55+

55+

Ünnepelj!

Élvezd  a Karácsonyt, a Szilvesztert, búcsúztasd a 2021-et, köszöntsd a 2022-t.

2021. december 15. - Klara Csik

Mi kell az ünnepléshez? Türelem, megértés, szeretet, bizalom és bizakodás, hogy azt mondhassuk, amikor elmúlt szép, emlékezetes ünnepnapjaink voltak idén is.

Készülök. Már hetek óta, bár igazából a tavalyi karácsony óta. Tudtam, hogy idén is lesz, vártam, de mostanra gyorsult be és fel a készülődési hullám. Dugó, dugó hátán, közlekedni nem lehet, most már a reggeli csúcsforgalom után sem, délután talán még rosszabb a helyzet. Ezért érdemes már jóval korábban felkészülni, hogy kihagyjuk a tülekedést, de valahogy mindig kimarad valaki, akinek még venni kéne egy ajándékot és akkor persze menni kell.

A tömeg, a sok ember, a lelkesedés, az ünnep izgalma hozzátartozik a folyamathoz, nem is tiltakozom ellene, próbálom a legjobbat kihozni belőle. Évközben elmentem magamban, kinek, mi tetszik, mit szeretne és igyekszem olyan ajándékot készíteni, venni, aminek örülhetnek.

Az ajándékozandók száma egyre nő, ahogyan a család bővül. Ahogyan mindenkinél, nálunk is vannak hagyományok, rituálék, amiket évről–évre tartunk. Sajnos a gyerekkori karácsonyokat már az idő múlása messze sodorta, de emlékeinkben élnek és felidéződnek minden évben. Telnek az évek és unokáink éveinek száma egyre nő, már más dolgok a fontosak és lassan belekerülünk a sokan lenni jó, de kettesben még inkább fejezetbe. A menü is változatos, erre is minden család felsorolja a szokásos ételeket és ettől nincs eltérés.

Tíz évvel ezelőtt nagyot változtattunk a megszokott renden és fellázadtunk. Mi, az “öregek “, öreg a fene, de hát mit tegyünk, a kor az kor, jó, hogy az életmód és életvitel erre rácáfolhat. Nincs karácsonyfa, csak a gyerekeknél, bár a díszítés nem maradhat el. Mi megyünk hozzájuk a szokásos szenteste délután és ők másnap jönnek ebédre hozzánk, aminek egy részét én készítem, de egy részét rendeljük. Akár már másnap délután lázasan készülődünk, mert nemsokára indulunk, valahova, lehetőleg melegebb éghajlatra. No, nem a nyugdíjból telik, hanem a szorgalmasan végzett egész évi munkából. Erre hajtunk egész évben, hogy karácsonykor elutazhassunk. Persze nem szenteste vagy első nap, de a második nap már kezdődhet is a kaland.  Isteni érzés összecsomagolni a fürdőruhákat, nyári göncöket, papucsokat és irány a repülőtér.

Kiosztjuk a feladatokat, ki locsol és vigyázza a lakást, nekik is nyaralás, más környezet, amíg nem vagyunk itthon. Idén kicsit zabszem van a szindrómában, mivel PCR teszt kell és tudjuk, mindenben van rizikó, még a 3 oltásban is. Vigyázunk magunkra, hordjuk a maszkot, esszük a vitaminokat és a gyömbért és bízunk a szerencsében, meg jó sorsunkban. Igen, minden rendben lesz. Ebben az évben nem megyünk nagyon messze, hiszen a térdprotázis műtétem 2 hónapja volt és fő az óvatosság.

Az ünnep és az utazás két olyan dolog, melyek fokozzák a hatást, külön öröm, hogy együtt lehet a család, ölelkezés mértékkel.

Utána indulunk, és máris jól kezdődik az év, mely 2021 után nem rossz jövőkép. 2019 után azt gondoltuk, csak jobb lehet a 2021. Olyan volt, mint a hullámvasút. Erős vírus hullámmal indult, majd egy kellemes nyár következett. Oltakoztunk, nem is egyszer, hanem kétszer és az ősz is kellemesen volt, hosszú indián nyárral. Novemberben beütött a következő koronavírus-hullám és jött a harmadik oltás. Biztatjuk a nem oltakozókat, gyerünk csináld, mire vársz! Nem is értem, hiszen a megszokott módszereket senki sem felejti, kapod és kész, mit szórakozol?! Várjuk a nyájimmunitást az új variánstól és azt mondjuk, 2022 most már biztosan jobb lesz! Mitől is? –kérdezem, bár optimizmusom töretlen. Várom a tavaszt, mert, hogy a vírus a meleget nem szereti, mondják. Ki tudja meddig kell még várni a vírus mentes időszakra, bár az influenza eltűnt, ez talán előnye a Covidnak.

Ünneplünk, köszöntjük egymást, szeretteinket a családban, a barátokat, kedves és kevésbé kedves ismerősöket, törődünk a környezetünkben élőkkel.  Ilyenkor tágul a szív, még azokkal is kedvesek vagyunk, akik meg sem érdemelnék, de az ünnep ezt megkívánja.

Emberek vagyunk és maradunk, ez a lényeg. bármilyen helyzet is jön, itthon, a városban, az országban. Megéljük és túléljük, de ez nem elég, kívánom, élvezzük az ünnepnapokat, melyeket magunknak teremtünk.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és kiszámíthatóbb, élhetőbb és élvezhetőbb 2022-t kívánok Magunknak és Nektek is!

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4316784810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása