55+

55+

FSR - Family Social Responsibiltiy - COVID - Márka

2021. március 23. - Klara Csik

Ismerős a fogalom a nagy, menő, nemzetközi cégek és most már a hazaiak közül is sokan foglalkoznak a társadalmi felelősségvállalás témakörével. Helyesen teszik. A vírus és annak hatásai rámutattak arra, mit érhetne el az emberiség, ha nem károsítanák, mérgeznék, szennyeznék a környezetet a kedvelt gépekkel, eszközökkel, járművekkel. Nemcsak a cégek, vállalatok, vállalkozások számára tekinthető szinte kötelezőnek a feladat, a jövő nemzedékeire való gondolkodás, hanem az egyén és a család, mint legkisebb gazdálkodó egység is érintett a dologban, legyen az egyszemélyes, többszemélyes, fiatal vagy idős a háztartás. 

Megfogalmazva. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ezt gyakoroljuk, és lassan már csúcsra járatjuk az elmúlt év alatt. Ilyen szempontból hasznos volt a vírus, megtanultunk otthon még jobban gazdálkodni, körültekintően bánni meglevő forrásainkkal. Világ életemben spóroltam, a mi generációink így vannak kódolva évtizedek óta. Drága szüleim nem kezelték együtt a gyerekekkel a családi kasszát, hanem egymás közt beszélgettek terveikről, vágyaikról. Mi gyerekek csak a partvonalról figyelhettük a történéseket. Mindig legyen jó kaja az asztalon, ez alapelv volt. A ruha már más kérdés volt, anyám, aki a puritanizmus megtestesítőjeként úgy mond sosem divatozott. A célszerűség és az ár volt minden vételnél a meghatározó.

Hova akarok kilyukadni? A FSR -a családi felelősség vállalás, mint módszer, szemlélet, megközelítés a Covid hatására új fordulatot vehet. Rájöttünk, hogy a család mennyire fontos, és már más szemmel nézünk egymásra, jobban megismertük családtagjainkat. Sok szülő rácsodálkozik a gyerekre, tényleg már ezt is tudja? Vagy éppen azt mondja, jó beszélgetni vele, már önálló gondolatai is vannak, hiszen az idő szalad, és a gyerekeken látszik legjobban a változás. Lehet, és érdemes együtt tervezni, beosztani amink van, és ebbe a gyerekeket is bevonni, így működni fog a családi közteherviselés. Ha jobban gazdálkodunk otthon, akkor többre futja, és a gyerekek számára követendő példa, magatartás, szemlélet lesz felnőttkorukban is.

Szóval FSR -mi változott, hogyan takarékoskodunk a fenntarthatóság, a környezetkímélő háztartás hogyan is működik? Pár példát sorolok, természetesen a teljesség igénye nélkül:

  1. Családi vízgazdálkodás

Magas a víz számla, sokat mosunk kezet, fertőtlenítünk, fürdünk. Mostantól nincs napi két zuhanyozás, csak egy. Kádfürdő, helyett gyors zuhany. Zárjuk el a csapot, ha közben még mást is végzünk, mert pazaroljuk a vizet.

  1. Áramfogyasztás hatékonyan

Oltsd le a villanyt! Minden családban gyakorta elhangzó mondat, mert gyakran hagyjuk égni jó pár helyen, amikor nem is vagyunk ott. Érdemes a gyerekeket már kiskorban hatékony áram használatra ösztökélni.

  1. Élelmiszer felhasználás FSR módon

Mindent megenni, a maradékot is. Csak annyit vásárolj, amennyit megeszel. A maradékot használjuk fel, párosítsunk, variáljunk a változatos étrend érdekében. Ne dobj ki élelmiszert! Gondolj az éhezőkre, és ne tedd a szemétbe a nem olyan friss kenyeret, hanem piríts, süss bundás kenyeret -úriasan francia pirítóst! Az élelmiszeren lehet a legtöbbet spórolni. Covid alatt marad pénzünk, megtakarításunk, aminek mindenki örülhet és később felhasználható kellemes dolgokra, például utazásra, nyaralásra, biciklire vagy akár egy új kenyérpirítóra.

  1. Vásárolj kevesebb ruhát

Covid alatt nem költünk annyit ruhára, elég otthon a mackónadrág, farmer, póló, pulóver, mellény és társai. Home office esetén érdemes sminkelni a képernyő kedvéért, és a fülünkbe fülbevalót tenni, mert egy idő után beforr és az nagyon gáz. Én ettől rettegek. Sok akció van, minden kereskedő szabadulna a szezonális készlettől, érdemes online is figyelni az akciókat. Most lehet szelektálni és otthon elhordani a már annyira nem hordott vagy már egy-két szezont megért ruhadarabokat, így ha újra nyitás lesz, végre vásárolhatunk az új kollekciókból.

  1. Kocsi használat

Mindenki, aki közlekedik tapasztalja, ha nincs iskola, akkor nincsenek dugók, gyorsabb a közlekedés. A karantén ideje alatt kevesebbszer tankolunk, takarékoskodunk, nem kopik a gumi sem. Érdemes átgondolni kell-e új autó vagy nyertünk 2 évet, és ráér a csere jövőre is. Ez az átütemezés is segít a pénztárcánknak.

  1. Egészséges életmód

Az egészséges életmódra, táplálkozásra most aztán van idő figyelni. Változatos étrend vagy akár méregtelentő kúra is belefér, hátha lesz bikinis tengerparti nyár, csak oltás legyen. Sportolás, edzés otthon, szobabicikli és társai, bár nekem ez is veszélyes üzem, ezen kaptam izomszakadást!!!  Futás, a fiatalabbaknak és magukat fiatalnak érző idősebbeknek, bár a gyaloglás és a séta is megteszi. Sokan indulnak gyalog felfedezőútra, ami gazdagítja a látóteret és fittebbek leszünk általa.

Szóval megannyi lehetőség, ahány ház, annyi szokás, ha van ötletetek vagy bevált gyakorlatotok, amit megosztanátok a többiekkel, ne hezitáljatok! Rajta, FSR a jelszó, mely a céges CSR mellett követendő példa minden család számára.

Üdvözlettel, Csík Klára

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9216473836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása