55+

55+

Aranykor – kinek, mikor, hol?

Sorjáznak a kérdések, pedig csak egy fogalomról, színről van szó. Pedig lehetne más is, ahogyan a sorozatok új epizódjaiban láthatjuk.

2022. február 04. - Klara Csik

Vírus idején sokan rászoktak a TV-nézésre, pedig fogadkoztak, hogy ők nem lesznek sorozatfüggők. Erre épít több ismert csatorna és ontják a nézhető vagy akár unaloműző időtöltésre szánt többnapos vagy hetes elfoglaltságot jelentő filmeket, sorozatokat.

Nemcsak az idősebb korosztályok, hanem a fiatalabbak között is szóbeszéd, akár online módon is, hogy kinek, melyik a mostani sztár, ki a kedvenc szereplője, karaktere, epizódja, melyek ismerete nélkül a beszélgetés fonala is megakadhat. Mi lesz a könyvekkel, melyek egy részéből sorozat készül? Julian Fellowes erre jó példa, hiszen már a 2000-es évek elején elismert író lett a Gosford park regénye nyomán készült nagylélegzetű filmmel. Több, mint 20 éve írta és még mindig aktuális sok szempontból. Szerteágazó történet, bonyolult cselekmény, észnél kell lenni, ha követni akarjuk a történetet. Ugyanígy a Downton Abbey sorozat,mely az angolok egyik kedvence a TV-hez láncolt sokakat, minket is. Én is oda voltam érte, tetszett a környezet, a szereplők, különösen Maggie Smith, aki az angol karakter megtestesítője megjelenés és humor tekintetében is.  A többi szereplőt is megkedveltük és ha más filmben látjuk őket, már csak úgy emlegetjük, ami a nevük volt a sorozatban. Vártam a folytatást, sőt még a filmet is megnéztem. Most pedig itt van az Aranykor, aminek nézésére férjemet már nem tudom rávenni, így valamikor időt kell szánnom rá, ha látni akarom.

Már a szereplők listája is figyelemre méltó. A főszereplő megszemélyesítője Louisa Gummer, aki Meryl Streep lánya, külsőleg hasonlít a mamára és most bizonyíthatja színésznői képességeit. Említhetem Cynthia Nixon-t, alias Mirandát a Sex and the city–ből, aki nekünk csak Miranda marad. Folytathatom a sort, Christine Baranskival, aki nekünk csak Diane a– a Diane védelmében sorozatból. Tehát sok ismerős másik történetek kapcsán. Ott is sokszor választják ugyanazokat a jól bevált színészeket, mert az ő arcuk, személyiségük vonzza a nézőket. Pláne, ha megkedveltük őket egy másik film kapcsán, akkor még biztosabb a siker és a nézettség.

Tervezem, hogy megnézem, mert ehhez is JF.  író neve kapcsolódik, akinek számos regényét olvastam. A fent említetteken kívül a Belgravia címűt, mely nekem túl egyszerűnek, sablonosnak, akár limonádéízű lányregénynek is nevezhető. Nővérem ezt is kajálta, de sokan az ismeretségi körből is így voltak vele.  Lehet, hogy velem van baj? Megcsömörlöttem a bájos társalgástól és másra vágytam. Meg is kaptam szintén JF. tollával íródott Sznob című regényből, melyet imádtam. Angol humorral, jó stílusban írta, a történet érdekes és persze minden benne van, amit a sznob világról és annak jellemzőiről tudni kell és érdemes.

Valamilyen módon én is sznob vagyok, mert fontosak számomra olyan dolgok, megnyilvánulások, melyekre a mai fiatal korosztály legyint és szinte nevetségesnek tart. Néhány ezek közül: stílus  a beszédben és öltözködésben, a tisztelet megtartása a kommunikációban, hitelesség a munkában és a teljesítmény elérésében, de maradjunk a TV-nél. Ha valaki keményebb izgalomra, feszültségre vágyik például vasalás közben, akkor ajánlom az OZARK most már negyedik évadának új  részeit, melyből cselszövést, fondorlatot lehet tanulni, ami olykor gátlástalansággal, semmit nem tisztelő és becsülő magatartással párosul. Meddig lehet tekerni és bonyolítani a cselekményt, talány, de a készítőknek még mindig sikerül, gondolom home office-ban összezárva nyomják az írást.

Másik kedvencem a Billions – magyar fordításban – a Milliárdok nyomában, melynek csepegtetik új epizódjait és a mai amerikai valóságba repít. Hogyan teremtsék meg újra az amerikai álmot és legyenek első helyen a gazdaságban vagy akár a politikában, amit meggondolatlanul kiengedtek a kezükből. Figyelni  kell az elhangzott mondatokra és magyarként,mi már tudjuk is a megoldást sok mindenre. Persze a TV–nézés mellett olvasni is érdemes. Nemrég fejeztem be a Ronald Ragen memoárt, mely a 80-as évek amerikájáról és az akkori világpolitikai helyzetről ad érdekes áttekintést sok egyéni történettel fűszerezve. Tanulságos olvasmány, mivel ebben az időszakban mi itthon nagyon szűrve kaptuk az információt, tehát sok újdonság van a könyvben, melyről nem is tudtunk akkortájt vagy csak más megközelítésből. Az igaz, hogy kevésbé érdekelt bennünket a külvilág, elfoglaltuk magunkat a saját kis életünkkel, igyekeztünk boldogulni az adott körülmények között. Az önmegvalósítás csak később lett divatos fogalom, amikor a rendszerváltás elhitette velünk, hogy minden más lesz. Igaz közben robogtak az évek, évtizedek és mostanra már egész más világot látunk magunk körül és ezt tükrözik a filmek, sorozatok is.

Kell az érzelem, a romantika, melyek mellett jól megfér legalábbis a csatornákban, az acsarkodás,a küzdelem, a pénz  hatalmából eredő  háborúskodás.

A  “ Maradj otthon !” – vírusvilágban eldönthetjük, hogy éppen melyik filmet választjuk és cserélgethetjük az adásokat, mikor, milyen kedvünk van és éppen milyen néznivalóra vágyunk. Ajánlom, hogy amikor szép az idő és süt  a nap, például ma, érdemesebb a szabadban tölteni az időt és rácsodálkozni, hogy már most érezni,  egy hónap múlva a tavasz is eljön újra és a TV-nézés várhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8017154076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása