55+

55+

Kiégés helyett , energizálás , rajta , dobd fel magad !

Többen kérték tanácsomat e témakörben is , gondoltam leírom , hogyan kezelném, ezt az állapotot.

2023. július 15. - Klara Csik

Hő hullámok jönnek , mennek , le és felégünk , de van , aki a kiégéssel küzd. Média hír lett , konferenciát tartanak róla, ehhez is minden magyar ért , mégsem csitul a láz ,mely a mai környezetünkre rányomja bélyegét. Foglalkozni kell vele, hátha a többrétű vélemény segít a megfelelő megoldást megtalálni.

Leggyakrabban kétféle helyzetet ismerünk:

1. Amikor valaki hosszú ideje végzi ugyanazt a munkát és már nem talál örömöt , megújulást abban, amit csinál. / ne feledjük az emberek 90 %-a olyan munkát végez, amit igazán nem szeret / csupán a  pénz, a kereseti lehetőség van a háttérben. Ez általában más a 40-es évek végefelé ,az 50 -es korosztályban gyakori.

2. A fiatalabb generációkat is elérte a kiégés ,akik kvázi fiatalon értek el magas pozíciót , sok pénzt keresnek, de mégsem elégedettek saját magukkal . Hogyan tovább , mit kezdjek magammal ezután? - kérdezik.

  E kérdésekre keresik a választ és sajnálják önmagukat. A kiégés elsősorban a férfiak körében előforduló probléma , a nők máshogyan kódoltak. Számukra a biológiai rendeltetés okán, többrétű a munka, a feladat, amit otthon és a munkahelyen egyaránt megoldanak.

Sokak szerint igaz a mondás, miszerint az alkohol nem válasz ,de segít a kérdést időlegesen elfelejteni. Nem ezt a megoldást javaslom , a kiégési tünetek kezelésére. Az italozás még mélyebbre süllyedést eredményezhet - mely kerülendő. Most így ,kánikula idején a - BURNOUT - témakör jobban a felszínre tört , divatos lett erről beszélni. Bezzeg az én időmben ,mondhatnám ,nem is tudtuk ,mi ez- persze sok minden másról sem hallottunk . Szárnyaszegett nemzedékek - költői hasonlattal , akik nem érzik jól magukat a bőrükben , kevés a motiváció , a szenvedély , a lelkesedés a célok iránt , amivel együtt jár ,a beletörődés, a melankólia , mind a kiégés kellékei. Bevallom , én soha nem éreztem a most már közel 50 éves munkával töltött idő alatt. 

Mi kell a kiégés elkerüléséhez  vagy ha már benne vagyunk , a gödörből kijövésre. Több javaslatom is van . Az első egyszerű meghatározás - a motor szemlélet. Világos ,sokak által ismerős , a pozitív gondolkodás , hozzáállás a kezdet, ,mely segít önmagunk ösztönzésére , hogy minden nap lelkesen induljunk a munkába ,a strandra, a fogorvoshoz vagy éppen az öregek otthonába látogatóba. Tudom , az elemzés , a mélyre szántó vizsgálat ,mely az okokat kutatja , miért történik ez éppen velem ? - nem mindig lehet a dolgokra magyarázatot találni. Van ,amikor a boncolgatásra nincs is szükség. Mostanában belesüppedünk a túl magyarázás útvesztőibe  és az okok túlzott keresése az okozatot is befolyásolja. Nem kell annyit agyalni, haladjunk, engedjük el , lépjünk tovább. Tudomásul kell venni , hogy a élet nem mindig optimálisan alakul. C'est La Vie ! 

A Covid , a bezártság , a home office  valóban a Madách-i falanszter képzetet erősítette,de az már a múlt, közelmúlt ,de mégiscsak múlt. A ma ,a jelen, a körülöttünk levő világ , a háború, a drámai gazdasági helyzet, a küzdelem a napi teljesítmény eléréséért , folyamatos stressz helyzetet vált ki ,de ettől még , az életet jól kell megélnünk, mert csak egy van . Szaladnak a napok ,hónapok, évek, évtizedek ,mire észrevesszük a folytonos aggályoskodás , önmegvalósítási kísérlet elveszi az energiát , mely a siker előfeltétele. 

Jaj , mi van velem ,nem értem, biztosan kiégtem. Egy frász karikát ,kapj a fejedhez ,nem kiégésről van szó legtöbbször ,hanem csak egy kis kátyúról, gödörről , hullámvölgyről ,mely az  élet velejárója. Gyerünk . lendül át, nézz magadba ,mennyi minden jó dolgot elértél , előtted az élet.  Helyes önértékelés , ne feledd , mindenkinek vannak jó tulajdonságai és fejlesztendő területei ,keresd magadban és másokban a jót.  Ne nyavalyogj - azzan nem lépsz előre csak hátra ,még inkább belesüllyedsz a világfájdalom érzésébe ,pedig erre nincs szükséged.

Ha ezeken a fázisokon túljutsz már nagy lépést tettél előre , a kiégés megoldása felé. Jöhet a felfelé ívelő szakasz ,amikor hátra hagyod az önsajnálat érzését - milyen rossz nekem - és a jövőbeni feladatokra összpontosítasz. Jó ha van egy társa, partner, szülő , testvér , barát , külső segítő ,aki meghallgat és helyesel , jó úton jársz. Egy biztos biztos helyetted senki nem dönthet , a befolyásolás szép művészet ,de igazán rajtad múlik minden. Ne félj dönteni , a halogatás bizonytalanná tesz  és újra a kiégés ördögi körébe kerülhetsz ,mely spirálként lehúz. A döntés , a tervezés , stratégia kialakítás , jó kiindulópont ,mely cselekvésre késztet, motivál ,erőt ad és a magadba vetett hit a legjobb ösztönző. Meg tudom csinálni, megcsinálom , nem törődök mással ,figyeld meg ,ha így gondolkodsz  a hatás nem marad el. 

Sokan mondhatják / szokták is / - könnyű neked, de ez nem igaz. Mindenkinek vannak könnyebb és nehezebb időszakai , magánéletben és munkailag is - aki azt állítja , vele mindig -minden rendben van - az vetít - hazudik saját magának is ,elássa a kételyeit , melyek később megbosszulják magukat.  A tisztán látás, a ki és milyen vagyok kérdésekre adott , őszinte válasz ,ami segít. Velem is így van , főleg nyáron - kvázi uborkaszezon van a szakmámban , idegesen topogok , mi lesz már és latolgatom , ha ez így megy tovább , abbahagyom azt ,ami 20 éve  a munkámat, az életem egy részét jelenti és nekiállok munkát keresni, valami mást ,mert hasznos elfoglaltság nélkül most sem tudom elképzelni magam és a környezetem.

Mi a válasz a kiégés feloldására ,visszatérve az eredti témához - ha rövid távú , időleges , konkrét helyzetből adódó a probléma, akkor gyerünk ösztönözd magad , higgy magadban , lépj tovább. Gondol végig céljaidat ,álmaidat ,melyek nem engedik ,hogy tétlenkedj, mert el akarod érni azokat, teljesítened kell !

Ha hosszútávú tünetekről van szó, amit kiégésnek érzel , elemezz , járj el körültekintően ,mielőtt kardodba dőlsz , mindenre van megoldás ,erre is - akarni és tenni kell !

Válassz új munkát, hobbit magadnak , amiben jó vagy , most van itt az idő, teljesen mindegy hány éves vagy, próbáld ki magad más területen. Ez a kiindulópont -az origo - innen indulj és kezd el azon dolgozni, hogy újra építed magad. 

A kiégés lehet egy mentsvár, segélykiáltás , hogy abbahagyd ,amit éppen dolgozol , ahogyan élsz , akkor cselekedj  másképpen , dönts és változtass !

A negatív rutin sokakat megrémít , de ennek ellenére mégsem mernek változtatni , mert félnek a bizonytalantól és nem utolsósorban a kudarctól. Erre jó indoklás - a kiégés - hagyjanak békén - kiégtem,  ez nem elég jó indok , csak árthatsz magadnak , ha ezzel takaródzol. Érdemesebb a kreatív, változásra kész énedet elővenni , ezt erősíteni.

Megéri ,küzdj ,old meg, inkább, mint az önsajnálat  vagy a mások általi lesajnálás betemet, ennél sokkal többre vagy képes , sikerülni fog és újra győztesnek érezheted magad.

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8818167364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása