55+

55+

Hitted volna...? Van, ami nem változik.

2021. április 04. - Klara Csik

Húsvétvasárnap reggel, szerencsére a meteorológiai előrejelzés nem igazán vált be. Szikrázó napsütés, csicsergő madarak, szélcsend, tavaszi idő. Már ez önmagában örömforrás. Az ablakban kinyílt a gyönyörű hibiszkusz, meghálálva a gondoskodást, nem törődve a napi rossz hírekkel, melyek hete óta borzolják mindannyiunk kedélyét.

Nem hittem volna, hogy kinyílik, mert semmi jelét nem láttam, hogy megtörténik. Tegnap este csodálkoztam rá. Valami készül, megjelent a bimbó, és ma, húsvétvasárnap reggelére virágba borult. Már ennyi elég volt ahhoz, hogy úgy gondoljak a napra, amikor valami jól kezdődik és jól folytatódik. Jó dolog, hogy van, ami nem változik. A sok változás után jó, hogy az állandóság, a rutin is szerepel a naptárban, és évről évre ismétlődnek a hagyományok.

Ilyen a húsvét is. Szokásos kaja őrület, sorban állás távolságtartással, maszkban, de már ilyenkor is figyelek rá, hogy ne az előttem álló hátát nézzem, hanem mondjuk a fákat, az eget vagy a madarakat. Persze figyelek, hogy kövessem a sort, és le ne maradjak a friss kenyérről. Utána sonka és tojásfőzés, lakásdíszítés, bár idén nem találtuk meg a húsvéti dekorációt, nem estünk kétségbe, találtunk más díszeket és azokat használtuk.

Körtelefon, kedves, elsősorban idősebb ismerőseimnek kívánok kellemes húsvétot, akik méltányolják, és már várják a törődés apró jelét. Nekem is jólesik, kedvelem őket, hozzátartoznak életem évtizedeihez. Nem változik a csörgés sem, csak akkor ijedek meg, ha nem veszik fel, mi történhetett. Később próbálkozom, és amikor sikerül nem teszek szemrehányást, örülök a rövid csevegésnek. Felbukkannak külföldön élő haverjaim, régi kapcsolataim is, akik mesélnek az adott ország aktuális helyzetéről, és örömmel nyugtázom, nálunk jól halad az oltakozás. Görögországtól Belgiumon át egészen Ausztráliáig terjed a hírlánc, mely mutatja a magyaroknak mennyire fontos az itthoni kapcsolatok ápolása, őrzése. 

Nem változik a természet, ami jó hír, hogy az utóbbi évben tisztult a légkör, kevesebb a szennyeződés, a növények és az élőlények vidáman köszöntik a tavaszt, és ezzel számunkra is elviselhetőbbé teszik a karantént. Ha behunyom a szemem, akkor minden békés, nyugodt, örömteli. Csak azok a fránya mutatók változnának pozitív irányba. Mennyit kell még várni az enyhülésre, a gyógyulásra, melyre nemcsak a testnek, de a léleknek is szüksége van.  Ujjongásba török ki, amikor meghallom egy repülő hangját, és látom a fehér csíkot mögötte. Vajon hova repülnek- és párom már mondja is a variációkat, szívem szerint választhatok az úti célok között. 

Optimista vagyok a lelkemben, a terveimben nem változik semmi, megismétlem az előző évet, mintha megállt volna az idő. Így lesz, punktum- mondom, és már foglalom is, amit kell. Persze, hogy megvalósul, nincs kétségem. Az emberi természet változik, meg nem is. Tudjuk, hogy változni kell, mert így lehetünk rugalmasak, így élhetünk tovább, ugyanakkor szükségünk van a támaszpontokra, melyek a legnehezebb időszakban is segítenek a túlélésben. Nem kellenek nagy dolgok, az apróságok sokszor fontosabbak. A nagy, az eget rengető történések ritkák szerencsére, őrizzük a jókedvet, a hajtóerőt, az energiát.

Ilyen ez húsvétvasárnap reggelén is. Örüljünk, hogy már 6-kor világos van, és este 7-kor is még ráérünk villanyt gyújtani. Élvezzük a mindennap kicsi, de megmaradt, állandó jeleit, a jó kávét és sonkát, készüljünk a jó ebédre. A környezet, a természet segít, éled miden, és ez a körforgás így is marad. Megjöttek a gólyák, nálunk az erkélyen évek óta ugyanaz a madár próbál fészket rakni, azután rájön, hogy nem lehetséges és más megoldást keres és talál.

Kedvesebben üdvözöljük a szomszédot. - Mondja, már megkapták az első oltást? Mi is -válaszolok lelkesen, nehogy lemaradjak a szomszéd versenyben. Újra és újra visszatérnek gondolatainkba az aktuális események, melyek agyunk hátsó felében megbújnak, és emlékeztetnek arra, még nincs vége. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a nyomasztó érzéstől, segít a lelki karbantartás, az örömködés, az egymással törődés, a hagyományok és az állandóságot jelentő események őrzése.

Ma, húsvétvasárnap jó alkalom arra, hogy megidézzük gyerekkorunk emlékeit, és újra örüljünk a tavasz pillanatainak, hogy nyárra már vígan élvezhessük a felhőtlenebb heteket és hónapokat. Addig is kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Mindenkinek !!! – 2021. április 4-én.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr316489896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása