55+

55+

Well being ! Érezd jól magad! Ez az új jelszó !

2023. április 23. - Klara Csik

Jólét a vállalatnál. Hogy vagy ,hogy érzed magad ? Erre a kérdésre - külföldön nemigen várják az őszinte választ. Itthon sem mindig, attól függ - ki kérdezi. Már tapasztalt vezetőként tudom, minden kérdésre fontos , a válasz. Talán a pandémia átélése teszi, az emberi tényező megint felértékelődik. Miért  ? Cégek egyesülnek ,csődbe mennek ,új szervezetek alakulnak. Kevesebb , hatékonyabb, eredményesebb személyzetre ,munkaerőre van szükség ,bármely munkakörben. Aki nálunk dolgozik - mondják - érezze jól magát ,kvázi legyen elégedett. Becsüljük meg, motiváljuk őket, sarkallva a még nagyobb teljesítményre. No, nem japán módra ,mert abba egy európai belehalna, hanem úgy szépen komótosan - " langsam spazieren " lassan sétáva - mondaná az osztrák ,ha nem magyar munkavállalóról lenne szó. Érdekes élményben volt részem , osztályfőnöki órát tartottam az egyik jónevű gimnázium végzőseinek. A téma örökzöld, hogyan induljanak a fiatalok az életbe , mire ügyeljenek , jó tanácsok, okoskodás felsőfokon.  Örömmel vállaltam a feladatot , két kamaszkorú, a pályaválasztás küszöbén álló unokáim ,nem engednek lankadni ,akkor sem ha nyári munkáról vagy választandó oktatási intézményről van szó. Engem ez motivál, hogy segítsem az ő sorsuk alakulását ,meghagyva számukra a választás szabadságát. Rövid bevezető után kérdések feltevésére buzdítottam a 25 fős hallgatóságot ,mely ebéd előtt nem volt könnyű feladat , a korgó gyomrok zörejeit hallva. Ki - milyen foglalkozást választana, milyen tanulmányok szükségek ezekhez , a többségnek fogalma sincs , milyen irányba induljon, mely ebben a korban természetes. Jó ,ha tudjuk kik vagyunk , mi érdekel bennünket , mert ha nem ,akkor sodródhatunk a szülői jó tanácsok, javaslatok között. Sorban mondták a mostani divatos , IT , e commerce , marketing, kommunikáció , ügyvéd, orvos foglalkozásokat . Ok, de mi lesz azután ,amikor elvégeztétek az iskolát -tettem fel a kérdést. Idő nyerésre játszanak sokan , addig még van idő gondolkodni - mondták . Először kell egy diploma ,no meg persze nyelvismeret ,mert anélkül ,nem lehet boldogulni a nagyvilágban ,de még itthon sem. Milyen most az élet , hogy vagytok most , ez már nehezebb - válaszra váró kérdés. Mikor érzed jól magad , nemcsak tanulóként ,hanem dolgozóként , családanyaként , nyugdíjasként , sorolhatnám a különböző életkori és fajtájú helyzeteket. 

Én hogyan érzem magam , kérdezem magamtól , tudom a választ. Röviden jól - hosszabban nem annyira jól , de küzdök magammal és magamban ,hogy a válasz , javuljon és igazán jó legyen,

Rosszul vagyok a körülöttem levő világtól , a háborútól, az itthoni viszonyoktól , a politikai és gazdasági , inflációs helyzettől , a folyamatos agyalástól , mi lesz holnap !? A holnap utánról már nem is merek beszélni , mert annyira bizonytalan minden ,amiben reménykedtem ,hogy mára biztos lesz. Szerencsémre van munkám ,dolgozok, dolgozunk ,amit sokak szerint talán már nem kellene, de amíg szükség van arra, amit csinálok ,addig tovább végzem a feladatom.  Egyre jobb tanácsokat adok, nem kapkodok annyiszor ,mint előtte ,de az eséseket még így sem kerülhetem el ,bár már bottal járok ,hogy lassuljak , fékezzem sebességemet. Írni sem tudtam hetekig , bár sok jó dolog történt velem, körülöttem ,de várnom kellett a lökésre ,mely ma kora reggel ért el, folytatom az írást.

Mi kell ahhoz , hogy jól érezzük magunkat és nem a well being - formális módszerekre , a cso-cso asztalra , a fagyi sarokra  vagy éppen a babzsákos ,marasztaló ,gondolatra serkentő ülőhelyekre gondolok, Energia és idő ,ami segít , melyeket magunknak kell megteremtenünk , a tervezés és a hatékony kivitelezés ,megvalósítás révén.  Cikkáznak a gondolataim , ennek jegyében alakítom napi teendőimet , kapcsolataimat. Szervezem a programokat , találkozok emberekkel ,akik érdekelnek , energiát adok nekik és én is kapok tőlük -ez  az utca kétirányú.

Fejlődj, tanulj, haladj , használd a tudást és boldogulj , megtartva az általad fontosnak tartott erkölcsi értékeket ! Ez az igazi - jól érzem magam - kezdet. Ha így élsz ,elérheted ,hogy jól érezd magad és ha megvan ,akkor már nem is kellenek a well being erőltetett megoldásai ,melyek csak a felszínen törekszenek a jó érzés elérésére. Persze tudom, folyamatosan kellenek az új módszerek, technikák ,hogy a cég még sikeresebb , nyereségesebb legyen , a mostani nehéz piaci helyzetben. Az egyéni  teljesítmények összeadódnak - csapat teljesítményként előbbre viszik az egész céget itthon és akár nemzetközi cég lévén az anyaországban is. 

Visszakanyarodva az osztályfőnöki órához ,mely örömöt, energiát, további lendületet adott jövőbeni terveimhez, megvan a megoldás és a kulcsot mindenki maga találja meg. Ezzel a gondolatmenettel fel is szabadítottam magam a görcs , az aggódás alól. Nincs kire, mire várni, haladni kell, élni az életet és abból kihozni a maximumot a magunk és családunk számáéra ,amink van , amire hatásunk van és lehet. Ne rágódj azon, amin nem változtathatsz ,mert az évek szaladnak és már tova is tűnnek.

Érezd jól magad , alakítsd ki a saját életformádat , szokásaidat , légy hasznos a családod és munkahelyed számára ,mely örömmel tölt el , hozzájárulva - a jól érzem magam állapothoz - a well being mindennapi megéléséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4316759948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása