55+

55+

Munkahelyi kapcsolatok - munkahelyi szerelem- Valentin 3.

2021. február 16. - Klara Csik

Szakértő vagyok . Antennáim a  cím témájában hosszúra nyúlnak és sok mindent érzékelnek. Miért? Menjünk vissza időben a 70-es évek végére. A munkahely az a hely ,ahol dolgozunk és ha szerencsénk van , ráadásul még pluszban , jól is érezzük magunkat. Szerencsém volt , az életemet, karrieremet meghatározó munkahelyeim ,ilyenek voltak. Mindig szerettem csapatban dolgozni,  a sok ember nem taszít, inkább irányításra ösztökél. Működik bennem a vezetői gén. A mostani vírusos helyzetben , a munkahelyi légkör, az együvé tartozás érzése eltűnt. Az online próbálkozások segítenek ,de nem adják vissza a korábbi élményt.

Reggeli készülődés , indulás a munkahelyre, időre , kapkodás, gyerek iskolába szállítmányozás, lüktető forgalom, mind -mind kellékei a napi rutinnak. Az öltözködés , a kellemes kinézet , a ma -mit vegyek fel , már az óvodás korú gyerekeknél is szempont, nemhogy felnőtt korban. Tetszeni a főnöknek , a kollegáknak , nem mindegy ,ezért töltünk időt a tükör előtt ,mert mit fognak szólni , az új cipőhöz, sminkhez, frizurához vagy éppen órához.  Nem érdekel mások véleménye - mondogatják sokan , pedig őket is érdekli ,higgyétek el. Rendben ,minden kész , indulhatunk. Kezdődik a nap, megbeszélések ,tárgyalások , közben kis kávézás, ebéd , némelyeknek cigi szünet , a már kialakított külön helységben , ahova többen a nem dohányzó közül is járnak, hogy hallják az aktuális híreket , pletykákat. Az információ hatalom , mondják és ez nagyon igaz a munkahelyen is. Ki-kivel van jóban ,kicsit vagy éppen nagyon , fontos tudni ,minden helyzetben. Így járt az a jelöltem is ,aki megkérdezte az egyik hölgyet , véletlenül tudod ,kivel van jóban a főnök , amikor kiderült ,hogy éppen az illetővel, akit megkérdezett ,nem érintette kellemesen ,egyik felet sem.

Ugorjunk , bár lenne mesélnivalóm feszt. Munkahelyi szerelem miatt váltam el és mentem újra férjhez , több mint 40 éve. Érettebb fejjel ,  vezetőként , rögtön éreztem a szikrát , a kisugárzást , ami a munkahelyen két ember között kialakul. Nemcsak a nyilvánvaló, ráutaló magatartást, hanem a még alakuló fejleményeket is. A testbeszéd mindent elárul, kis mosoly , egy óvatos kézfogás, megannyi jel, mely elárulja az érzelmeket. Az ismerkedés egyik helyszíne a munkahely, hiszen ott töltjük  vagy legalábbis töltöttük életünk nagy részét , ahol sok hasonló vagy azonos gondolkodású ,képzettségű és érdeklődésű embertásunk van jelen. Így szövődnek az ismeretségek, kapcsolatok , szerelmek , párkapcsolatok ,melyek a társas élet részei. Összehozással is foglalkoztam nem üzletszerűen, hanem megérezve a közös pontokat ,ajánlottam figyelmébe az illetőt a másik félnek. Számos munkahelyi párkapcsolat kialakulásának  voltam tanúja és sokukból több évtizede működő kötelék lett, aminek szívből örülök . Érdekes módon ,akik így ismerkedtek meg ,  nem mindig örülnek ennek ,mármint ,hogy munkahelyi kapcsolat eredménye volt, pedig ezen semmi szégyellnivaló nincs . Az eredmény a fontos , élvezni kell a boldogságot, bár később ,ha egy munkahelyen marad , a már köztudott pár , összeférhetetlen lehet, de legalábbis kellemetlen , a magán és egyszerre munkahelyi  kapcsolat a munka során. Ilyenkor érdemes megvizsgálni , kinek a karrierje csorbul kevésbé , ha másik munkahelyet keres. Azt figyeltem meg, ha egy munkahelyi pár sokáig marad ugyanazon a munkahelyen , az zavarja a többieket és az érdekek ütközése , a rosszindulatú megjegyzések, kommunikáció ,árthat a kapcsolatnak. Jobb utána külön helyen dolgozni , ebben is együtt kell dönteni.

A mai irodaházak ,ahol több ezren is dolgoznak akár egyszerre, segítik az ismerkedést. Érdemes  kihasználni a lehetőséget és keresni a társunkat ,e helyeken is. Mi marad a vírus alatt, hát az ismerkedés még nehezebb , bár van ,aki imád levelezni , chatelni ,az online minden formájában , az instagramtól, a facebookon át , a tinderig. Mi lesz a klasszikus ismerkedési formákkal, a randikkal , marad az edzőtermi szórakozás , de az is mehet online is. Olvastam egy jó viccet ,amikor két barátnő beszélget , mikor volt utoljára wellness érzésed,- kérdezte egyik a másiktól. Akkor ,amikor kinyitottam a sütőt és megcsapta az arcomat a gőz -hangzott a szellemes válasz. Itt tartunk ? !!! Itt. Jó vicc volt ,de csak kicsit nevetek , inkább szomorkodom ,felidézve fiatalkorom romantikus élményeit. 

2002 ben indítottam vállalkozásomat ,ami a mai napig és még remélem jó pár évig sikeresen működik. A legjobban a munkahely ,a csapat hiányzott ,ezért is választottam a kezdésnél,  partnercéget és egy ideig ők jelentették a csapatot. Ez már megint egy másik téma, mert a munkavállalóból -alkalmazottból - vállalkozóvá válás témakör ,megér egy külön misét , egy külön írást is.

Két évet vett el tőlünk ez a vírus helyzet ,mert még mindig nem látszik az alagút vége. Ülök itthon, nézem a szürke eget és energizálom magam. Próbálok tervezni, levelezek ,utazást foglalok, reménykedek , hogy nyárra már jobb lesz ,de ha ,mint ma is borús az idő , kicsit kevésbé optimistán látom a következő hónapokat. Vissza a munkahelyre , a kellemes munkahelyi légkörhöz ,de mikor ? Nem kell a hiszti, ezt is túléljük, mondaná jó anyám és igaza lenne, nekik sokkal nehezebb helyzetek is adódtak életükben.

Ma reggel , tanácsadási projecttel indítottam. A teams program jó lehetőséget ad a kommunikációra, halljuk és látjuk is egymást. Külön iparág lett  a háttérképek szerkesztése és alkalmazása ,megtévesztve a beszélgető partnert, hol is van a szemben ülő valójában. Szép, modern irodai háttér, kissé ipari környezet ,de van a, akinek a természeti szépségek jelentik a megfelelő hátteret. Ez az igazi szemfényvesztés , a mókusvakítás 21.századi módja ,minden elérhető online ,de mi lesz az offline  - nal. Én erre vágyom , hogy a megfelelő egyensúly kialakítása elkezdődhessen és újra találkozhassak régi és új emberekkel.

Ilyenkor van szükségem egy kis léleksimogatóra , egy jó könyvre , egy jó filmre és egy jó kajára. Ott még tombol a klasszikus kapcsolati háló , szövődnek a kapcsolatok és az érzelmek , melyek nélkül ,nincs is igazi élet.

Jó napot kívánok !

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5916429202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása