55+

55+

A nevem Bond, James Bond

Hangzik az ismerős bemutatkozó mondat sokadszor és mindannyiszor jól szórakozom a filmen. A mostani film címe: Nincs idő meghalni, az eredeti No Time to Die alapján. Akár üzenet is lehetne a mostani időszak túlélési törekvéseire gondolva.

2021. október 03. - Klara Csik

Az utolsó 5 évvel ezelőtt készült és a pandémia ördöge ennek a filmnek, történetnek is befolyásolta megjelenését. Húzták, halasztották, míg végül most szeptember utolsó napján megtörtént a premier. Mindig nagy rizikó, ha valamit beharangoznak, a várakozás nagy. Jól működött a marketing, PR tevékenység, mindenki tudta már közeleg, jön és itt is van.

Részesei lehettünk a díszes bemutatónak, angol módra. Nem voltunk moziban immár több mint 2 éve, így maga az élmény, a mozizás is esemény számba ment. Sokan voltak a moziban, sor állt a pattogatott kukoricáért, az üdítőért, ami jelezte, visszatérőben az élet a mozik világába is. Elkezdődött a film, több mint két és fél óráig tart, ami az egyhelyben ülést tekintve is hosszú, nem hogy egy literes üdítő megivása utáni mosdóba rohanást illetően, ami szintén kihívást jelent.

Szokásos zene, gyönyörű tájak, retro kezdés. Feltűnt, Daniel Craig szokásos félmosolya és már indult is történet. Kicsit másként, mivel ez az ő utolsó filmje Bondként és jól emlékszem az elsőre is. Amikor meghallottam, hogy ő lesz az akkori, új Bond kiakadtam, mivel a Kárhozat útja című filmben, amikor Craiget láttam Tom Hanks oldalán, nekem nem jött be. A szerepe is mocsok volt, a karaktert jól hozta, de nem tudtam elképzelni Bondként. Érdekes, akivel eddig beszélgettem, van, aki nézi, van, aki nem a Bond filmeket, de a legtöbb embernek van kedvenc Bond színésze, legyen az Sean Connery vagy Pierce Brosnan vagy éppen Roger Moore. Nekem Craig hiteles Bond, jól körvonalazott a karaktere, kigyúrták, technikás, sportos, megfelelő alany a szerepre.

Mit mond a mai embernek az új film? Először is azt, hogy van folytatás, jöjjön vírus, pandémia, megszorítás, a Bond történet folytatódik. A történetben is találunk vírusra vonatkozó utalást, meg még sok mást is, néző legyen a talpán, aki végig tudja követni a fonalat és nem merül el az akciók útvesztőiben. Nem egy, hanem egyszerre három gonosz ellen kell küzdeni és még ott a szerelmi szál is.  Az újdonság a Bond család, ami eddig nem volt és a szerelem inkább egyszeri kalandként, szexepizódként szerepelt a filmekben. Gyönyörű nők, kivétel nélkül mindegyikben, aki Bond lány volt valamikor, mind belépőjegyet vásárolt a filmezés világába. Tolongtak is sokan a szerepért. A mostani Lea Seydoux francia színésznő, kicsit más, a jó kinézet mellett a szerelem is szerepet kap, nem csak a szex a lényeg.  Ettől a film nem a szokványos Bond történet, hanem egy romantikába hajló, de akciókkal teletüzdelt film. A vége persze mutatja, hogy Daniel nem lesz már Bond, amiről sokat cikkeztek korábban is. Ha jól sáfárkodott a bevétellel, akár élete végéig luxus körülmények között élhet családjával és nem kell a 12-I havi nyugdíjat várnia, hogy jól bevásároljon.

Egyik kedvenc színészem Ralph Fiennes is szerepel már több film óta, mint M, a főnök. Az idő vasfoga rajta is fog, megöregedett, ami színésztől nem elvárható. Tudjuk, hogy csak a változás állandó, változnak a szervezetek, plane így pandémia után, ez látszott a Bond filmben is. Vannak állandó szereplők és karakterek, bár többen hiányoztak a megszokott stáblistából, tisztelet a kivételnek és a változó világ helyzet megköveteli, hogy a Bond világ is kövesse a történéseket. Felbukkan egy fekete hölgy, mint 007-es ügynök, aki büszkén viseli a címet és méltó segítőtársa legyen a valódi 007-esnek.

A végére már fogy a türelem és várjuk a beteljesedést, ami meg is történik. Lezárult egy korszak, a Craig korszak és várhatjuk, ki kapja meg a hőn áhított szerepet, mint a 21. századi következő, modern Bondja.

Remélem a Marvel világ kimarad ebből, bár ki tudja. A legfontosabb a nézőszám növelése, a hatékonyság, mely a filmipart sem hagyja érintetlenül. Ha így lesz, az már nem az évtizedekkel ezelőtti hagyomány folytatása lesz, hanem egy új fordulat, szemlélet, ami a filmesek szemével nézve valószínűleg időszerű.

Jó volt újra moziban ülni, nézni a filmelőzeteseket, várni a film kezdetét, ropogtatni a kukoricát és inni a szirupos üdítőt. Olyan volt, mintha 2019 jött volna vissza egy pillanatra, csak mi lettünk két évvel öregebbek. James Bond pedig dobozban várta, hogy végre megnézhessük. Milyen volt? Szórakoztató, hosszú, eseménydús. Most, hogy megnéztük, várhatjuk a következőt és bízunk benne a hosszú forgatási idő, 3-4 év, számunkra kevésbé lesz váratlan fordulatokkal teli és csak a mozivásznon kell kapkodni fejünket. Bízom benne,

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5616707104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása