55+

55+

Milliárdok nyomában

Miről beszélünk? Pénzről, hatalomról és sok minden másról. Milliomos már sok van.

2021. október 11. - Klara Csik

A korábbi évtizedekben már ez is nagy szám volt. Persze akinek kevesebb van, annak a millió és a milliárd is elérhetetlen álomnak tűnik. Mégis ma a milliárdok kerültek előtérbe, akár beruházásról, költésről, vagyonról essék szó. Egyszerű halandó csak kapkodja a fejét, fel sem tudja mérni mennyiről is van szó. A konkrét  dolgokat értjük, mennyi a villanyszámla, mennyibe kerül egy kilogramm kenyér, de a milliárdosok ezeket a tételeket csak hírből ismerik.

A milliárdok nyomában vagy ahogyan az eredeti cím szól –Billions viszont egy a HBO GO-n látható sorozat, mely 5. évadának végén járunk már. Damian Lewis, aki egyik kedvenc színészem, kíválóan játssza a milliárdos szerepét, önbizalommal teli, magabiztos. Mindenkit legyőz és nem hiszi egy pillanatra sem, hogy őt bárki legyőzheti. Mindene a profit, a nyereség és semmi sem elég. Még, még, még ismerjük ezt a refrént régről, de ma már a burzsuj szó mást jelent, mint, amire a dal éneklésekor gondoltunk.

Általános iskolásként nem is igazán tudtam mit jelent ez a szó. Számomra a pénz a jó teljesítmény ára, melyet munka alapján fizetnek ki. A tőzsdézés berobbanása után kezdett a pénz pénzt fialni ebben a régióban. Addig is megvolt az a bizonyos olló, mely külön választotta az egyes rétegeket, nemcsak lehetőség, hanem kereseti viszonyok szerint.  Szeretem a pénzt, a sok pénzt még jobban, mert az boldogítani is tud, bár ennek is vannak korlátai. Az utóbbi két év megtanított bennünket arra, hogy az egészség az első és minden más csak ezután jön. Különösen az idősebb korosztály ébredt rá erre, de már 50 felett is jöhetnek az egészségügyi gondok. A sok stressz, fizikai megterhelés gyorsítja szervezetünk elhasználódását és aki nem figyel a jelekre, később nehezebben őrizheti meg korábbi kondícióját.

Pénzért sok minden megvehető és ezt az egészség terén is elkezdtük megtanulni. Műtét, vizsgálat, ez ma már mind-mind pénzért is megvásárolható, ha van elég és nem úgy mint én, aki erre sajnálja a pénzt. Úgy gondolom, nekem jár az ingyenes orvosi ellátás és minden idegszálam tiltakozik az ellen, hogy magán ellátásra fecséreljem azt a pénzt, amit kemény munkával keresek. Sok adót fizettem, fizetek, joggal elvárhatom, gondolom én, hogy ha bajom van, akkor megkapjam a szükséges és megfelelő ellátást. Eddig sikeresen vettem az akadályokat, persze van, amikor kvázi magánba kell mennem. Megyek, de nem szívesen. Hiszek benne, hogy aki igazán orvos, az az államiban is úgy dolgozik, mint magánban. A beteg az ilyen orvosok számára nem nyűg és nem csak egy pénzforrás, hanem olyan ember, aki ellátásra szorul és a gyógyítás érdekében teszi a dolgát. Szerencsére a többség ilyen. Életem során kutattam azokat az orvosokat, helyeket, melyekre szükségem van és lesz, hogy életem végéig a listán levőkkel kapcsolatban maradhassak és probléma esetén kereshessem őket. Mindenki tudja, hogy melyek a családi betegségek, amelyek olykor öröklődnek, tehát ezekre jobb oda kell figyelni és a szűréseken rendszeresen részt kell venni. Még így is lehet gond, de a betegség egy projekt, ha ennek megfelelően kezeljük, akkor minden megoldható, persze csak akkor, ha nem halálos kórról van szó.

Tehát a pénznél tartottunk. Általában úgy van, hogy, akik mélyről indultak, ők azok, akik habzsolják az életet, ha könnyen keresik, könnyen szórják a pénzt és az erkölcsi aggályok, akár a környezet hatására visszavonulót fújnak. A sikeres, kvázi gazdag emberek vonzzák a többieket, mert ők is ilyenek szeretnének lenni és reménykednek juthat nekik is a milliárdok morzsájából, melyek tízmilliók is tudnak lenni. Ami azért nem rossz. Az emberi kapcsolatok egyik jellemzője a gyarlóság, mely a siker hanyatlásával egyenes arányban növekszik.

A milliárdosok nyomában sorozatból erre is sok példa van. Csak a pénz számít, de a végén mégis arra derül fény, hogy a szabadság még a pénznél és a pénzszerzés  módjánál is  fontosabb. A választás joga mindig megvan, rajtunk múlik melyik oldalra állunk, hogyan éljük az életünket. 

A pénz érték, akkor hasznos, ha céljaink elérését szolgálja. A felhalmozás, a Moliere-es Harpagon féle gondolkodásmód pillanatnyi boldogságot okozhat, mennyink is van, de hosszú távon megbosszulja magát. Mindenki csak egy ágyban tud egyszerre aludni és egy vacsorát tud előtte megenni. Hiába vágyik többre, nem megy. Ha nem ennek megfelelően élünk, a kevésbé gazdag ismerősök, haverok irigykednek, a barátok pedig akik nem lettek gazdagok eltűnnek, mert valószínűleg ismerik a gazdagodás hátterét és nem kérnek belőle. 

Mi marad? A pénz, az általa megvásárolt hatalom, de hol marad az elégedettség, a boldogság, a szeretet, megannyi, a sikeres, elégedett élethez szükséges jellemző? A pénz eszköz, ha jól sáfárkodunk vele, élményeket adhat, melyek gazdagítják a szokásos mindennapokat. Ha munka által keressük jó, mivel az érzés gazdagabb, tettünk érte valamit és másoknak is hasznára voltunk.

Az sem magyarázat a pénzhajhászásra, hogy jobb sorsot akarunk a gyerekeinknek, unokáinknak, mint amilyen a sajátunk volt. Minden nemzedék törekszik a jobb létre, hogy örökségül nagyobb értéket hagyjon az utódokra, mint amit számára tudtak a szülei biztosítani anno. Mi történik ma? Olyan nemzedékek nőnek fel, akik nem a munka, a saját teljesítményük által élnek jobban, hanem a rájuk hagyott vagyon miatt. Így torzulnak a hagyományos erkölcsi értékek és a pénz uralma veszi át az értékrend szerepét sok téren. Természetes és azonnal elérhető, amiért korábban küzdeni és dolgozni kellett, így aztán nem kell csodálkozni a végletes megnyilvánulásokon sem.

A Milliárdok nyomában című sorozatból megtanulhatjuk a pénzszerzés trükkjeit, de a végén, mint a Demoklész kardja függ a főhős felett, a kérdés, megérte–e. A családja széthullott, pénze van dögivel, repkednek a milliárdok, de mit ér vele. Ellensége sok van, barátja, akivel őszintén beszélgethetne egy sör mellett egyre kevesebb. Mi a tanulság? Élj becsületesen, dolgozz szenvedéllyel, jókedvvel és keresd a pénzt, annyit, amennyire valóban neked és családodnak szüksége van. Tegyél jót másokkal, hogy könnyebbé tedd az életüket, ha erre módod van. Álmodj nagyokat, de úgy aludj, hogy nyugodt legyen az álmod, ne kelljen aggódnod a tetteid miatt, készülj a holnapra. A film jó szórakozás, okulni érdemes belőle vagy akár párhuzamot vonni a valóság történéseivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6116717370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása