55+

55+

Könyvajánló - Valentin napra ! - avagy a Sznobizmus jellemzői

2021. február 14. - Klara Csik

Kérlek, legyetek követők, ne csak olvassátok a blogot !

 

Szép ,napos időre ébredtünk . Méltó időjárás Valentin napra. A bátrabbak kirándulni mennek a kevésbé szerencsések otthon takarítanak. A romantika jegyét éljük, a vírus időszakban , szeretünk érzelmes filmeket és könyveket olvasni. A Netflix kitesz magáért ebben a műfajban is . Legutolsó világsikerű sorozata a Bridgerton család az első hónapban óriás sikert aratott , mint olvastam, több mint 82 millióan nézték meg. Köztük vagyok én is. Először kétkedő voltam, újabb kosztümös , bugyuta film , kis intrikák , happy end ,de találtam benne okosságokat, melyek a mai számítógépes világban is megállják helyüket.

A sornak itt nincs vége, szerda esténként a Duna Tv vetíti a Belgravia sorozatot , mely Juilan Fellowes angol író  regényéből készült és újabb családregényben vethetjük bele magunkat a romantika hullámaiba. Ez az író ,aki a Downton Abbey-t is írta ,felkeltette érdeklődésemet. A Belgravia hozzáférhető ,megvehető most is , kellemes ,andalító regény. Sok bonyodalom, pozitív kifejlet és vég ,ez kell a mostani szobában marasztaló hidegben. Legalább a szívünk melegedjen ,ne csak a radiátor. 

Kedves regényem ettől az írótól , a Sznob, amit nem olvastak annyian ,mint ,amit a téma megérdemelne. A sznobság , a sznobizmus ,sznobnak lenni , mind egy fogalmat jelentenek . Kellő önbizalommal , magabiztossággal rendelkezni, hogy meggyőzzük először is magunkat majd utána környezetünket, hogy mi különbek vagyunk a többieknél . Persze ezáltal nekünk ,alapvetően több jár ,mint másoknak , mert mi , L'Oreal- ék után szabadon , megérdemeljük.

Mit is ? - kérdezem ? A mai kvázi celebek által dominált világban a teljesítmény , a munka , a kitartás és persze az ezekhez kapcsolódó jellemet fényező fogalmak "kissé" hátrébb kerültek a mindennapi szótárban. Ki-kit ismer, a kapcsolat rendszer dominál, ami nem lenne baj, ha más is párosul hozzá ,például szakértelem, tudás ,hiszen ezek mellett el kell tudni adni magunkat a munkaerő és társadalmi piacon. 

A sznobság nem szégyen nem bélyeg , állapot. Az említett regény ezzel foglalkozik, angolosan szellemesen , hiszen a fogalom innen indult karrier útjára és évszázadok óta tartja magát. A nekem csak ez vagy az a márka felel meg , nem használok mást  csak ilyen és ilyen terméket, márkát , mind a sznobizmus kellékei.

Bevallom ,nekem is vannak ilyen szokásaim, de ne feledjük, a gyökereket, honnan jöttünk és merre tartunk. Nem kergettek 40-50 évvel ezelőtt senkit az asztal körül , mert mondjuk Baba szappannal mosakodott vagy éppen WU2 sampont használt. Egy termék vagy maximum 2 volt egy célra és ennyi. A boltok polcain megtalálható választék szűkös, de elégséges volt . Nem kapsz mást ,ezt kell szeretned, vedd meg. A 90-es évek kezdetén , amikor a nemzetközi cégek zúdultak be az országba látván a piaci lehetőségeket ,a termékekre, márkákra kiéhezett vásárlókat, fogyasztókat , volt olyan ide jövő külföldi vezető , aki Bécsbe járt WC papírt venni ,mert rosszul volt a kocka lapos papírtól ,amit itthon kapni lehetett.

Több fiatal kollegám , ácsingózva nézte a módosabb munkatárs pólóján levő logo-t és erőn felül költekezett ,hogy lépést tartson a kvázi divattal.  Volt, hogy szólnom kellett, ne azzal törődj milyen lógójú a póló, hanem azzal ,hogy tiszta és jólápolt légy. Ugyanis ez nem pénztárca függő. Manapság amikor ,a bio a natur termékek reneszanszát éljük ,ezt nevezhetjük jóirányú sznobizmusnak is.

Az étkezésben is vannak divatok, vegán, glutén ,laktóz az idősebb generációk számára , mind kissé megjátszós fogalmak,-  mire veri magát ,bezzeg az én időmben ,azt sem tudtuk mik ezek. Sebaj az élet ,a szokások változnak ,ilyen az élet , én is kritizáltam a szüleimet , ma engem is vegzálnak sok minden miatt a gyerekeim és ezt csinálják velük ,majd az unokáim is. 

A gond ott van , hogy a sznobizmus társadalmi kivetülése , a pénz hatalma már nem éket, hanem szakadékot ver egyes emberek ,csoportok között . A pénz határozza meg , ki , mit és mennyit ér és aki ebből a hajszából kimarad ,úgy érezheti lemarad. Megtanultam , fejlődöm , nemcsak a pénz számít. Bár mostanság már az egészség megőrzése  az ápolás , gyógykezelés is erről szól. Szeretem a pénzt , a sok pénzt meg pláne. Sose volt annyink, hogy mai értelemben szórhattuk volna. Mindig csak egyet vettünk ha szükség volt rá, legyen az lakás , nyaraló, cipő vagy parfüm. A halmozás távol áll tőlem , nem is volt módom rá. Így neveltek, ezt láttam a szüleimtől, nem szórjuk a pénzt. Sokakat a sok pénz megléte boldogít és nem élvezik a pénz által megvehető élményt  vagy éppen nem támogatnak senkit, semmivel . Őrzik ,amikor kérdezem ,kinek és miért ,nem tudnak válaszolni rá.

Ma divat lett a jótékonykodás , adjunk valamit. Szinte nem is nézik kinek , mi célból, csak kipipálhassák ,a jó tétemény is megvolt. Sok arra érdemes szervezet , kezdeményezés pedig a fennmaradásért küzd ,  nemes célért harcol. Az adó 1 % -ának utalása nagy segítség e vállalkozásoknak, melyről a többség nem is rendelkezik, pedig módja lenne rá, de hagyja kihasználatlanul az előtte meglevő lehetőséget. Legalább erre figyeljünk és tudatosan válasszuk ki a kedvezményezettet.

Ugyanakkor ma , a több , nem elég sok , mindig több kell és a gazdagság fő mércéje a pénz lett. Hol vannak ma már a lelki szegények és gazdagok , a mesében és a könyvekben vagy éppen a filmekben a Netflixen. 

A fent említett könyv , a Sznob , leírja , hogyan lehet az uborkafára felkapaszkodni és onnan egy pillanat alatt leesni. Az ügyeseknek adatik egy második lehetőség és ha élnek ezzel ,megtanulva az előző leckét, tartósan ott is maradhatnak, bár ezek a fák sem nőnek az égig.

Lehetünk sznobok, de tudjunk róla és adott helyzetben ,amikor nem megy annyira jól a szekér, ne érezzük csapásnak az élet , a helyzet nehézségeit ,hanem küzdjünk az életben , a versenyben maradásért. Ha elmúlt a vihar, vonjuk le a tanulságokat és haladjunk tovább. Becsüljük meg azt ,amink van és abból hozzuk ki a maximumot ,mert sokaknak nem lesz márványpadló és gyémánt nyakék ,de ettől még boldogok lehetünk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6616426518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása