55+

55+

Voltál már úgy ... ? Amikor feleslegesen izgattad magad?

2021 -A húsvéti ünnepek margójára!

2021. március 30. - Klara Csik

Voltál már úgy, hogy nagyon vártál valamit, és amikor bekövetkezett már máshogyan láttad a dolgot, mint előtte? Határozott igen a válasz az én esetemben, számtalanszor. Mint igazi nő, az aggódás, szorongás, a mi lesz ha kérdés sokszor motoszkál bennem. Ilyen volt ez az oltás ügy is, ami előtt halálra paráztam magam, és amikor megkaptuk és túl voltunk az egészen kb. 15 perc alatt, akkor arra gondoltam, mi a fenéért volt ez a nagy felhajtás, egyszerű dolog, és nem kellett volna ilyen nagy ügyet csinálni belőle. Most már várhatjuk a következő fordulót. Persze tudom, fontos mérföldkő, hiszen ez az első lépés a vírustól való szabadulás útján.

Eközben végigvettem, hogy mennyire máshogy látunk szinte mindent az elmúlt év történéseinek tükrében, és ezek a dolgok nagy hatással vannak és lesznek -nagy szavakkal az egész emberiségre, kis mértékben az egyénre, vagyis a mi életünkre. Kiemelek pár képességet, készséget, tulajdonságot, melyek máshogyan működnek, mint korábban. Kezdjük a sort az:

Alkalmazkodóképesség. Azt szokták mondani, a gyerekek gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, nekik az a lényeg, hogy a szeretteik mellettük legyenek, mert ez adja számukra a biztonságot. A felnőttek világa is hasonlít ehhez, amit az elmúlt év is igazol. Mennyi minden más lett és a kezdeti eretnek megoldások ma már szinte megszokottá, bevált gyakorlattá váltak. Ez van, ezt kell szeretni. Aki így gondolkodik, az gyorsabban túlteszi magát azon, hogy a változások a mindennapi életünk velejárói, könnyebben alkalmazkodnak a külvilág diktálta tempóhoz, módszerekhez. Ez a képesség alapvetően fontos, turbósítva a sikeres élet és karrier eléréséhez.

- Hiúság és büszkeség. Nekem e két fogalom párban jár. Vanity fair -a Hiúság vására -Thackeray -angol író regénye, és az abból készült kitűnő film hűen ábrázolják ezeket a tulajdonságokat, melyek kvázi életünk megrontói, és sok hibás döntés születik ezek hatására. Különösen a munkahelyen ártalmas, hogy ilyen indíttatásból döntsünk. Mire fel? Az ember gyarló, legyen az nő vagy férfi, és fontos számára a külvilág véleménye, mit mondanak róla, hogyan vélekednek a megjelenésről, cselekedetekről. Büszkék lehetünk adott helyzetben a teljesítményünkre, az elért célokra, pláne ha már több évtizedes emberi és szakmai múlt áll mögöttünk. Ne felejtsük a környezetnek, a cégnek, mindig a mostani és jövőbeni teljesítmény, lehetőség a fontos, a múltra tekintés az idősebbek kiváltsága, akiket a hiúság és büszkeség már nem motivál meghatározóan. Az önbizalom és a magabiztosság is e két fogalomból ered, remélve, hogy valós, meglevő értékeket tükröz. Álljunk ki magunkért, egy jó célért, mely büszkeséggel tölthet el bennünket ideig-óráig. Nem tart örökké, új célok és új megközelítés jellemző a mai korszakra, de talán a Covid hatására jobban megismertük magunkat és tudunk fontossági sorrendet felállítani a célok között.

- Divat. Ez a szó új tartalmat kapott most a vírus idején, amikor még a neves divatmárkák is akcióznak, és az eddig elérhetetlennek tűnő márkák is hirdetnek. A státuszszimbólum fogalma ma új értelmet kapott, most az első kérdés, hogy te milyen oltást kaptál vagy éppen kaptál-e már egyáltalán. Ok, lépjünk előre. Melyek lesznek a fontos kérdések ebben, és a következő pár évben? Vegyek, de mit? Fontos-e, hogy márkás és jó drága legyen? A ruhadarabokon és más kiegészítőkön elhelyezett logók elhelyeznek bennünket a társadalmi rétegek között. Először hozzászoktunk, majd rövid idő alatt leszoktunk a divatozásról, és a home-officos világban, a kényelem, variálhatóság, egyszerűség szavak, fogalmak vették át az uralmat. Ami eddig office style volt, mára háziruhává szelídült, és már alig várom, hogy ezek helyett végre újat vehessek. 

- Online- offline. 2020-ig is divatosak voltak ezek a módszerek, de mára az online uralom jellemző. Minden elérhető online, élelmiszer, irodaszer, meeting lehetőségek, csapatmunka, nincs kivétel. A különbség az ember, már elegem van az onlineból és végre a személyes kapcsolatokat akarom újra élvezni. Virtuális utazás, nézegetem a szép utakról készült mappákat, és újra átélem az élményt, de mi lesz már, topogok, mint a ló a verseny indulása előtt. Rajta, induljunk végre. Szingapúrban úgy terveznek, hogy 2022 január az utazások kezdete, melyről egy kedves volt kollegám e-mailjéből értesültem ma. Ne már, én optimistább vagyok, és július elejére tervezek.

- Home office. Lerágott csont, de nem meglepő, hogy a megjelenő tanulmányok jó része foglalkozik vele, hogy mi lesz, ha egyszer kiszabadulunk a karantén karámból, és újra elkezdünk élni. No nem a megszokott, régi, az az előtti módon, hanem újszerűen, kombinálva a módszereket. Mire szavazol, mennyi részben maradjon a home office - 1-2-3 nap és a többi a közös irodában? Szavaznak, terveznek, költségvetést készítenek. A nemzetközi cégeknél külön projektek, csoportok foglalkoznak a témával. Persze a sok agyalást, az élet egyszerűen megoldja, hiszen minden nemzet habitusától függően másra voksol.   Meglátjuk, mondják az okosok és kivárnak. Az idő megoldja a problémát, mint oly sokszor, és ez erre az esetre igaz. 

- Türelem, elfogadás, kitartás - e tulajdonság, képességcsokor, igazi tanulópálya volt az eltelt időszakban. Ezek alkalmazása segít a helyzet és a környezet elviselésében, pláne ha ezt 50 m2-en gyakoroljuk. A nők, anyák, feleségek, barátnők ebben élen járunk, hiszen nekünk kell megnyugtatnunk a nyűgös gyereket és a balhézó partnert is. Nyugi, meglátod lesz jobb is a helyzet, a mikor még várat magára, bár az oltásokkal az alagút végi fény kezd élesebb lenni, legalábbis a lelkünkben.

- Optimista szemlélet, melyet az írás végére hagytam. Olykor nehéz nem letörni, mint a bili füle, de erőltetni kell, mert ez a képesség segít továbblépni. Nagy sóhaj, ordítás, mosoly, nevetés terápia, kínai, japán módszerek a lélek megnyugtatására és a pozitív szemlélet kiteljesítésére.  Gyakorlom, ajánlom a nemrég látott Búcsú című kínai filmet e célból, és már gazdagabb leszel egy új technikával -a Ha-Ha kézmozdulatokkal, melyek segítenek megszabadulni a rossz dolgoktól, és erősítik energiaszintedet. Az optimizmust tanulni is lehet! Egyszerűen gondolj azokra a dolgokra, melyeknek örülsz! Legyen az bármily apró is. Utána már könnyebb váltani, és a nagy dolgok is sikerülni fognak, hinni kell benne!

Itt tartok most, oltás után egy nappal, kicsit nyugodtabban, készülve a Húsvétra és a családdal töltendő majdani ünnepekre!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Nektek és Családotoknak!

Üdvözlettel, Csík Klára

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6916484764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása