55+

55+

Van Barátod ?

Barát , elcsépeltté vált ez a szó mostanában, mindenki,mindenkinek a barátja, tesója, mai szóhasználattal élve.

2022. november 04. - Klara Csik

Kezdtük a november 1-et Halottak Napjával , amikor a régi barátok is szóba kerültek. Kapcsolataink ,olyanok, mint az életünk. Ezeket is alakítani kell ,nem megy magától. Bemutatkozunk, tárgyalunk, kapcsolatba lépünk és barátkozunk. Az érdek a legnagyobb motivátor , szükségem van rá, ő segíthet,ő fontos nekem , a családomnak ,  nekem az üzleti életben és máris benne vagyunk a közepében.

Kezdődik már gyerekkorban , az óvodát nem említem, de már itt is megvan a kapcsolati szűrő, ki - ki mellé ül le játszani , fontos ,hogy társakat válasszunk , bár még nem tudatosan , hanem ösztönösen. Itt ,mi a kapcsolat célja ,jól érezzük magunkat és gyorsan teljen a nap, amíg értünk jönnek és mehetünk haza. A következő lépés, az iskola, mely már az élet visszajelzése, tükröződése egy szűkebb környezetben. Kivel ülök egy padba , kivel beszélgetek a szünetben vagy éppen lógok iskola után , hazamenet. Érdekes módon, spontán alakulnak a kapcsolatok, ismeretségek, melyek belső vagy külső körülmények hatására változhatnak.

Ha itt találunk társat, nemcsak sorsközösségi kapcsolat alakulhat ki, miszerint , egy osztályba jártunk ,hanem akár egy életre szóló kötöttség, baráti kapcsolat is  , ha szerencsések vagyunk. Ez  a kötelék a legszorosabb és egy szinten lehet , a tervéri kapcsolattal. Persze az évek múlásával messze kerülhetünk egymástól, de mégis tudjuk ,hol van , merre tart a másik és időről-időre felbukkanunk, telefonon, e mailen tarthatjuk a kapcsolatot. Nekem is van ilyen kapcsolatom, aki gimnáziumi padtársam volt és máig érdekel mi van vele.

Jó mondás, miért van szükségünk barátokra, mert színesítik az életet.

Mire mennénk kapcsolatok, ismerősök , haverok, barátok nélkül. Kinek mondhatnánk el, amit azonnal és sürgősen elmesélnénk ,mi történt velünk. Szerencsés vagyok, mert párom , férjem , a barátom is egyben, akivel mindenről , korlát nélkül beszélhetek. Kebel barátom nincs igazán, mert ez a fogalom , mára kihalt , csak régi sorozatokból hangzik ismerősen, például ,az "Anna ,a zöld oromból" c. kanadai sorozatból, melyet mostanában újra sugároznak a tv-ben. Mire épül a barátság ? A bizalom pilléreire , melyek alapvetőek , megbízhatóság, egyenesség , nyíltság és elfogadás. Ritka kincs és hiszem ,hogy teljes bizalom, csak a családon belül létezik, ahol a közös szellem, a sorsközösség megbonthatatlan. Persze vannak kivételek, de ezek ,mint tudjuk, erősítik a szabályt. 

Sokan hívnak , jelentkeznek és én is hívok sokakat, mert érdekel a sorsuk, életük. Tegnap felhívott egy régi kedves mondhatnám havernőm, mert az ismerősnél több, barátnak még nem mondható, mert nem tudunk ,annyit egymásról és kérdezi tőlem, -  a te környezetedben is sokan elmentek, meghaltak már ?  Múlnak az évek és ez a sorsunk , születünk , élünk, meghalunk ,ebben nincs kivétel , bár ki tudja mi lesz száz év múlva. Érzékenyen érintenek bennünket a hozzánk közel állók elvesztése, még akkor is , ha tudjuk ez a világ rendje.

Addig kell megbecsülni a kapcsolatokat, melyek hozzánk , a személyhez kötődnek, amíg lehet. Én , hívó lélek vagyok szoktam mondani , nem várom meg ,hogy ,aki érdekel jelentkezzen , felhívom. Ki a soros éppen, megy az egyenlősdi, ki-kit hívott utoljára, nem én következem és ez akár a kapcsolat megbomlásához is vezethet.A levelezés , mint a modern technika vívmányain történő kapcsolattartás, gyors, azonnali, de számomra túl személytelen. Még akkor is, ha látom az arcot vagy a hangot hallom a távolból, jobban szeretek találkozni, látni , érezni a másikat. Látni a szeme villanását , a mosolyát vagy éppen a szomorúságát, melynek elmulasztásában segíthetek.

Mostanában tanulom az elengedés módszereit. Nem kell mindenkivel tartanom a kapcsolatot, pláne ,ha az utca egyirányú és mindig én kezdeményezem a folytatást. Van olyan ,aki azt mondja ,annyiszor gondolok rád, de nem hív,   hetek óta nem jelentkezik, mert megszokta ,hogy én hívom. Ilyenkor elfogy a türelmem és rápirítok, a fenébe, te is jelentkezhetnél ! Elszégyelli magát , igen tényleg és valóban párszor jelentkezik , majd  visszaállunk a régi gyakorlatra. Ne feledd , mindenkinek jólesik a törődés ,érdeklődés , ha megkérdezik ,hogy van és nem azért hívják, mert megint kell valami , intézd el. Az ilyen kapcsolatokat érdemes lekoptatni és ha az illető érdemes rá ,észbe kap , változtat a stíluson, esetleg újra építhetitek ,ami valamikor elromlott. Engedd el, nemcsak ,akkor ,amikor nem tudod ,mit kell tenned, miszerint akkor ne csinálj semmit és a rendszer, az idő sokszor megoldja a feladatot, kényes helyzetet ,hanem akkor is ,ha úgy érzed a formalitás ,a megszokás lett úrrá egy kapcsolaton. Az idő értékes mindenki számára, tehát jól éljünk vele és arra fordítsunk időt és energiát ,ami valóban érdekel bennünket.

Így aztán , a törlés funkció, mely az érdekkapcsolatokra épülő világban ritkán használatos, mert valamikor még jól jöhet ,idővel előtérbe kerül. A karrier , a munkahelyi csúcs elérése kompromisszumokra késztet és olyanokkal is kvázi barátkozol ,akiket nem is biztos ,hogy egyébként kedvelnél. Idővel ez is megoldódik, mert már vagy elértél sok mindent és tudod értékelni teljesítményedet vagy már a korábbi tervek dugába dőltek és akkor meg már minek. A háló szövődik, némelykor elszakad és újra kötjük, ez igaz a kapcsolatokra is. Bár ,ha egy korábbi kapcsolatot élesztünk fel, az már sokszor nem az igazi és bármennyit dolgozunk rajta, küzdünk érte, nem lesz a régi. 

A sors fordulók, új munkahelyek, klassz utazások során is lehet kapcsolatokra szert tenni, melyek valóban érdekessé, színesebbé tehetik a már megszokott rendszert. Az új kapcsolatok,  az éppen valamiért  fontosak mellett ,figyeljünk a korábbi ,régebbi életünkhöz kötődőkre is. Érdemes. Ez olyan ,mint a régebbi ruha ,amit örzöl a szekrényedben és hiába van mellette, jó pár új , mindig öröm a régi megszokottat felvenni, amiben  jól érzed magad. Ilyenek a kapcsolatok is , tudjuk ,léteznek és egyszer csak újra élednek ,akkor ,amikor nem is számítottál rá.

A kapcsolat építés, ápolás, hosszantartó, fáradságos munka, nem adják ingyen. Dolgozni kell érte, ápolni kell, mint a virágot , időt és energiát áldozhatsz rá, akkor valóban élő a körülötted levő világ és színesebb az élet.

Kezd el, rendszerezz ,készíts listát, elég ha fejben teszed meg és máris egy új hobbira lelhetsz, a kapcsolat építés, ápolás szórakoztató élményére.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4017969936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása