55+

55+

Mutyi , a Sumák és a Potya ,a Harács testvérről már nem is beszélve ,velünk élnek.

Három + egy fogalom, melyeket mindannyian jól ismerünk. Emlékezetes sláger sorai adták az ötletet , hogy hadrendbe állítsam őket.

2024. március 26. - Klara Csik

Most is itt vannak , akár a három + 1  / akciós/ királyfi a magyar népmeséből , csak az idő haladtával más-más formát öltenek. Kétségünk ne legyen , velünk élnek.

Már az óvodában , iskolában megjelennek , amikor még az emberi értelem csak nyiladozik. A szülő használja ezeket, a gyerek meg tanulja. Ki legyen az óvó és tanító néni , melyik csoport, osztály a jobb , milyen gyerekek járnak ,melyikbe és az én , mi gyerekünk hova menjen. Semmit nem bízunk a véletlenre , játszunk , trükközünk ,előnyökre vágyunk. Magyarok vagyunk , a vérünkké vált . Szülőként tesszük a dolgunkat ,mindent a gyerekért  és a mostani világban is próbáljuk a maximumot kihozni a jelenlegi helyzetből ,megy az adok-kapok a szívességek piacán. Új fordulat az internetes platform , ahol mindenki egyenlő vagy mégsem ?! Felvételi ,jelentkezés , nyitott a világ , bárhova eljuthatunk és az eredmények magukért beszélnek. Ha nyelvet beszélsz és kedved, tehetséged van , indulhatsz. Nem számít honnan jöttél ,a számok , a teljesítmény számít. Persze a kvázi nyugattal szemben az anno keleti blokk országai még mindig más megítélésben részesülnek némelykor, de ez adottság ,nincs mit problémázni rajta. Ezzel együtt kell éni  és arra törekedni, hogy maximalizáljuk a környezet adta lehetőségeket. Sikerülhet ,van lehetőség ,bár a környéken még mindig dívik az egyenlőbb az egyenlők között metódus. Egy ideig bíztunk benne, úgy harminc évvel ezelőtt ,hogy változnak a dolgok , de már látszik ,tévedtünk. A kezdeti változások után visszatérnek a régi mechanizmusok és beidegződések. Akkor működtek, miért ne működnének újra. Ki, hol tud ,ott ügyeskedik, abból nyer vagy éppen veszít. Gondoljunk az orvosi ellátásra, mely manapság a hálapénz  megszüntetésével  v agy éppen burkolttá tételével ugyanazt a képet mutatja , mint 40 évvel korábban . A különbség most nem az orvosnak fizetünk, hanem a magántulajdonban levő klinikának fizetünk borsos árakat a recepción, mellyel ők a befektetők ,a  tulajdonosoka gazdagodnak. 

Az utóbbi években új vallás hódít, a pénz lett az isten , a harács , mely ha hatalommal párosul ,gyilkos kombináció. Annyit érsz ,amennyi pénzed van , ez lett a mérce . A tisztesség ,a szorgalmas munka , a teljesítmény igénye kissé lemaradnak a sorrendben , ami a fiatal generációk számára a legrosszabb üzenet. Mindenre van megoldás ,mindent szabad, na nem mindenkinek . Akinek nincs elég pénze vállaljon több munkát , mely a fizikai korlátokat feszegeti.  A még , még , még , soha nem elég , ismerős munkásmozgalmi nótát sokan ismerik  és ténylegesen magukévá tették. Manapság a tartalma, mértéke  a normál, átlagos halandó számára sokszor felfoghatatlan. Így van ez az élet minden területén ,akárhova nézünk. Mindenki keresi , a hogyan lehetne könnyebben ,minél több pénzhez jutni és a határ a csillagos ég. Soha nem elég. Akkor sincs vége ,amikor már azt hinnénk elég, mindig van új megoldás ,mellyel az érdekérvényesítés csúcsra járatható. Ezt a mentalitást nem értik a nyugati országok ,mert ilyen mértékű harácsot még nem láttak , bár tudjuk ők is megteszik a magukét. Nem kétséges az egyik 19 a másik egy híján 20 ,de a múltbeli viszonyok nem hasonlíthatóak a mostanival. Más kor ,más lehetőségek ,más summa , a mutyi világban. Irigység ,sokakban ez is munkál , bezzeg neki még több van-ami ösztönzőleg hat a még, még nem elég módszert illetően. Kit érdekel , nekem és a családomnak legyen sok ,na meg persze a haveroknak ,akik segíteni tudnak. Ne feledjük az érdekek mindent felülírnak . Hűség, lojalitás , szívesség mindaddig működik, ameddig fontosak vagyunk egymásnak. Utána az emberi kapcsolatok is átíródnak, olykor felejtőssé válnak. A bizalmi körbe nehéz bekerülni, de annál könnyebb kiesni. Közben a nép, az istenadta nép bambán tűri , velem együtt és csodálkozik ,miért nem változnak a dolgok. Mitől változnának? Akiknek így jó, ők próbálják a végsőkig óvni a status quot, többiek meg szívnak, küzdenek a túlélésért.  Van ,aki világosan látja a helyzetet és bosszankodik, de ennél nem megy tovább, mert félti , amije van. Tanultunk a történelem leckéiből , szüleink, nagyszüleink tapasztalataiból és várunk. Mire , a jobb , szebb jövőre ,de igaz a mondás gazdagon könnyebb boldognak lenni.  Akkor is kihívás és nem sikerül mindenkinek , de a testre szabott keretek , lehetőségek formális szabadságot adnak.  A munka nem szégyen ,csak kellemetlen - tartják ,emellett a Mutyi , a Sumák , a Harács ott vannak szótárunkban és sokak cselekedetében.  Van, aki kicsiben csinálja ,de azt mondják nagyobb léptékben és mértékben érdemes csinálni, másképp nem éri meg a kockázatot. Ehhez kellenek a kapcsolatok , a társak , barátok ,akik véd és dac szövetséget alkotnak. Ha én bukok, ők is buknak , ez már húsba vágó téma, mert mi lesz azután. Jöhet a felelősségre vonás és a következményektől való félelem ,mely rémes dolgokra készteti a más helyzetben akár normálisnak tekinthető embereket.

A bizakodás, a remény megmarad, hogy változik a helyzet , de az idő horizont ködös , nem világos. Egy biztos a változás örök , a körülöttünk levő világ gyorsan változik és ez mindenhol érvényes- . A változás gyorsasága , sebessége , ami különböző még megfelelő képlettel is . 

A hozzáállás , a gondolkodás megváltoztatása még nehezebb ,mivel ha a jellem torzul , hosszú folyamat eredménye lehet ,hogy visszatérjünk a valós értékekhez.

Megbízhatóság, nyíltság, egyenesség , elfogadás , örökérvényű fogalmak ,melyek érvényesítése segíthet abban, hogy a fiatalok itthon megtalálják a boldogulást és ne a határokon túl keressék azt. Rendben ,tanuljanak ,szerezzenek tapasztalatot külföldön, de utána térjenek haza és éljenek boldog, sikeres életet itthon.

Ilyen jövőre várok ,várunk és bízva benne ,remélve, hogy  lesz még idő az én életemben megtapasztalni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1418364403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása