55+

55+

Te vagy az ünnep !

Ünnepeld a Karácsonyt , búcsúztasd 2023-at és köszöntsd az új évet ,2024-et !

2023. december 16. - Klara Csik

Olyan az ünnep ,amilyen Te vagy és amilyenné teszed ! Mi kell egy jó ünnepléshez - türelem, megértés, szeretet, bizalom és bizakodás - hogy azt mondhassuk ,amikor elmúlt - szép , emlékezetes ünnepnapjaink voltak idén is. Készülök . Már hetek illetve már a tavalyi Karácson óta. Tudtam , hogy idén is lesz , vártam, de mostanra gyorsult be és fel a készülődési hullám.  Dugó, dugó hátán , közlekedni nem lehet , most már a reggeli csúcsforgalom után sem, délután talán még rosszabb a helyzet. Mostanában a hó is bejött a képbe. Ismerősöm írta a facebook-on ,már csak 3 hónap van tavaszig . Egyetértek én is ezt várom . A városban fekete , szürke minden, a hegyekben igazi téli hangulat van, itthon már nyoma sincs. Szerencs , hogy van üzemanyag ,bár aranyárban , de eldönthetjük autózunk vagy tömeg közlekedünk. Érdemes jóval előbb felkészülni az ünnepekre , hogy kihagyjuk a tülekedést , de valahogy mindig kimarad valaki ,akinek még venni kéne ajándékot és akkor persze - menni kell. A tömeg, a sok ember , a lelkesedés , az ünnep izgalma hozzátartozik a folyamathoz , nem is tiltakozom ellene , próbálom a legjobbat kihozni belőle. Pláne sok cég úgy döntött , hogy december 24-én zárva lesz , így az ünnepek az ottani dolgozók számára plusz napot ,igazi ünnepet jelent.  Támogatom ezt a fajta megfontolást. Évközben elmentem körülnézni , családi előtanulmány után ,kinek ,mi tetszene ,mit szeretne és igyekszem olyan ajándékot készíteni, venni ,aminek örülnének. Az ajándékozandók köre , száma is változik , ahogyan a család fogyatkozik vagy éppen bővül. Bár idén kevesebben leszünk , mert az élet hossza véges és erre számítani kell, ahogy telnek az évek. Könnyű erről így írni , de ünnepekkor elhunyt szeretteink hiánya még inkább érezhető, velünk vannak ekkor is. Ahogyan minden családban nálunk is megvannak a hagyományok , rituálék, melyek évről-évre részei az ünnepnek. Sajnos a gyerekkori karácsonyokat az idő múlása messze sodorta , de emlékeinkben élnek és felidéződnek minden évben ,gondolunk a lélekben velünk levő szeretteinkre. Telnek az évek és unokáink éveinek száma egyre nő , más dolgok a fontosak .

Lassan belekerülünk , a sokan lenni jó, de kettesben még inkább, ez így természetes. A menü fontos szempont , változatos , erre is minden család felsorolja a szokásos ilyenkor feltálalt ételeket , melyeket nem hagyhatunk ki.     Tíz évvel ezelőtt nagyot változtattunk a megszokott renden és fellázadtunk. Mi az " ÖREGEK " , /öreg a fene/, de hát mit tegyünk a kor az kor , bár az életmód és az életvitel erre rácáfolhat. Nincs karácsonyfa , csak a gyerekeknél , bár a lakás díszítés nem maradhat el. Mi megyünk hozzájuk a szokásos szenteste délután és ők másnap jönnek ebédre hozzánk ,aminek egy részét én készítem ,de egy részét rendeljük. Akár már másnap délután lázasan készülődünk ,mert nemsokára indulunk, valahova , lehetőleg melegebb éghajlatra.  No, nem a nyugdíjból telik rá, hanem a szorgalmasan végzett egész évi munkából. Erre hajtunk egész évben , hogy télen elutazhassunk. Persze nem szenteste vagy első nap ,de a második karácsonyi napon akár már kezdődhet is a kaland. Isteni érzés összecsomagolni a fürdőruhákat , nyári göncöket , papucsokat és irány a repülőtér. Kiosztjuk a feladatokat , ki locsol és vigyázza a lakást , nekik is nyaralás , más környezet , amíg mi nem vagyunk itthon.

2022 után azt gondoltuk , csak jobb lehet a 2023 . Milyen volt - olyan volt ,mint a hullámvasút. Rossz hírek, váratlan helyzetek sora , nehezítette a jókedvet. Háború , most már nem is egy helyen , olaj és valuta válság ,infláció ,áremelkedés ,sok olyan körülmény történt, amiről azt gondoltuk a  mi életünkben már nem fordul elő. Tévedtünk. ,de ennyiszer és ilyen alapvető dolgokban , erre nem számítottunk. Churchill mondása szerint , aki nem tervez - a bukást tervezi  meg. Mit mondjak , ez jellemzi környezetünket, piaci és gazdasági értelemben is.

Az egyszerű ember mindig tervez , mit csinálok ma és holnap - mi - mennyibe kerül, mit veszek , mit főzök . Mire telik vagy éppen spórolni kell, hogy valamit megvehessünk és ez így megy tovább , egész életünk során. Persze a pénztárca no meg az egészség határ szabnak a nagy álmoknak , bár nem mindenki van így ezzel.                      Mit tervezzünk az ünnepekre , természetesen a szokásosat , jó ételt, családi összetartást ,vendégeskedést , reményt , hogy jobb lesz a jövő és nem  a - lesz ez még így se !_ gondolat forog a fejünkben , ami azért valljuk be ,benne van a pakliban.  Örök optimista lévén , bízom benne , hogy kezelhető , élhető lesz a 2024, túléljük  és az eddigi viharoktól megerősödve megyünk tovább. Addig is mit tehetünk , készülünk a karácsonyra , a szilveszterre és koccintunk a szebb jövőre.

Ünnepeljünk, köszöntsük egymást , szeretteinket a családban , a barátokat , kedves és kevésbé kedve ismerőseinket , törődjünk a  környezetünkben élőkkel. Emlékezünk a korábban és mostanában eltávozottakra , hiányuk örökké megmarad. Ilyenkor tágul a szív , még azokkal is kedvesebbek vagyunk ,akik meg sem érdemelnék , de az ünnep ezt megkívánja.  Rajtunk múlik , milyen lesz az ünnep ! Nem árt ezt észben tartani.         Emberek vagyunk és maradunk , ez a lényeg , bármilyen helyzet jön , itthon, a városban , az országban és a világban. Megéljük és túléljük ,de ez nem elég , kívánom élvezzük az ünnepnapokat , melyeket magunknak teremtünk.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és kiszámíthatóbb ,élhetőbb és élvezhetőbb 2024-et kívánok Magunknak és Nektek is !

csk - 2023 december

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr8818282311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása