55+

55+

Valentin vagy ...?

Újabb ünnep közeledik- Valentin nap. Főleg a fiatalabbak körében vált elfogadottá, mivel az 30 évben ünnepelhetjük a Valentin napot. Van aki ünnepli, van ,aki nem és azt mondja, már megint egy felesleges átvett ünnepnap , újabb lenyúlás a pénztárcán

2023. február 11. - Klara Csik

 Ismerek pár Valentin-t ,igaz nem sokat , de ők már ennek a napnak jegyében születtek és ünnepelnek , már akkortól, amikor  lehet nem is tudták ,hogy van ilyen ünnepnap.

Szeretek ünnepelni. Legyen az belénk ivódott vallási ünnep , húsvét vagy karácsony, de  a május elsejét is imádtam. Nemcsak azért ,mert munkaszüneti napokat járnak velük / persze az sem rossz, sőt !/ ,hanem az ünnepek , ha jól csináljuk , hozzátesznek a mindennapokhoz. Mit is ? Elsősorban, család eseményeket, közös ebédeket, beszélgetést, vitatkozást, eszmecserét, találkozást. Munkahelyen is készülünk rá , még home office-ban is, ha ünnep közeledik , pláne ,amikor hosszú hétvégével párosul . A határidőt be kell tartani , összekapjuk magunkat, hogy az ünnepnapok előtt befejezzük az aktuális , sürgős feladatokat. Kész ,minden rendben , jöhetnek a szabadnapok , ünneplünk. Ha nemzetközi cégnél dolgozunk és hazai ünnepnapunk van , pld. március 15. vagy augusztus 20 . ,akkor szívás, mert értekezlet , hívás esetén reagálnunk kell, ami nem segíti az ünnepi odaadást.  Másrészt költekezést jelent , áru dömpinget a boltokban, reklámokat, akciókat, az olcsó ártól a luxus kategóriákig, vegyél !!! Özönlenek a hirdetések, mindenki eladni akar !

Még és még , vásárlásból soha nem elég ! Mostanság kicsit alábbhagy ez a lendület , a spórolás , a takarékosság jött divatba . Készíts ajándékot, süss süteményt , készíts virágdíszt , fess tojást, csináld magad , a mozgalom újra éled. Előjönnek a kézműves ipar elfeledett praktikái , ami jó hatással van ránk és az ünnepekre is. Mi a helyzet ,az átvett honosított ünnepekkel ,például a Valentin nappal?

Jó kérdés. A válasz egyszerű, először  bosszankodtunk, majd alkalmaztuk és mára már elfogadottá vált. A fiatalok körében egyértelműen, mi idősebbek ,meg kicsit fanyalgunk, minek, de aztán csak jólesik ,ha párunk egy csokor virággal állít be. Mi , nők pedig elfogadjuk és vacsorára terítünk vagy éppen kedvenc sörét virítjuk elő. Ez egy speciális ünnep, a szerelemről ,szeretetről szól ,amikor erőteljesebben hangsúlyozzuk egymás iránti érzelmeinket. Igen , mondjuk ki - szeretlek , a szó fizikai és verbális megnyilvánulása egyaránt fontos. Mi ,magyarok kissé zárkózottak, szemérmesek vagyunk , gyorsabban elkanyarítjuk magunkat ,ha valami nem tetszik és nem elég gyakran mondjuk ki, ha szeretünk valakit. Pedig kellene, ezt is lehet tanulni és megtanítani ,gyerekeink ,unokáink számára.

Sok filmben  láthatjuk, képeslapot írnak és küldenek, ajándékkal kedveskednek egymásnak . Sokszor mosolygunk ezen, megőrültek ? Igaz ,miért csak ezen a napon bizonygatjuk a szeretetet ,amit egy amerikai filmben lépten nyomon ,de búcsúzáskor mindig , megerősítenek . Szeretlek - én is és már vége is a párbeszédnek. Formális, megszokott, semmitmondó frázis, mely erősödik Valentin napkor.  Ha nincs mögötte tartalom, valós érzelem ,akkor meg minek. Itthon a szeretni szó többet jelent, nem csépeljük el ,inkább meggondoljuk, kimondjuk -e ,mert abban a pillanatban elkötelezettséget sugall. Spórolunk az érzelmekkel is , kivéve a haragot, a bosszút , az acsarkodást ,ami mostanában a kommunikációt is befolyásolja, tükrözve a közhangulatot. Egy kedves szó, egy mosoly , egy ölelés , pláne a szeretlek szóval megspékelve jó indítás a Valentin napon. Mindenkit erre biztatok, tegye meg , adjon és kapjon szeretetet attól ,aki megérdemli és akit szeret. Nem minden nap Valentin nap ,de ha már  lett egy ilyen ünnepünk , jól ünnepeljük.

Minél több ünnepünk van , annál tartalmasabb , színesebb az élet , ezek hoznak piros színt nemcsak a naptárban, hanem a lelkünkben is. Ajándékra igazán nincs szükség ,elég ha éreztetjük és érezzük a felénk és általunk a másik felé mutatott érzelmeket. 

Boldog Valentin napot kívánok ! Szeress és Téged is szeressenek !

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1718046630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása