55+

55+

CSAK...

Érdekes szó, rövid, velős, lényegre törő.Mostanában több dologra mondják- mondjuk válaszként , mi-miért történik.

2023. szeptember 07. - Klara Csik

Nemcsak a leírás , a kiejtés is fontos. Ahogyan mondom - CSAK , NEMCSAK ,CSAK AZÉRT IS , lehet keményen , ütősen vagy akár szelíden , kétkedően kimondani .

Tudjuk, a kommunikáció az egyik legfontosabb fogalom , képesség, érték a mai világban. Változik a világ , a beszélt és írott kommunikáció egyaránt. Van ,aki 13 könyvet visz magával elektronikusan ,ha nyaralni megy , mások ,mint például én is csak a papírra nyomtatott könyvet tudom elképzelni az olvasás címszó alatt. Miért -kérdezhetném , CSAK , de ez már belém ivódott. Drága anyám ,aki magyar tanár volt , igyekezett belénk táplálni a magyar nyel ,szó szeretetét és ez megmaradt a mai napig. Bár 14 éves koromig könyörögni kellett, hogy legalább a kötelező olvasmányokat olvassam el a nyári szünetben. Egy szép könyv , a lapok illata az olvasás élményét gazdagítja . Nyaralás előtt párommal megy az agyalás ,milyen könyvet vigyünk magunkkal. Érdekes legyen ,mindkettőnk érdeklődésének megfeleljen ,tudjunk kiolvasás után cserélni. Ugyanakkor két állandó könyv útitársam is van ,az egyik a Noszty fiú esete Tóth Marival és nemcsak ,azért mert a cselédlányt úgy hívják benne, ahogyan engem Kovács Klárának ,ami segít ráébreszteni , mi -minden lehet még belőlem. A másik a Szent Péter esernyője ,melyben egy bot is szerepel ,amibe sok pénzt rejtettek. Nekem is van már botom ,de sajnos pénz nincs benne. Mindkettő Mikszáth regény , így már eleve rossz nem lehet. Imádom a nyelvezetét , a tartalmát , mondanivalóját , a leírásokat és párbeszédeket ,olvashatom századszor ,akkor sem unalmas. Sőt mindig felfedezek bennünk újdonságot ,mely örömet okoz. 

A beszélt nyelv még inkább változik, úgy gondolom. Hallom, érzékelem , nap mint nap bármerre járok. A generációk közötti kommunikációban az online kapcsolatok reneszánszát éljük , legyen az telefon  vagy bármilyen más média csatorna , eszköz. Rövidítések , melyek felét nem értem ,kevert nyelv használat , az angolra gondolok, mely szép lassan bekúszott mindenhova. Feliratok, reklámok és minden más információs csatorna vegyesen használ magyar-angol nyelvezetet.

A CSAK  szó használat persze egészen más . Mondom itthon , hogy az írásom címe - csak. Az női szó ,hangzik a férfi megközelítés és pont. Miért - CSAK. Egy frászkarikát női dohogok , ma már lassan nincs is olyan ,hogy férfi vagy női  ,mindegy ,emberi - ahogyan semmi sem egészen fehér vagy fekete. Mindenki használja lépten- nyomon ,mert jelentősége óriási.

Amikor ezt a szót kimondjuk , a mondat végén nincs apelláta ,a  téma be van fejezve , szép germanizmussal élve . Nincs vitának helye , csak és kész , punktum. Lezártuk a helyzetet , a témát ,bármiről is legyen szó. Ilyen volt annak idején a matematikai tézisek sora ,amihez nem igazán konyítottam és amikor magyarázatra vártam, a válasz többnyire az volt , csak és ennyi. Ne vitatkozz már , elég legyen ,fejezd be. A csak ezt jelenti. Nem kell mindenre keresni , kutatni a választ , az okot és okozatot . A csakis , a csak egyes változatai már más lapra tartoznak . Mutánsok, a csak ,módosult változatai ,melyek cizellálják , árnyaltabbá teszik a kommunikációt. A fenébe is ,morfondírozok , miért ez a sok csak - ahelyett ,hogy logikus, érthető kérdések és válaszok állnának egymással szembe. Mondtam már ,hogy CSAK ,hagyd abba , ne vitatkozz. Fogd be ,elég legyen ,nem érted ! Ne vitatkozz folyton ,fogadd el a status quo-ot, örülj ,hogy élsz ,dolgozhatsz ,boldogulj ,ahogyan tudsz ,ne nézz körül. Élj a má-nak , ne törődj a holnappal ,majd ráérsz foglalkozni a jövővel , amikor ott vagy ,persze ,ha megéred. Mégis , egyre többször hallom, látom figyelem az embere4k megnyilvánulásait. Napról-napra aktívabbak , nyíltabban fejezik ki véleményüket , a mindennapi életüket érintő eseményekről , dolgokról. Már nem elégszenek meg a CSAK magyarázattal , hanem értelmes , érveken alapuló válaszokra várnak. Kiktől , azoktól , akiktől eddig a CSAK választ hallották.  Ez a megközelítés ,felfogás , akció és reakció segít abban , hogy ne csak figyelemmel kísérjük és passzív szemlélői legyünk a körülöttünk levő világnak ,eseményeknek ,hanem valódi részesei  vagy akár fontos döntéshozói . A folyamat megindult , lassan halad ,de előre , ez már megállíthatatlan.  A CSAK folyó - eddig csendesen vagy hangosan csordogált , elfogadtuk , ahogyan szoktuk , most pedig már nem érjük be egyszerű CSAK válasszal. Tetszik, igen ,érdemes változtatnunk , akár saját magunk szemléletén is. Akkor már nem CSAK , saját kis életünkről cserélhetünk eszmét , vitatkozhatunk ,hanem bízom benne a döntéseken is változtathatunk. 

A végeredmény már nem minden esetben a CSAK választ jelentheti ,hanem olykor-olykor befogadó fülekre talál  ,nemcsak rávágják a sztereotip, elcsépelt választ.

Így lehet változtatni életünkön, a szabályok világában ,melyek a CSAK bástyát jelentik. Nem kell elfogadni az illogikus  magyarázatokat , semmitmondó visszajelzéseket , igenis megkérdőjelezhetjük  az érthetetlen döntéseket , a CSAK -kal elintézett ,megfellebbezhetetlennek tűnő vélemény nyilvánításokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9018209717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása