval járó helyzetben, ezért írok e két könyvről, melyek mostani írásom címeként szerepelnek. A valóság mindig egyszerű, két könyv címét írtam le, melyeket a kórházban olvastam. Nehéz választás volt, mit vigyek magammal a kéthetes túrára, jól választottam.

A Gonosz pálya eredeti címe, Career of devil -egyenes fordításban az ördög karrierje, ami hűen kifejezi, amiről szól. Írója Robert Galbraith, mely név írói álnév J.K. Rowling, a Harry Potter írónőjének álneve. Ez a könyv legújabban magyarul is megjelent regénye. Sokszor elolvasom a fület, az előszót, ami egyfajta összefoglaló, mit tudhatunk a könyvről előzetesen, amit az író fontosnak tart.

Most azt írta, hogy ennek a regénynek a megírása volt számára a legizgalmasabb a Cormoran Strike magánnyomozó sorozatban. Igaza volt. 550 oldal, melyen keresztül a feszültség fennmarad.  Hirdetve a nemzetközi bestseller sikerét, az egyik olvasó azt írta róla, hogy nem tudta letenni, mert mindig kíváncsi volt mi történik a következő oldalakon.

5 napig nem tudtam olvasni a kórházban, mert magammal voltam elfoglalva. Arra fókuszáltam, hogyan tudok aludni, elviselni a fájdalmat, így az olvasás váratott magára. Mígnem 5 nap eltelte után elővettem a könyvet. Én is úgy jártam, ahogyan az előbb említett olvasó. Annyira izgalmas volt, hogy, amikor letettem, pár perc múlva már újra a kezemben volt és szinte faltam a lapokat. Megérte, izgalmas, fordulatos cselekmény és a végkifejlet is tartogat meglepetést. Ez a sorozat harmadik kötete egyébként, melyet megelőzött a Kakukkszó, ill. a Selyemhernyó, majd utána következett a Halálos fehér és a legutolsó, a Zavaros vér. Ebben a harmadik könyvben sok minden világossá vált, mivel a negyediket olvastam legelőször. Önállóan is jó olvasmány, de ha betartjuk a sorrendet, akkor teljes a kép és időrendi sorrendbe kerülnek a főszereplők életének eseményei. J.K. Rowling szenzációs író, több szálon is mozgatja az eseményeket, de nem kuszálódnak a szálak, követhető a történet és még olvasmányosabb, mintha csak a főszálat ismernénk. A könyvet ajánlom mindenkinek, aki izgalomra, jó kalandra vágyik, mintha benne lennénk és a végkifejlet is elnyeri tetszésünket. Utána jól aludtam.

A másik könyv, regény, történelmi olvasmány, amit figyelmetekbe ajánlok, a Döntés – Edit Eva Eger, magyar számazású írónő könyve, melyet már a lábadozási folyamatban olvastam itthon és a sors helyezte kezembe, mert aktuális mondanivalója segített feldolgoznom a műtétet, megmutatni a jövőbe vezető utat, mely folytatása a mostaninak. Az írónő kassai illetőségű holokauszt túlélő, az első rész a kassai gyerekkorról és a második világháború rémségeiről szól, mely az Auschwitz-I haláltáborba vezetett. Sokan írtak már erről a korszakról és mégis más egy 16 éves lány megélt tapasztalatait olvasva átélni, mely időszakon testvérével együtt estek át.

A történet megrázó, de a haláltáborból való megmenekülés után válik igazán megrendítővé. Hogyan folytatják életüket a csodával határos túlélés után, hogyan tudják újjá építeni magukat és környezetüket. A szülők tragikus elvesztésének élménye végigkíséri az írónő életét, melytől soha nem szabadul. Hihetetlen szerencse, hogy mindkét nővére életben marad és életük során, bár fizikailag távol kerülnek egymástól, tartják a kapcsolatot.

Az emigrálás szinte törvényszerű, hiszen a háború után sem volt a zsidók helyzete könnyű, amikor visszatértek korábbi lakóhelyükre. Társkeresés és találás, az együttes útkeresés története érdekes, pláne, az azt követő fejezetek, melyek a múlt feldolgozásával foglalkoznak. Hogyan lehet a múltat feldolgozni, nem elfelejtve a történteket, hanem inkább nyíltan beszélni róla, így kibeszélve magából a régi sebeket, emlékeket.

Ki vagyok, kivé akarok válni, hogyan tovább - ezek a kérdések valamennyiünket foglalkoztatnak, ez a könyv gyógymódként keresi  ezekre  a választ.

Manapság a self-branding, a magunk márkává fejlesztése is hasonló módon közelíti meg az önmagunk megismerésének, tulajdonságaink, képességeink feltárásának útját. Szembesítés önmagunkkal, honnan jöttünk, hol tartunk most, milyen utat jártunk be, remélhetőleg nem az előző könyv – a Gonosz pálya – képét vetíti elénk. Nem mindegy a reális önkép feltárása után eldönteni, merre akarunk haladni és milyen tényezők befolyásolják a karrier és magánélet utunkat.

Jó ha elégedettek vagyunk sok dologgal, mert ez segít új energiával, lendülettel sarkallni magunkat a hogyan tovább kérdésre keresendő válasz megfogalmazásával. Senki sem tökéletes, mindenki tud olyan eseményeket, történéseket, tulajdonságokat említeni, melyekre nem szívesen vagy bosszúsággal emlékszik, mit, mikor és miért tett, úgy ahogyan és nem éppen fordítva, ahogyan akkor aktuálisan kellett volna. A megbánásnak semi értelme, mert az a hajó már rég elment. Inkább fókuszáljunk a jövőre, melyre az írónő is rámutat. Amikor végre megtalálja a helyes megoldásra vezető folyamatot, már középkorúvá válik, de így is szerencsés, hogy időben és jól döntött, mely kedvezően befolyásolta személyes és szakmai életét is. Érdekes olvasni az általa esettanulmányként említett történeteket, melyek pacienseivel történt meg és tanulságul szolgálnak nekünk is, tanulhatunk belőlük.

Hányszor olvasol hetente, olvasom a kérdést a Facebook-on és csodálkozom a válaszokon. Az olvasás hozzátartozik a mindennapi életünkhöz. Nem mindegy mit olvasunk, mert az élmény hatással van ránk és ez a hatás bennünk él tovább, alakíthatja életünket és mi is befolyásulhatunk általa másokat, ahogyan én is ezt teszem ezzel az írással.

Olvasni minden nap kell, szükséges, mint a levegő, az étel, a kommunikáció bármilyen módja, de a könyv, mely megérint és tovább kísér fontos tényezője a jelennek és a jövőnek is.

E két könyv különböző módon adott élményt és segített feldolgozni egy nehéz időszakot, mely ma már egy hónapja történt és minden erőmmel igyekszem megszokott formám, életem, mindennapjaim visszanyerésére. Jól haladok, de még van mit tennem, melyet újabb könyvek olvasása segít.

A könyv, az olvasás gyógyító erővel bír, ne felejtsük ezt a tényt, minden élethelyzetben, segít, hogy saját magunk jól boldogulhassunk az életben.

 

 

 

Csk -. 2021 nov. 15.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6916756430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása