55+

55+

PUKEDLI -Viselkedj !

Először Kínában szembesültem ezzel a felirattal ,ami arról szólt - Tanulj meg viselkedni ! Az olimpia előtt írták ki, szinte mindenhova ,természetesen nagy molinókra, melyek belengték egész Pekinget ,de más városokba is jutott belőlük jópár.

2022. november 11. - Klara Csik

Nemcsak rájuk, ránk is ráfér a tanulás e téren is. Jól képzett fiatalok, kezdik szakmai életüket, mint első munkahelyes diplomás. Előttük és nyakukban az élet, nagy várakozással indulnak, reménykedve ,hogy rövid időn belül főcsővezető lesz belőlük. Első nap, hét, hónap  a munkahelyen, ismerkedés, ha szerencséjük van és törődnek velük ,kezdődhet a bemutatkozás.

Amikor workshop-ot tartok az első házi feladat a résztvevők számára, mint felkészülés , kérlek mutatkozz be - Ki vagy a Te? Nem könnyű a válasz ,hiszen pár mondatban bemutatni saját magunkat nehéz. Mit tartasz fontosnak elmondani magadról ,akár a jó első benyomás megszerzése érdekében, meghatározó lehet a későbbiekre is. Pláne,ha minden új, ismeretlenek a munkatársak ,feszengünk, mit mondjak, mit ne. Ilyenkor érdemes figyelni a testbeszédet ,viselkedést ,ki -kivel barátkozik, melyek megmutatják, merre és hogyan induljunk, én kivel barátkozzak.

Később érdemes szocializálódni, mai divatos fogalommal élve, csatlakozzunk közös ebédhez, kávézáshoz , van ,aki a dohányzó helységet részesíti előnyben, na nem azért ,mert feltétlenül dohányzik, hanem ezek a helységek sok cégnél az információ áramlás központjai. Az utóbbi 2-3 évben a Home Office-os világban nem könnyű a beilleszkedés , a vállalati kultúra érzékelése . Némelykor előfordul , hogy úgy vesznek fel valakit, hogy személyesen nem is találkoznak vele. Észbontó. Tudja mi a munkakör, a feladatok, végzi a dolgát, számítógépen keresztül értekeznek , folynak a megbeszélések , kedvesen integetnek egymásnak ,de ha utcán találkoznának, nem biztos ,hogy megismernék egymást . Mi marad várják a csodát ,hogy újra kinyílnak a kommunikáció , hagyományos például személyes találkozást igénylő csatornái. A megszólítás sem  mindegy , kinek ,hogyan köszönjünk . Manapság a tegezés dívik, mindenki -mindenkit, nemre ,korra tekintet nélkül. Szia -szólnak hozzám boltban, hivatalban, mely a hozzám hasonló generációk számára értelmezhetetlen. Szia - Jó napot - köszönök vissza , hátha veszi a lapot és változtat a viselkedésen ,de legtöbbször ,esélytelen a próbálkozás. Legalább köszönt, morgok magamban és próbálom enyhíteni a disszonanciát ,ez van. Lehet tegezni is udvariasan és bunkónak lenni magázva is ,tudom, igyekszem elfogadni a változást.

A disztingválás, mint fogalom , kategória ,melynek értelmezése sok fejtörőben szerepel, fontos feltétel a viselkedés megfelelő kialakításában. Ha jól csináljuk hatékonyak leszünk és sikeresen vehetünk számos akadályt.

Kinek ,mit és hogyan ,meg persze mikor mondjuk el ,amit akarunk ,a kellő egyensúly elérése ,fontos. Megy a mindennapi munka, ki a főnök, kinek jelentünk , itt helyben vagy éppen mátrix típusú szervezetben előtérbe helyezi ezt a képességet. Légy udvarias ,hazudj - hangzik el ,egyik kedves filmemben ,amikor kényes szituációt kezelve , ez a viselkedés is elfogadott olykor. Beszéd és írás , megannyi telefonon és számítógépen elérhető módszer kínálkozik, a lehetőségek tárháza szinte végtelen, melyiket ,milyen gyakran alkalmazzuk, figyeljük, szinte másra már nincs is idő. Találkozzunk - invitáltam egyik ismerősömet , beszéljünk meg egy témát személyesen, minek - hangzott a válasz, egyszerűbb, gyorsabb, ha virtuálisan elintézzük. A fenébe , gondolom, akkor hol az élvezet ,a találkozás öröme, hogy lássam a mosolyát vagy éppen a szomorúságát . Nekem még mindig nyerő ,az együtt töltött idő , egy jó ebéd, vagy süti , szívesen szánok rá időt, energiát ,ami nem is fáradság.

Pukedli ,hogyan kerül ez a csúcs szó  a címbe ? Netflix nézőként , szerdán mutatták be a Korona című sorozat ötödik, legújabb évadát , mely kapcsolódik a korábbiakhoz, bár kapkodni kell a fejünket, ki-kicsoda az új szereposztásban. Mindenki új ,máshogyan beszél , viselkedik, az alap viszont ugyanaz. Itt aztán ,az epizódokban megy a pukedli, mely ebben a királyi családban , a történelmi hagyományokon alapulva ez a tisztelet kifejezésének jele. Nem mindegy kinek, mikor , milyen sorrendben és milyen mélyen hajolnak meg ,akinek pukedliznie kell. Beszédben is ügyelnek a viselkedésre akár rokonról vagy más kapcsolatról van szó. Mostanában ,amikor fogy a türelem, egyre feszültebbek vagyunk, sokan káromkodással enyhítik a stresszt, ami már átszövi a családi és munkahelyi kultúrát ,ami nem is nevezhető ekkor már kultúrának. Igen, fontos a  feszültség ,az idegesség oldása,de ha elfelejtjük az udvariasság megnyilvánulásának elemeit használni, hova jutunk.

Nem kell - vulgárisan kifejezve - egymás belével rohangálni, ordítani , mert más a véleménye valakinek és uram bocsá - nem értünk egyet bizonyos témákban. Kultúrált kritika kezelés, eszmecsere ,vita - a végeredmény elfogadása civilizáltan, szintén ide tartozó módszer. A viselkedést tanulni kell, mely már a születésünkkor érvényesül. Érzelmi intelligencia - melynek egyik fő forrása a család ,már gyerekkorban befolyásol bennünket.

Hogyan beszélnek egymással a szüleink, a testvérek , mind- mind előre vetíti későbbi viselkedésünket. A pozitív hallgatás ,a  másik álláspontjának megértése is ide tartozik, nem kell azonnal ugrani és  ha nem is fizikailag ,de verbálisan megütközni a másikkal , egyet nem értés esetén. Jó dolog ,hogy az évek múlásával ez fejlődik, ha kellően figyelünk rá. Erre én is jó példa vagyok, mert a hevesség, rámenősség , győzni akarás jellemző rám.

Az önkritikus hozzáállás segít, bár még ma is sokszor elkap a hév és nyomatom ezerrel ,de ma már többnyire tudom, mikor éri meg vehemensen harcolni , vagy előbbre jutok ,csendesebb , érveken alapuló meggyőzéssel. Vegyél vissza ,mondják családom tagjai és én is magamnak . Türelem, önkontrol , mint szabályozó szelep segít a megfelelő viselkedés megválasztásában és használatában. Légy asszertív  , érvényesítsd az érdekeidet, hangzik a tárgyalástechnikai mondás ,mely kellő viselkedéssel , testbeszéddel kiegészítve garantálja a sikert.

Most, amikor közeledik az év vége ,sokan tárgyalnak jövőbeni szerződésekről ,terveznek, akár a cégnél, de otthon is érdemes számot vetni viselkedés szempontból , milyenek voltunk idén és miben, hogyan tudunk változtatni jövőre. Viselkedésünket jellemezze , az udvariasság , kedvesség, megértés , tisztelet , mindenkor ,mindenkinek.

A végén jöhet a PUKEDLI ,melyet nem kell fizikailag elvégeznünk, de egy kedves fejbólintás, szemkontaktus, mosoly megerősítheti viselkedésünket.

Viselkedj , ha így teszel a környezeted, a családod, a munkatársaid is észreveszik, segítve céljaid megvalósulását , akár otthon vagy a karriered során.

csk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr3417975826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása