55+

55+

Fairplay avagy Fair pléh - a play- !

Kedvelem ezt a kifejezést , mely nemcsak a sportban , hanem a mindennapi életben is jó lenne , ha fai lenne, mint alapszabály.

2023. október 19. - Klara Csik

Valóban fair a play , korrekt a játék és az élet ? - kérdezem. Miért aktuális firtatni ezt a fogalmat ,akkor ,amikor körülöttünk fejre áll a világ. Itthon , szűkebb környezetünkben is, szinte minden területen legyen az politika, gazdaság, oktatás , egészségügy , sorolhatnám a végtelenségig. Mit értünk ezen a fogalmon.

Korrektséget, tisztességes , egyenlő feltételeket ,mindegyik fél számára , függetlenül attól , hogy az adok-kapok történetben , ki-milyen szerepet játszik. Aminek okán felmerült bennem ez a téma ,egy film persze, melynek eredeti címe a Fairplay ,de érdeken módon magyarul a - Mindent szabad - címet adták. Ugye  ,nem véletlen. Ezt jelenti nálunk a fairplay? Na ,szépen vagyunk ,kezdem a morgást , akkor mitől fair a play, ha mindent szabad. Pont erről van szó ,hogy senkinek  sem szabad mindent, semmikor és sehol.  Van ,aki persze ezt gondolja ,a pénzért és hatalomért folytatott ádáz harcban , mindegy milyen eszközöket használnak , a felmentés nyilvánvaló - miszerint a cél szentesti az eszközt.  A lényeg a cél elérése , bármi áron, mert, hogy mindent szabad.

 Itt tartunk és ez a megközelítés , a másképpen gondolkodóknak  nem kedvez. Az idősödő generációk az Alfa , de már az 50 + osok is , nem így szocializálódtak , magyarul nem így neveltek bennünket , nem ilyen módon éljük az életet  most sem . Arra vágyunk és várunk ,hogy ennek megfelelően alakuljanak a dolgok.  A nosztalgia nem segít ,tudom, mindig a jelenlegi, aktuális helyzet a meghatározó ,bár nem lenne baj , ha a fairplay módon élt elődeink történetét elővennénk. Szerencsére , sokan vannak , lenne , van kitől és mit tanulnunk . Útmutató  a mai felnövekvő generációknak - Y,Z  , hogy legalább az alapok rendben legyenek. Aggasztó , hogy sokszor a ki kezdte, és utána  hogyan tovább magatartás , súlyos , beláthatatlan következményekkel  járhat és a veszteség nagysága megkérdőjelez ,minden korábbi tényt és állapotot, sérelmet. Tovább ragozom a témát , mivel nap mint nap látom, hallom, fül és szemtanúja vagyok a -mindent szabad-  hozzáállásnak. Verseny van ,loholunk a siker után és nem válogatunk az eszközökben. Az érzelmi intelligencia alacsony szintje magyarázatot adhat minden cselekedetre.  Ugyanakkor  olyan témákban , melyek döntésre várnak , nem lépünk , várunk , de a taps nem jön. 

Sajnos nemrég haláleset történt családunkban és ezt követően, döntés született , későbbi nehéz helyzetek elkerülése érdekében , így a  nővéremmel elmentünk egy közjegyzőhöz.  Készíttettünk egy kvázi passzív eutanáziára vonatkozó iratot, mely lehetőséget ad arra, hogy adott helyzetben ,magunk dönthessünk , a hogyan tovább-ról. Mindent szabad - fairplay - akkor ehhez jogunk van . Elkészült a dokumentum, melyet mint tanácsolták elvittem a háziorvoshoz ,aki nézett rám nagy szemekkel - mi van? - mondom , neki kell bevinnie az EESZT rendszerbe ,hogy aktív lehessen a történet. Semmit sem tudott a dologról ,de tette ,amit kellett. Mi késztetett erre az intézkedésre - kérdezte tőlem , értetlenül nézve rám. Mondom , tervezni kell, itt az idő, sosem lehet tudni mi történik velünk.

Családomat kímélem és persze magamat is, ha olyan helyzet következik be , helyettem ne kelljen dönteniük. Így tanultam , nem várjuk a mannát , hanem előrelátóan tervezünk, gondoskodunk magunkról és környezetünkről. A beszélgetés végén ,annyira meglepődött ,hogy még kezet is fogott velem , ami nem szokása , mert a neki címzett mail-t is a férjem nevére válaszolja meg, tudja a rendet , megadva a családfőnek ,ami jár. 

E kitérő után térjünk vissza a filmre ,ami a gondolkodást ilyen irányban elindította, nem volt fair a játék , a történet szerint, mely romantikus jelenetekkel kezdődött . A kedvesnek látszó pár közötti kapcsolat eldurvult és a mindent szabad elveket követte. Egy helyen ,hasonló munkakörben dolgoztak , mindketten hajtottak a magasabb pozícióra, melyet végül a lány nyert el. A fiú úgy érezte neki járt volna. Mint kiderült a lány rátermettebb, alkalmasabb volt ,amiből otthon több konfliktus bontakozott ki. A végére már utálták, gyűlölték egymást , először a verbális erőszak, majd a tettlegesség is bekövetkezett.  Rossz volt nézni, ahogyan egy szép , reményteljes kapcsolat megváltozik , a korábbi fairplay felborult . Igazán ,egyik félnek sem drukkolhattunk ,mert mindketten szörnyű dolgokat műveltek egymással . A lány miután kinevezték teljes mértékben alkalmazkodott a férfiak világához , a fiú pedig nem tudta kezelni a helyzetet , féltékenykedés ,rivalizálás , mószerolás , folyamatos törlesztéssel megspékelve következett. Verekedés is történt, ami visszafordíthatatlanná tette a kapcsolatot.

Ez lett a látszólagos - fairplay- ből ,ami nem is annyira egyedi eset, nemcsak a filmben a mindennapokban is megtörténhet. Különösen , otthon , a párkapcsolatokban fontos a far play - a korrekt együttélés , csakúgy ,mint a sportban, ahonnan a fogalom indult ,hogy mindkét fél érezze ,egyenlőek , nincs kivételezés ,csak a tettek , az egymás megértése és a kölcsönös tisztelet számít.  Fontos az elején tisztázni az alapokat, kinek - mi a fontos ,hogy ezek hiánya később ne okozzon bonyodalmat.  Ki és milyen vagy , tudom , ismerlek , elfogadlak erényeiddel és hibáiddal együtt , ez a fair play ,ami működik. 

Jó mondás - az emberek nem változnak , csak  egyre jobban megismered őket. Így igaz , lehet fejlődni, törekedni , hogy jobbak legyünk, de az alapok nem változnak . 

FAIRPLAY - legyen ez az alapszabály ,mindenkinek , mindenkor és mindenhol !

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6118238141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása