55+

55+

Szubjektív vagy objektív ?! Tiéd a döntés.

Igyekszem naprakész lenni,figyelem a világ , az ország történéseit , olvasom a hírcsatornák változó tartalmait és egyre inkább csodálkozom.

2023. október 05. - Klara Csik

Legutóbb megakadt a szemem egy híren , mely arról tájékoztatott, hogy leszállítottak egy családot a repülőről, mert büdösnek ítélték őket. Ahogyan olvastam  ,a család többeket megkérdezett közvetlen környezetükben , tényleg büdösnek találják-e őket. A válasz már nem jelent meg a hírekben ,de a végeredményt tekintve nem is érdekes. A tény ,hogy le kellett szállniuk a gépről.

Ki dönti el, ki -milyen és kinek mit szabad és mit nem , ha embereken és nem tényeken, érveken múlik a döntés ?

Magában véve is érdekes az esemény , mert rossz belegondolni , mit történne ,ha velünk esne meg az eset, mit éreznénk. Megalázva ,emberi mivoltunktól megfosztva érezhettük volna magunkat és most örülünk, hogy nem mi vagyunk ebben a helyzetben.  Büdösek voltak vagy sem , jó kérdés. Az illat eleve egy nagyon szubjektív fogalom. Miután  hétvégén egy élvezetes parfüm workshop-on vettem részt megtanultam, hogy lehetett volna egy szokatlan ,érdekes illat, a  szag okozója , Mi történik körülöttünk  ,ahol még azt sem mondhatná ki még egy gyerek sem , hogy a király meztelen ,ahogyan ez a mesében van.  Rájöttem a légi utaskísérőnek hatalmi pozíciója van a gépen.  Érték ítélete megfellebbezhetetlen ,ilyen esetben , tehát az ő véleménye számít, tehát döntőbíró.  Különösen egy repülőgépen fontos a személye , mert ő mondhatja ki , gondolom a pilótával együtt ki maradhat vagy ki nem  a gépen.  Nincs apelláta. Ha még vitatkozni kezdene az utas ,akkor még nagyobb atrocitás érhetné és akár kitilthatnák a repülés világából.

Kiről és hogyan mondunk véleményt , nem mindegy. Szinte másodpercenként kapjuk az impulzusokat és alkotunk véleményt  , tetszik vagy nem teszik , egyetértünk vagy sem. A magyar agy híres a proaktivitás és kreativitás képességéről . A héten is büszkén érezhettük magunka magyarnak hallva a Nobel díjasok között újra magyar nevek szerepelnek. A mai hír, hogy a 18 magyar Nobel díjas közül 2 élt csak Magyarországon ,amikor a díjat megkapta. 

Mi a baj velünk?  A fentiekben taglalt eset figyelmeztetés , hogy óvatosan bánjunk a vélemény formálással és annak kommunikációjával.  Nem minden fekete vagy fehér azonnal és mint tudjuk a szürkének is 50 árnyalata van. Gyorsan , hirtelen , azonnal ,prompt  reagálunk, mely nemcsak a politikában ,hanem a mindennapi életben is veszélyes. Mennyire tartjuk valaki véleményét fontosnak, függ az illető pozíciójától, hatalmától ,de még inkább a hitelességétől, tudásától , tetteitől.  A kvázi celebek uralta világban , amikor róluk mindent tudhatunk a legmélyebb, intim ,magánéleti részletekig , könnyen rávághatjuk , ma már semmi sem számít. Szinte mindent szabad , de csak kivételeseknek, ők az egyenlőbbek az egyenlők között. Kik ők, például az utaskísérő ,aki véleményt formál és ítéletet mond az utasokról. Nehéz  ügy. A szubjektivitás , a saját magunk személyének és véleményének fontossága , uralja a terepet.  Nekem szabad. Mert én ,én vagyok , - mondják erre egyik kedvenc filmemben. Mi a jó nekem , mit tehetek vagy sem , legtöbbször rajtunk múlik ,persze a környezet és a körülmények befolyásoló tényezők. A pénz és a hatalom nagy motivátorok , mert a véleményt jelentősen befolyásolhatják . Akinél a pénz ,annál a hatalom és sokszor fordítva is igaz. A gazdasági életben a versenyszférában azért máshogy történnek a dolgok, gondoljunk egy cég szervezetre , ahol megy a harc, a küzdelem a pozíciókért , ki- kivel van jóban , well being , - érezzük jól magunkat és nemsokára elérhetjük a mesterséges intelligencia világában ,hogy az emberi tényezők  háttérbe szorulnak.  Az objektivitás ennek pont ellenkezője , ne vigyünk érzelmeket az üzletbe , a fontos döntésekbe , a szívünk helyett hallgassunk a puszta tényekre , az eszünkre , a racionalitás szabályai szerint. Melyik jobb , az igazság valahol középen van ,mely mérleghintaként ingatja tudatunkat és viselkedésünket. Így van ez otthon a családba is , amikor neveljük a gyereket  vagy éppen a pályaválasztás okán próbálunk jó véleményt ,tanácsot adni. Munkahelyen a teljesítmény , a célokhoz mért eredmény , most is felülírja az érzelmi megnyilvánulásokat ,melyek sok esetben akkor törnek elő, amikor a helyzet nem indokolná.  Az érzelmi intelligencia irányítja legfőképpen gondolatainkat és cselekedeteinket , tehát fontos , tudjuk , mi hogyan állunk e területen. Adj bele mindent , elvárják a szenvedélyes , elkötelezett munkavégzést , mely a 100%-nál is magasabb teljesítményre sarkall.

Mikor érezzük jól magunkat a bőrünkben? Amikor kimondhatjuk nyíltan, őszintén , következmények nélkül véleményünket és megoszthatjuk munkatársainkkal, főnökünkkel , családtagjainkkal ,akár vasárnapi ebéd közben. Nem kell mindenben, mindenkor egyetértenünk , ez normális és természetes. Az egyeztetés, a véleménykülönbségek ütköztetése , majd azt követően a megállapodás , a fejlődés alapvető tézise.

A vélemény nyilvánítás következménye , fontos , mert minden kimondott és leírt szónak ,akár online módon tesszük, hatása van valakire. Aki olvassa, akiről szól vagy akinek éppen üzenni akarunk. Nem mindegy hogyan, mikor és miképpen tesszük.  Olvasom a facebook-ot , közzéteszek valamit , szöveget vagy képet , azonnali a visszacsatolás , tetszik vagy nem tetszik. Örülünk ha like-olják a nem tetszést pedig töröljük. Nem érdekel , biztosan a másik gondolja rosszul. Nekem van igazam. Tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy mindenki tévedhet.  Én is, Te is, Mi is, ha ezt tudjuk és elfogadjuk ,alkalmazzuk , jó úton járunk. Fontoljuk meg véleményünket mielőtt kimondjuk, leírjuk, közzé tesszük.

Igaz  a mondás , - miért nem beszélnek a házi állatok ? , - hogy megtanítsanak minket arra, hogy a szeretetet és a hűséget tettekkel és nem szavakkal lehet kimutatni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5118228129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása