55+

55+

Ünnepelj ! Kellemes Ünnepeket kívánok !

Olyan az ünnep, amilyen Te vagy ! Élvezd a Karácsonyt , a Szilvesztert, búcsúztasd a 2022-t, köszöntsd a 2023-at.

2022. december 22. - Klara Csik

Mi kell az ünnepléshez ? Te, a türelmed,  nyugalmad ,  megértésed ,  szereteted ,  bizalmad. Bizakodjunk , ilyen lesz idén is , hogy utána elmondhassuk , szép ,emlékezetes ünnepünk volt.

Készülök. Már hetek óta, bár igazából a tavalyi karácsony óta. Tudtam , hogy idén is lesz vártam, de mostanra gyorsult be és fel a készülődési hullám. Dugó, dugó hátán , közlekedni nem lehet ,most már a reggeli csúcsforgalom után sem , délután talán még rosszabb a helyzet. Szerencse ,hogy van üzemanyag ,igaz aranyárban, de legalább  eldönthetjük autózunk vagy tömeg közlekedünk. Ezért érdemes már jóval korábban felkészülni, hogy kihagyjuk a tülekedést, de mégis valahogy mindig kimarad valaki ,akinek még ajándékot kell venni. A tömeg , a sok ember, a lelkesedés , az ünnep izgalma hozzátartozik a folyamathoz, nem is tiltakozom ellen, próbálom a legjobbat kihozni belőle. Évközben elmentem körülnézni , családi elő tanulmány után, ki -minek örülne, mit szeretne és igyekszem olyan ajándékot készíteni, venni, aminek örül majd. Az ajándékozandók száma egyre nő ,ahogyan a család bővül. Nálunk is vannak hagyományok , rituálék, amik évről évre ismétlődnek és ki nem maradhatnak a műsorból, a menüből. Sajnos a gyerekkori karácsonyokat már az idő múlása messze sodorta ,de emlékeinkben élnek ,felidéződnek minden évben ilyenkor , gondolunk a már csak lélekben velünk levő szeretteinkre. Telnek az évek ,unokáink éveinek száma nő, más dolgok a fontosak  és lassan belekerülünk  , a sokan együtt lenni jó érzés mellett , a legjobb együtt lenni kettesben fejezetbe. A kaja ,a menü, a mit eszünk karácsonykor változatos , de itt is megőrizzük az alapokat, melyek ránk maradtak  nagyanyáinktól , anyáinktól . 

Tíz évvel ezelőtt nagyon álmodtunk és változtattunk a megszokott renden és fellázadtunk. Mi az " öregek" , öreg a fene, de hát  mit lehet tenni a kor - az kor, bár az aktív életmód , életvitel erre rácáfolhat. Nincs karácsonyfa, csak a gyerekeknél , mi megyünk hozzájuk a szokásos szenteste délután , ők másnap jönnek ebédre, aminek egy részét én készítem ,de ma már egy részét rendeljük.  Akár már másnap délután lázasan készülődünk , mert nemsokára indulunk ,valahova , melegebb éghajlatra, ahol januárban is süt a nap. No, nem a nyugdíjból telik rá, hanem a szorgalmasan végzett munkából, az összespórolt pénzből. Erre hajtunk egész évben , hogy télen elutazhassunk.  Persze nem szenteste vagy első nap, de már a karácsony második napja úti lázas. Isteni érzés összecsomagolni a nyári göncöket, fürdőruhákat, papucsokat és irány a repülőtér. Kiosztjuk a feladatot, az itthon maradóknak , ki locsol ,vigyázza a lakást ,amíg nem vagyunk itthon. 

2021 után azt gondoltuk , csak jobb lehet a 2022. Tévedtünk ,olyan ,mint a hullámvasút. Rossz hír, háború , váratlan helyzet váratlan hátán. Vírussal kezdtük az évet ,de már nem annyira ,mint előző évben  vagy csak nem beszélünk annyit róla.  Olaj és valuta válság, a háború a szomszédban már lassan egy éve tart , szankciók , infláció , áremelkedés , áru hiány , sok olyan körülmény ,amiről a  mi generációnk azt hitte, már nem fordul elő a mi életünkben. Tévedtem, ami, mint tudjuk emberi dolog , de ilyen sok dologban egyszerre és ilyen mértékben ,ezt álmomban sem gondoltam volna. Churchill mondása szerint , aki nem tervez ,a hibát tervezi meg. Hát a mostani helyzetet nemhogy tervezni ,de jósolni sem lehetett volna 2021-ben. Az egyszerű ember mindent tervez, mit csinálok ma és holnap , mi -mennyibe kerül , mire telik idén vagy csak jövőre , még spórolni kell rá ,hogy megvehessük , ez a történet egész életünkben. A  pénztárca határt szab  a nagy álmok megvalósulásának ,de nem mindenki van így ezzel. Mit tervezzünk így ünnep idején , jó ételt, családi összejövetelt, vendégeskedést, reményt ,hogy jövőre jobb lesz .

Örök optimistaként , bízom benne , hogy kezelhető lesz a 2023 , túléljük, újra béke lesz és megerősödve élünk tovább. Addig is mit tehetünk , készülünk a karácsonyra, szilveszterre és koccintsunk , a szebb, 2023-ra.

Ünneplünk , köszöntjük egymást , szeretteinket , barátainkat ,kedves és kevésbé kedves ismerőseinket, törődünk a környezetünkben élőkkel. Ilyenkor tágul a szív ,még azokkal is kedvesebbek vagyunk ,akik meg sem érdemelnék, de az ünnep az ünnep, ezt kell tennünk.

Emberek vagyunk és remélem maradunk , ez a lényeg minden helyzetben , itthon , vidéken és városban, határon innen és túl-. Megéljük, átéljük , túl éljük az adott ,aktuális helyzeteket , de ez nem elég , élvezzük az ünnepnapokat , melyeket magunknak teremtünk , rajtunk múlik, hogyan telnek az ünnep napjai.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és kiszámíthatóbb ,békés , élehetőbb és élvezhetőbb 2023-as évet kívánok Magunknak és Nektek is !

csk - 2022 december

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8817960698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása