55+

55+

Érett vagy ?

Az érettség sok mindent jelent, beleértve , a felelősséget , az önismeretet, a döntést, a választást, a változás kezelést és még sorolhatnám. Mennyire vagy érett , mikorra válsz éretté 18 vagy 60 évesen - ez az , ami döntően kihathat az életedre

2023. június 30. - Klara Csik

Tehát újra felteszem a kérdést - Te érettnek érzed magad ? Jó kérdés ,így érettségi vizsgák táján. Személyesen is érintett vagyok a dologban ,mivel idősebb unokám , most érettségizett. Büszke nagymamaként ,csak úgy mellékesen megemlítem, kitűnően teljesítette vizsgáit. Amúgy ez azért nagy szám , mert matekból és magyarból lett kimagasló az eredménye ,ami ,mint tudjuk elég ritka , mert valaki vagy reál vagy humán beállítottságú. Ez van , persze rám is hasonlít - említem meg szerényen, az önbizalom sosem árt - bár nekem a matek nem volt a kedvencem. Amikor én értem anno, még nemigen tudtam, kvázi nem voltam érett , merre hány óra és a választás elsősorban szüleim támogatásával történt ,ami a továbbtanulást illeti. Apám többször mondta ,amikor szenvedtem a matematika nyomása alatt - kislányom utcaseprő lesz belőled- harsogta ,melynek eredményeképpen , a hozd csak a füzeted ,vegyük át a matek leckét, még rémesebben hangzott. Utáltam. Bezzeg a nővérem, aki nyeste a témát , így matek-fizika szakos tanár lett, ő aztán megmenekült az abriktolás elől. Szerencsére átevickéltem a közgáz matek buktatóin is, de nem volt fáklyás menet. Jó döntés volt, mai fejjel , tudom, ez a nekem való életpálya. Nem így a mai generációk , lazán ,könnyedén veszik az akadályokat , csak azt tanulják ,ami érdekli őket ,pontra kiszámolják , mi kell ehhez meg ahhoz. Mégis felvetődik a kérdés - érett vagy? Hozzáteszem , az internet sokat segít  tudás megszerzésében ,de  a napi kapcsolatépítés és tartás nem megy még tökéletesen. Írni könnyebb ,mint beszélni ,de  ez sem mindig igaz . A magyar írásbeli komoly kihívást jelentett , a kézzel írás miatt ,mert leszoktak róla. Nemcsak maga a kézírás szokatlan nekik ,hanem fizikailag is elfárad a kezük, ahogyan írnak. 

A fiatalok és a még fiatalabbak keze szárnyal a billentyűn , de kézzel írni az egészen más dolog .Erre mondjuk , változik a világ , a körülmények , a szokások , az életvitel és szinte minden más is. Ez a fejlődés menete, folyamata ,rendje, ragozhatnám. Nincs már a bezzeg a mi időnkben - mert a változás olyan gyors , hogy ocsúdni is alig van idő és máris lépünk tovább valamerre. Tehát újra megkérdezem - érett vagy ? Mire jön a kontra válasz és ez igazán a valós felvetés. Megvan a vizsga , legtöbben az osztályból nyomulnak a kiválasztott felsőoktatási intézmény felé , itthon vagy éppen ,ha az eklézsia ,azaz a szülők pénztárcája bírja , külföldre. Szakmát tanulni kivételes választás , a fizikai munka becsületének elismerése és mint választási lehetőség várat magára. A lehetőségek tárháza végtelen , csak jól kell választani és dönteni. Van ,akiben  már ebben a korban vagy még korábban - erre is van példa - buzog a vállalkozói kedv és egy jó ötletből sikeres vállalkozást épít. Mások csatlakoznak a családi céghez , mert ez a sors útja számukra. Van ,aki ágál ellene és kihúzza a gyufát ,miért nem akarod folytatni ,amit mi csinálunk - hangzik a racionális mennydörgés a szülő, mint tulajdonos részéről. Az így kell lennie ,ma már nem játszik, a fiatalok irtóznak a kényszerített megoldásoktól.

Az érettség azt is jelenti, hogy nemcsak érzelemből, hanem értelemből is átgondoljuk a helyzetet, tervezünk, előre tekintünk  , képességeink helyes megítélése alapján döntünk. Mi a jó nekem - ez az első kérdés, melyet meg kell válaszolnunk. Ne feledjük egy normális, átlagos aggyal szinte bármi megtanulható , csak akarni kell. A mi unokáink szerencsések ,nincs lelki terror ,maguk dönthetnek arról ,merre induljanak. Persze osztjuk az észt ,személyes példáink is valamennyire motiválják őket, de alapvetően rajtuk múlik ,kivé és mivé válnak életük során.

Az életkor csak egy szám - szokták mondani, most már én is ehhez a táborhoz tartozom. Igazán nem számít a kor, ha egészséges ,tettre kész vagy , jól bírod magad, a lényeg megítélés szempontjából, amit ma és holnap teljesítesz. Zsenge korban , a módosítás akár többször is belefér , ha nem arra vágyunk , amit elsőre választunk. Később a lehetőségek száma csökkenhet, de mindent meg kell tennünk azért, hogy örömmel végezzük munkánkat , később ne bánjuk meg a korábbi döntést. Tudjuk, az egzisztencia ,a piszkos anyagiak fontosak , magunk és családunk fenntartása, ellátása érdekében ,de a valódi indíttatás az ,amit szívesen csinálunk és nemcsak pénzkeresetként gondolunk munkánkra. A motiváció , az energia , a tudatosság mind feltétele , hogy magunka megvalósítsuk  és ha nem is 20 as éveink elején , de később érettekké váljunk. Ez a megközelítés segít , a nehezebb feladatok  megoldásában vagy éppen a kényszer változások elfogadásában, megélésében. Újra kezdeni sokszor lehet ,a  jó döntések segítenek abban, hogy sikeres életünk legyen , mert ezáltal erősödik önbizalmunk és magabiztosabbak leszünk.

Ha éretten , megfontoltan választunk, akár segítséggel , - szakmát és munkát vagy éppen párt, társat, megvalósíthatjuk ,amire vágyunk  ,életünk teljes és sikeres lehet , lesz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr3518156732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása