55+

55+

A bot - Téged ki támogat?

Törődj magaddal, keress támogatót , mentort, coach-ot, patrónust vagy akár botot !

2023. június 14. - Klara Csik

Hogyan kerül a csizma vagy akár a bot az asztalra ?- kérdezhetném , de a válasz nagyon egyszerű. Kezdjük ott, hogy a magyar ember utál tanácsot , támogatást kérni ,mivel alapvetően mindenhez ért , mindent jobban tud  a másiknál , tehát miért is kérne tanácsot vagy bármilyen segítséget.

Az összes külföldi ,akivel az utóbbi évtizedek alatt dolgoztam , ezt kifogásolta leginkább a  magyar mentalitásban. Megértem, én sem szeretek tanácsot ,támogatást kérni , miért is tenném - hiszen magyar vagyok ! Ma már tudom, hogy ez a képesség az egyik legjobb  kapcsolat építési , tárgyalás technikai módszer. Ugyanis  az is magyar tulajdonság , hogy szeretünk segíteni másoknak , ha kérik . Örömmel tesszük, mert megmutathatjuk , mire vagyunk képesek.

Közben elteltek az évek , gyűltek a tapasztalatok és rá kellett jönnöm, 20-30-40-50 évesen más a perspektíva , a nézőpont. Fiatalon arra törekszünk ,hogy felkapaszkodjuk a kvázi uborkafára , saját magunk boldogulását érjük el mihamarabb magánemberként és szakmailag, karrierként is. Rajta , szerezzük meg a diplomát, szakképesítést /amivel ma jobban járnánk -tudjuk egy jó szerelő csodákra képes / és induljunk el az élet rögös útján. Ebben a korszakban az "ide nekem az oroszlánt " című fejezet munkál és szinte hasítunk ,persze ha képességünk, lehetőségünk, erőnk , kitartásunk és szerencsénk van. Ezek alapvetően a siker feltételei ,bár egy jó támogató mindig hasznos. Gondoljunk a világ nagyjaira , egy adott helyzetben  és időpontban nekik is jól jött a támogatás a biztató, ösztönző szó. Tehát a családban ,munkahelyen jól jön , ha van példaképünk ,akire felnézhetünk , amikor szükséges tőle tanácsot ,támogatást kérhetünk. A jó példa , szemlélet , magatartás követendő ,hiszek benne ,hogy hosszútávon meghálálja a sors a megfelelő hozzáállást.  Van ,aki olyan szerencsés, hogy kijelölnek mellé coach-ot , mentort ,attól függően mi a helyzet , mely képességét, készségét szükséges fejleszteni. Ha , így van élni kell a lehetőséggel. Manapság már nemcsak a külföldi ,hanem a magyar cégek is alkalmazzák ezeket a módszereket. Érdemes odafigyelni, mert ha tanulunk a jó tanácsokból ,útmutatásokból , sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat és környezetünket. Ismerjük a mondást, ha nem tudod mit csinálj, ne csinálj semmit !

Rendben ,elfogadom , de az elodázás után egyszer csak válaszolni, dönteni kell ,tehát ha több szem többet lát ,több véleményt ismerünk meg , segít a saját álláspontunk helyes kialakításában. Feltételezzük, elértük céljainkat, sikeresek vagyunk , mind otthon , mind pedig a munkahelyen. Ez az optimális ,ideális kombináció. Kívánom Nektek, érjétek el. Ok , mi jön ezután? Aki szerencsés a test fizikai öregedése csak 60-70 -80 éves kora után jelzi tüneteit ,ami sajnos kiszámíthatatlan , az odafigyelés , a fittség megőrzése , a szűrővizsgálatokon való részvétel segítenek , bár jelenleg az élet múlandósága még örökérvényűnek tűnik. Később ,mi lesz , az a jövő zenéje meglátjuk mennyire segít a mesterséges intelligencia  alkalmazása, mely már nem is illúzió.

Most jön a bot szerepe ,melyet rövid ideje használok , többek megrökönyödésére. Minek neked bot -kérdezik . Megőrültél , hogy juthat eszedbe botot használni , ami sokak szemében az öregedés jele - bár Biden Elnök Úr is támaszkodhatna rá az utóbbi időben. Mindenkit ,akinek valóban szüksége van rá ,biztatok, ne szégyellje , használja - a botot. A bot magabiztosságot , támogatást ad ,amikor a fizikai állapot ezt igényli. Én, így jártam, járok, két protézis műtét után  ,amikor az orvosok azt mondták, - príma - jól sikerültek a műtétek ,csak éppen a pingvint utánozza a járásom.  A fenébe - mondtam magamban - rajtam nem fogtok ki - láb ide vagy oda ,jöjjön egy jó kis bot. Párom, aki aggódva figyeli napi csetléseimet no meg jó kis eséseimet, biztatott - ne törődj mással ,csak magaddal , ha neked jobb , használj botot. Húsvét hétfőn ,amikor beestem a babérmeggy bokorba , nem volt kétséges a válasz , a botra szükségem van. Biztosabban állok most már három lábon . Az esések száma ,remélem csökken , vagy a súlyosságuk nem okoz gondot. Szép ,fekete lakk, ezüst színű nyéllel ,igazi mestermunka. Ez a tárgy a mentorom, a támogatóm, használom. Támaszkodom rá, amikor szükséges , mosolygok a világra , energia szintem alapján még sokak előtt járok, amire büszke vagyok. Úgy döntöttem , nem érdekel ki -mit gondol ha botot látnak a kezemben, hiszek az önmegvalósításban e  téren is ,kihozom a helyzetből a maximumot ,akkor és amikor, ahogyan lehet. Például  a repülőtéren nem kell sorba állnom, amit ,aki utazik  jól tudja embert próbáló , még egészséges lábbal is.

Mi a tanulsága a dolognak azaz hogyan kerül a bot az asztalra ?

Merjünk támogatást igénybe venni olykor-olykor, kérni otthon , a munkahelyen , a családban , hogy könnyebben oldjuk meg a lehetetlennek tűnő feladatokat . Nem árt tisztában lenni képességeinkkel , ismerni magunkat , mennyit bírunk, mit tudunk és miben van támogatásra , segítségre szükségünk.

Ne mások szerint éljünk , döntenünk nekünk kell , a döntés helyessége viszont több tényezőtől függ , melyek egyike a széleskörű látásmód , melybe mások véleménye , a támogatók segítsége is beletartozik.

Szóval , így jártam ,járok , használom a botot, viselem sorsomat, saját maga sorsától senki nem menekülhet , bottal vagy anélkül érdemes igénybe venni a szívesen adott tanácsot, támogatást , hogy egyszerűbben éljünk.

Válaszolj a kérdésre, Téged ki vagy mi támogat?

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6017989968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása