55+

55+

Dönts - szavazz !

Vasárnap ,választás napja . Több témában, több emberre és pártra voksolhatunk. A magyar és európai politika, társadalom mérföldköve, mely fontos mindannyiunk élete szempontjából.

2024. június 07. - Klara Csik

Tudjuk, a rendszer szemlélet, a vezetői rátermettség egyik előfeltétele, a döntés hozatali képesség megléte. Van,aki szeret és tud dönteni , mások számára nem egyértelmű, magától értetődő dolog. Lehet, elodázni , várni és kivárni vagy éppen azonnal , erőből ,indulatból ,dacból vagy hiúságból dönteni.

Nem volt más lehetőségem , sokszor halljuk magyarázatként az eleve ,negatív, hárító, pesszimista ,a - nem én tehetek róla vagy akár a kedvencem - a másik is ezt csinálja - mondatokat , melyek segítenek magunkat felmenteni nehéz, kínos, kellemetlen helyzetekben. Hát , most itt az idő , legalábbis a vasárnap ezt a lehetőséget adja , döntsünk ! - hitünk, véleményünk, meggyőződésünk szerint. Nincs mit elodázni , dönteni, választani kell és szükséges.

A biztatás sosem árt, bár gondolom mindenki készen áll arra , hogy véleményt nyilvánítson. Sokan megbeszélik , megvitatják , otthon vagy máshol.  Nem kötelező tudatni álláspontunkat, ez a fajta döntés , szavazás fejben dől el, igazán másra nem tartozik. Titok ,magánügy ,bár a magyar ember imád politizálni , véleményt cserélni szinte bármiről. A kulcs a kommunikációban rejlik , ki-kivel , mikor és hogyan kommunikál.

A hétvégi választás nem lesz egyszerű feladat ebből a szempontból. Melyik színű szavazólap mit jelent, kinek négy félét  ,de van ,akinek ötfélét kell kitöltenie. Nemcsak a forma , hanem a tudás , kit-miért választunk is fontos. Érdemes megnézni a neten, hova tartozunk , ott kik a jelöltek, hogy a tetthelyen már csak a technikai kérdésekre kelljen fókuszálni. Az egyszerű halandó számára komoly próbatétel , a sok papír - logo - név - és szín ,mit csináljak ezekkel?! Az elő tanulmány , tájékozódás tehát fontos része a folyamatnak , a döntés előkészítésnek.

Tegnap hallottam , hogy Indiában , mely a legnépesebb ország a világon, a választásokon 90 % feletti volt a szavazási részvétel, mely mutatja , hogy az ott élők számára fontos ,ki vezeti az országot a választások eredményeképpen. Egyszerűen fogalmazva - ki és mit hoz a  jövőben számukra. Itthon is így kéne történnie, hogy érezve a felelősség súlyát, menjünk el szavazni, jobb lesz a közérzetünk általa.

Ez nem csak állampolgári jogunk, hanem kötelességünk is. Sokan mondják , mit számít -elmegyek -e vagy sem, én csak egy szavazat vagyok , majd mások teszik a dolgukat . Lesz ,ami lesz. Nem számít. Pedig minden szavazat számít. Téves felfogás az előbbi megnyilvánulás , mely lustaságból, nemtörődömségből fakad. Kényelmesek vagyunk , elfelejtjük, nem tulajdonítunk olyan dolgoknak jelentőséget ,melyek mindennapi életünket befolyásolják. Igenis fontos a részvétel, a jelenlét, mely az egyén számára is megnyugtató - miszerint ,tettem valamit. Nem ölbe tett kézzel figyelem az eseményeket , hanem aktív részese vagyok környezetemnek. Közhely, de igaz a részvétel a fontos ,nem maga az eredmény, bár erre fókuszálunk, mely ilyen helyzetben megosztó .

Van ,aki örül és egyetért az eredménnyel ,van ,aki nem és ez így természetes. A kultúra része az egymás véleményének tiszteletben tartása, ettől vagyunk emberek. A döntés ,az eredmény elfogadás , megértése már más lapra tartozik, amit a magyar ember nem mindig kezel megfelelően.

A feladat adott ,menni és szavazni kell, hogy ne csak úgy történjenek a dolgok.

Tegyünk a holnapért !

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr3918423227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása