55+

55+

Home + Office = HOFFICE

Korábban is, de két éve ez a fogalom áthatja és megváltoztatta az életünket.

2022. január 28. - Klara Csik

Jó –e vagy éppen kevésbé jó, megoszlanak a vélemények. Érvek és ellenérvek sorakoznak, de ma már kitörölhetetlen a szótárból.

Ülök itthon és az irodám az ebédlőasztal, ahonnan jól belátom az egész terepet. Agatha Christie is így csinálta, lehet, hogy ezért is méltányolom nagyra munkásságát és imádom regényeit. Balra kilátok a kertbe, előre a konyhába, jobbra a nappali részbe. A TV-t is láthatom, ha éppen úgy adódik. Teljes komfort. Előttem a laptop, verem a billentyűzetet rendületlenül.

Annyian beszéltek már erről a témáról, mi újat írhatnék. Sokat. 2022-ben már mindenkinek tele a hócipője a vírussal, de a java most jön. Remélhetőleg nem egészségügyileg, bár a napi betegszámok rekordokat döntenek, hanem átszervezés, átalakulás, módosítás, változás a munkahelyeken, szervezetekben.

Úgy látszik, a globális, regionális központokban most ocsúdnak a fontos emberek és igyekeznek bizonyítani -hé itt vagyunk és ha már itt vagyunk, akkor jöhet egy kis átszervezés.  Ki, mit, hogyan csak kapkodhatjuk a fejünket. Pozíciók, munkakörök szűnnek meg vagy éppen átalakulnak. A szerencsések megtarthatják állásukat.

Ez igaz a home office-ra is. Mi legyen majd a pandémia után. Bár már itt tartanánk, hogy ez legyen a legfőbb téma!!! Már előtte is bevezették sok helyen a pénteki otthoni munkavégzést és meghatározták a törzs időt, mit kell feltétlenül mondjuk az irodában tölteni.

A vírus pedig teljes mértékben elterjesztette ezt a módszert, legalábbis a nemzetközi cégeknél.  A magyar cégek többsége változatlanul személyes közreműködéssel dolgozott és dolgozik most is, vírus helyzettől függetlenül. Kisebb szervezetek, csapatok, családias légkör, igénylik az együttlétet. A maszkviselet elterjedt, de nem kötelező, hiszen minden nap találkoznak, a vírusaik is barátságban vannak egymással. Persze a fertőzésveszély megvan, megkaphatják egymástól a betegséget. Ez van, nem haragszanak ezért egymásra, a gyógyulás után ott folytatják, ahol abbahagyták.

Más a helyzet a nemzetközi cégeknél, ahol a központi szabályok felülírják a helyieket. Nincs bejárás csak szigorú ellenőrzés mellett, maximum egy–két nap hetente vagy még annyi se. Maradnak az online megbeszélések, az időterv betartása fontos szempont. Reggeltől késő délutánig, akár estig is lehet ülni a gép előtt és a látszólagos érdeklődést fenn kell tartani. Családunkban minden fajta céget képviselnek a dolgozó családtagok és a vasárnapi ebéd utáni csevegéskor mesélnek mindennapi életükről. Kamasz unokáim szerencsére “gyűrik az ipart” járnak gimnáziumba, lelkesen. Már tavaly besokalltak a sok kényszerű karantén miatt, így most lelkesebbek, hogy van iskola. A fiatal, ambíciózus nemzedék már unja a csak otthon kategóriát és nagyon várják, hogy a személyes találkozások új lendületet adjanak a mindennapoknak.

Vannak olyan cégek, melyek a megszokott módon tevékenykednek vagy kicsit csökkentett fordulatszámmal működik a történet. A vállalkozó minden nap megküzd a munkáért és a bevételért. Termel, szolgáltat, ki-melyik területen aktív. A motivációt fenntartani még a személyes találkozások során sem könnyű feladat, nemhogy online. Kell a megerősítés, a buksi simogatás, a jó szó, mely a képernyőn keresztül ugyancsak körülményes. Mi marad, a saját magunk energia és motivációs szintjének erősítése, meditációval, sporttal, edzéssel, jókedv generálókkal, mely egyre nehezebben megy. Elég már, legyen végre vége!

Kezdetben volt a hurrá optimizmus, végre itthon lehetek szlogennel, de két év után már kicsit uncsi, hogy mindennap ugyanolyan. A bezártság csökkenti a munka és életkedvet is. Nyaranként kiszabadulunk és lelkesen próbáljuk bepótolni, ami évközben kimaradt. Utána pedig az őszi ködben újra bezárkózunk, mely remélhetőleg idén már megváltozik. Tévedés ne essék, nem jön vissza a 2020 előtti állapot, de egy új minőség megvalósulhat. Hibrid – a módszer – Hoffice – a mozaikszó, mely lehetővé teszi, hogy otthon is dolgozhassunk, de élvezhessük is a személyes emberi kapcsolatok előnyeit. Töltődjünk, generáljunk új ötleteket, megvitassunk szenvedélyesen eseményeket, történéseket.

Egy mondattal összefoglalva, teljes életet éljünk. Ennek része az otthoni munkavégzés is, melynek pozitív hatásait érdemes megőrizni, de megmarad a más, a most megint újdonság varázsát jelentő személyes kapcsolatrendszer, melyet újra lehet építeni és ápolni.

Ebben bízom, most 2022 január végén, hogy a tavasz meghozza az újabb hullám végét és kiteljesedhet életünk otthon és azon kívül is. Ne csak a telet, a vírust is temessük, de azt végleg!!!

Addig is sugárzom az IQ-t, magyarul osztom az észt, hogyan tanuljuk meg a pozitív gondolkodásmódot, mely elviselhetővé teszi a hosszútávú HOFFICE-életmódot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6616859090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása