55+

55+

Kedves vagy ?

Manapság , amikor mindenki ideges, hőguta van, feszültek, türelmetlenek, erőszakosak vagyunk , sorolhatnám a jelzőket , az udvariasság, a kedvesség felértékelődik.

2024. július 19. - Klara Csik

Nemrég olvastam egy olasz kávézó felhívását a bejáratnál , mely ugyanannak a kávénak az árát három kategóriába sorolta :

1. az első, ha valaki csak szimplán kiböki , hogy kávét kér  és ennyi , ez a legdrágább.

2. a második , ha a kávét udvariasan , köszönő és kérő mondat kíséretében rendelik, ez a közepes ár , de már olcsóbb ,mint az 1. kategória.

3. A harmadik , a legkedvezőbb  , a kedves ár , amikor két -három kedves kísérő mondat is elhangzik , hogy van ma reggel - stb. Tehát az eladó és a vevő kapcsolatba lép ,kicsit barátkoznak , emberi módon viselkednek.

Ez a magatartás már kedvezményt érdemel , kvázi értékelik a kedvességet , mely nem azonos az udvariassággal. Miben különbözik egyik a másiktól. Az udvariasság , tanulható - tanult , formális azaz kincstári eszköz, mely a másik iránti tiszteletet hivatott kifejezni. Igen ,udvarias vagyok , tudom hogyan kell viselkedni , elismerem személyedet, értékeidet , figyelek arra - kinek - mit és hogyan mondok adott helyzetben. A kedvesség valami más, nem csak udvarias vagyok, hanem érzelmet is sugárzok , jelzi fontos vagy nekem , a jó benyomás mellett , számít a véleményed , vigyázok rád , azt akarom, hogy jól érezd magad.

Tetszik ez a fajta gondolkodás , törődés, reakció, pláne , ha engem is érint. Éppen ezért a munkahelyi környezetben is egyre fontosabb, amikor a jó munkaerő valódi kincs és egyre ritkább - a well being -  megközelítés. Udvariasak vagyunk egymással , de az együttműködés során akár kedvesek is lehetünk. Akkor van baj, ha átesünk a ló másik oldalára - azaz a munkahelyből - otthonos környezet lesz - mely a teljesítményorientált világban másképp kezelendő. Mi a fontos a cég életében , a cél örök és nem változik, a nyereség , a profit , a kitűzött eredmény , cél elérése erre kell koncentrálnunk. Ebbe sokszor a kedvesség nem fér bele.  Miért nem ? Teszem fel a kérdést és a válasz világos, sokan félreértelmezik és úgy gondolják , ha ennyire kedvesek velem , akkor többet megengedhetek magamnak, nekem több dolog szabad. A home office- munka módszer erre még rátesz egy lapáttal ,mert a szabadságfok növekszik, a konkrét időhöz kötött megbeszéléseken túl akkor és úgy dolgozom ,ahogyan nekem jó. Ez óriási tévedés és a vezetők felelőssége előtérbe kerül. A gyeplő elengedése, az ellenőrzés , követés hiánya vezetői hiba és hamar megbosszulja magát. Úgy ,ahogyan a túlzott ellenőrzés béklyóba köt, annak hiánya hanyaggá tehet. A célok világos meghatározása, a munkakörök tartalmának ismerete és karbantartása , egyértelműen meghatározzák , milyen a szervezet.  Ha jó ,erős a vezetés ,az irányítás, a csapattagok ismerik és tisztelik egymás munkáját, ezek jó alapot adnak a siker elérésére. Az elért teljesítmény elismerésre méltó . Ilyenkor belefér a dicséret , a kedvesség ,mely méltányolja a kiemelkedő munkát. Egyre inkább előtérbe kerül a generációk közötti magatartás ,némelykor vélemény eltérés. Ki- hogyan viselkedik a másikkal, a virtuális világ eszközei, módszerei  - a mesterséges intelligencia - AL - nem a kedvességet célozzák meg. Gyorsan, hatékonyan végezzük a dolgunkat ,csak különleges eseményeken , alkalmakkor találkozunk , alig ismerjük egymást . Hová vezet ez ? Idegesség, bizonytalanság, stressz, türelmetlenség, kiégés , a pszichológia , pszihiátria reneszanszát éljük ,mindenki jár valakihez, akinek terápia szerűen kiöntheti a lelkét ,bízva abban, hogy megkapja a másik oldaltól ,amire vágyik. Feloldozást, jó vagy éppen rossz tanácsot ,melyek számára  a továbblépést jelentik.

Próbáltam a kávés példa mintájára - a munkahelyen is három kategóriát kialakítani , mely a- well being - a jó érzés - az emberi kapcsolatok irányába mutat.

1. Formális főnök .- beosztott kapcsolat - a szervezeti  fogaskerék rendszer tagjaként , a kitűzött célok eléréséért dolgozom , tudom mi a feladatom , haladok nap - nap után ,mint a vontató ló. Elfogadom a munkahelyi környezetet, de a munkán kívül nem igazán érdekel kivel-mi történik.

2. Megkérdezik - hogy vagyok - pld. milyen volt a hétvégém , de semmi különös . Tudom a válasz sem mindig érdekli a kérdezőt , közömbös irányomban, de nem számít. Azért kérdezi, mert ezt kell tennie - formális , udvarias az érdeklődés.

3. A csoport szellemből adódó - közvetlenebb munkahelyi kapcsolat , amikor ha látják rossz kedvem van vagy bánt valami , érdeklődnek  mi a gond, törődnek velem ,segítenek, számíthatok rájuk. Együtt sírunk - együtt nevetünk, ha jól mennek a dolgok örülünk , mert tudjuk a csapat együtt jobban teljesít. Értékelik a munkámat , kapok visszacsatolást a  teljesítményről , tudom, érzem fontos vagyok a közösség számára.

A kedvesség a munkahelyen kiváltja a szeretet szót , nem kell szeretnünk egymást , együtt, hatékonyan dolgozzunk a cél elérése érdekében. Ez ennyire egyszerű. Az igaz , jobb ha kedveljük egymást, mert akkor a légkör is jobb, tudjuk, a szenvedéllyel ,kedvvel végzett munkának kimagasló lehet az eredménye.

Sokszor halljuk, hogy a világ másik felén ,nyáron bajban vannak az emberek, amikor a pszichiáterek tömegesen mennek szabadságra és a hosszú szünet miatt sokan kétségbe esnek, mert elmaradnak a beszélgetések. Így megszakad a folyamat ,elvesztik a rutinból eredő biztonságot. Lassan ,de biztosan itthon is erre tartunk, különösen a fiatalabb generációk részestik előnyben a terápiát. 

A mindennapi kedvesség , udvariasság nem kerül semmibe , pénzben például a kávézó példát tekintve kifejezhető, tehát ,aki leírta érti a lényeget. Fontos hogyan szólnak hozzám ,másképp reagálok a kedves szóra ,mint a flegmán odavágott információra. Az udvariasság pénzért megvehető, tudom mit-miért teszek. A kedvesség belülről jön , értéke túlmutat a pénznél. A kedvesség ragadós , követhető , ha én kedvesen szólok valakihez , ösztönzöm a másik felet arra , hogy ő is így forduljon hozzám, máris létrejön a Kedves Kapocs.

Ettől könnyebbe a mindennapi gondok kezelése, örülhetünk az élet apró mozzanatainak , még kedvesebbek  lehetünk egymással, másokkal.

Miért írok erről ?

Éppen a technika uralta világban lenne fontos az emberi ,személyes kapcsolatokat megőrizni és továbbadni a fiatalabb ,utánunk jövő generációknak ,mert mi lesz velük?

Most, amikor a 35-40-45 fokos nyári napokat próbáljuk túlélni , láthatjuk ,hogy a környezet változik és a túléléshez kevés az üdvösségünk. Tenni vagy elviselni ,jó kérdés, mert van ,ami már visszafordíthatatlan ,megállíthatatlan Azt hittem az én , a  mi életünkben már nem lesz sok változás. Tévedtem. Mi jöhet még ? Sok minden, jobb bele nem gondolni ,de nem tehetem . A gyerekeimre , unokáimra gondolva , segíteni akarok, hogy az ő életük ne csak a túlélésről ,hanem a boldog, tartalmas életről szóljon. 

Legyen, nyugi, béke ,csend, kiegyensúlyozottság és kedvesség ,ahogyan egymással viselkedünk, támogatjuk és segítjük egymást , ne csak az internet , az okos telefon , a laptop - hanem a személyes kapcsolatok által is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr2218449261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása