55+

55+

Tudsz élni?

Igen, tudok élni, állapítottam meg elégedetten. Boldog vagyok, elégedett azzal, amim van. Vannak céljaim ,meg

2024. október 17. - Klara Csik

Az élet véges , mi már az életünk utolsó évtizedeit koptatjuk , kit  érdekel. Na és akkor , mi van. Volt egy reklám ,imádtam. Mi kell az élethez ,egészség , pénz és kerozin. Aki látta érti a lényeget.  Sorra olvasom a szörnyűbbnél, szörnyűbb híreket ,melyek mindenkit , fiatalt és idősebbeket is érintenek. Balesetek, betegségek , már fiatalkorban aratnak.  Többen feszegetik a határokat ,semmi nem elég, ha megvan a csúcs autó, jöjjön például  a repülőgép vezetés, extra hegymászás ,mert a kvázi normális élet nem rejt elegendő kihívást.

Fene a jó dolgukat, ha rosszul járnak, nem tudom sajnálni őket , csak a családjukat. Pedig manapság az egyszerű, mindennapi élet is rejt kalandokat. Hát ,akkor hogyne örülnék , haladnak a dolgok, rendben a család és a munka is. Minden reggel mantrázom a saját családom, környezetem érdekében, hogy aznap is jó napjuk legyen. Eddig sikerült és hiszek benne ,hogy ezután is így lesz. Persze engem is megérintenek azok a hírek , melyektől a szőr felállna a hátamon, ha lenne. Mi izgat ? A jövő- mi lesz a gyerekeimmel az unokáimmal, a sort folytathatnám ,nincs vége. Megértem olykor, aki azt mondja ,  a mának élek  ,nem érdekel a holnap ,de akkor mivé lesz az emberi lét, mely több ezer éve létezik és eddig fenn maradt, elveszti értelmét? Nem kéne hagyni ,mert vissza süllyedhetünk oda ,ahonnan indultunk. Ezt akarjuk? Nagy szavak , gondolatok, de nem árt elmélkedni rajta és ennek megfelelően cselekedni. Nálunk , mármint kis hazánkban az ilyen irányú igyekezet megvan , tesznek róla , hogy a kép még komorabb legyen ,már nem tudok szinte olyan területet , szakmát ,iparágat említeni , ami optimizmusra adhatna okot. Mi marad? A saját kis életünk, környezetünk ,mely a mindennapokat színesíti és örülünk annak, hogy élünk. Beszélgetés közben már azonnal mondom , hagyd abba ,ne beszél erről vagy arról , pedig tudom a kibeszélés segít. Persze hiába nem beszélünk dolgokról , eseményekről , sok mindenről , az agyunk hátsó részében ott motoszkálnak a rejtett, ki nem mondott gondolatok. A megbeszélés segítene ,de már feszül az ideg, ha csak bizonyos témákra gondolok és mesterségesen visszafogom magam, mert úgy érzem tehetetlen vagyok, nem rajtam múlik a változás. Kin múlik? Mindannyiunkon , ki-ki tegye a maga dolgát, amire képes. Legtöbben csendes szemlélői a kialakult helyzetnek ,várunk, a csodára. Beszéljünk róla, hadd szóljon , ezt megtehetem ,legalább megértik ,amit mondok és sokan egyet is értenek vele. Éppen ezért őrzöm a pozitív gondolkodás lángját, örök optimistaként , mert enélkül sokkal rosszabbul érezném magam. Pezsgek továbbra is, mit tehetnék mást és keresem a halvány reménysugarat, a jövőre tekintve.

A tudok élni nemcsak azt jelenti , hogy a megszerzett javakkal , gondolok itt elsősorban a pénzre , gazdálkodom. Költök ,fogyasztok ,amiért minden gazdasághoz értő most imádkozik, hogy fellendüljön a gazdaság. Csak nem akar eleget fogyasztani a magyar, mely akár segíthetne. Pedig fogyasztunk , de nem úgy ,ahogyan elvárják. A tervezett fogyasztás azt jelenti , arra költök ,amire szükségem van. Nem herdálok, kerülöm a túlköltést, élelmiszert nem dobok ki  , tovább használok dolgokat és nem cserélem azonnal újabbra a még nem is olyan régit - magyarul spórolok , tervezem a kiadásaimat , hogy holnap is legyen ,amiből később költhetek. 

Állok a piros lámpánál , mellettem megáll egy legújabb feltuningolt super márkájú autó , benne a sofőr , egy 30 körüli "gyerek" . Hát ő sem  munkával kereste meg a rávalót - gondolom. Vagy igen ?  Nálunk vannak ügyesek és még ügyesebbek ,ezért még az is lehet , hogy ő úgy érzi , megdolgozott érte, mindent megtett , hogy ilyen autója legyen. Miért ne venné meg ,ha erre vágyik, egyszer élünk , tartja a magyar mondás. ,mely sokakat felment a túlköltés vétke alól. Ha lenne ilyen munkakör, amiben ennyit lehet keresni sokan csatlakoznának hozzá, de ez csak egy szűk rétegnek adatik meg. Az én generációm megtanulta anno a takarékoskodást, most ,amikor már bíztunk benne , hogy végre elfelejthetjük újra előjön , vissza köszönnek a régi szokások. Sokan hónapról hónapra élnek és a takaró hossza igencsak rövid ,ameddig nyújtózkodhatnak. Azt olvasom ,az új trend , munkára kell fogni a nyugdíjasokat , még nem dolgoztak eleget.

Mi van ? - kérdezem . Aki akar és képes rá, nyugdíjasként is dolgozik, ha megvan az egészsége, vannak céljai , ambíciója , felszólítás nélkül is dolgozik. Jó példa vagyok rá ,párommal együtt. Felnőttek a gyerekek, már az unokák is, örülünk , hogy van értelmes munkánk , dolgozhatunk. A betegségektől szenvedők eleve nem képesek további munkavállalásra, akkor meg minek forszírozni, mindenki eldöntheti , hogyan akar és tud élni. Ugyanakkor a fiatalok  vagy a fiatalabbak egy része ,aki jobban eleresztett pénz dolgában , arra spekulál , mikor hagyhatná már abba a munkát és lábat lógathatna mondjuk a világ télen is naposabb felén. Hát akkor hogy is van ez?

Az idősek dolgozzanak a fiatalok pedig élvezzék az életet, minél fiatalabb korban . Én is gondoltam erre anno, de az élet nem így működik. Fordul a világ , azt javasolják, ha nincs elég pénzed ,vállalj még egy állást - javasolják.

A világon , Európában is trend a heti 32 vagy még kevesebb munkaóra ,hogy maradjon idő az élet élvezetére. Nálunk, pont az ellenkezőjére buzdítanak, az okokat nem bolygatom, bár lenne rá magyarázat. Az igaz ,hogy 50 felett nehezebb csúcs pozíciót találni ,de ettől még a munka szükséges ahhoz, hogy jobban éljünk és céljaink vezéreljenek akár plusz 50 évig.

Hol van az igazság , melyet a magyar ember nem kétséges ,mindig mindenkinél jobban tud. Tehát mindenkinek van saját élet receptje, ami tuti . A hozzávalók értéke, mértéke , száma határozza meg ,mennyire élvezetes , tartalmas  és elfogadható lesz saját magunk , családunk, környezetünk számára. 

Az én , saját receptem egyszerű, ebből főzök és élvezem az életet - nyugodt ,békés környezet ,anyagilag és erkölcsileg megbecsült munka , kezelhető egészség, mely jó alap egy jó élethez. Eddig sikeresen vettem, vettük az akadályokat és a töretlen optimizmus segít abban, hogy még sokáig így legyen !

Neked van saját élet recepted ? Tudsz élni?

Találd meg, határozd meg, élj e szerint !

Sok sikert hozzá !

csk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr7518709782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása