55+

55+

ChatGPT - Mi lesz veled emberke ?

Légy interaktív - a ChatGPT - csak szólok ,már a "spájzban " van . Gondolkodás helyett mesterséges intelligencia.

2023. május 13. - Klara Csik

Itt tartunk ma , 2023-ban. Nem elég , hogy három évig bezárkóztunk a vírus miatt. Kevesebbet olvasnak a gyerekeink, unokáink , de még most ez is. Miről írok , hát persze, hogy a chatGPT -ről ,a  mesterséges intelligencia egyre szélesedő használatáról. Miről is van szó? Utánanéztem a net-en , hol máshol , mi is ez és persze kifaggattam unokámat, aki jártas ezekben a dolgokban. Röviden , csevegőrobotra írt software, melyen keresztül értelmezőmodellek segítségével alakítják interaktívan a tartalmat , amire utasítjuk , megírja és ontja a naprakész információt. Egy laboratóriumban fejlesztették ki és gondolom dolgoznak rajta tovább , a tapasztalatok és újabb igények szerint. Felhasználási területe határtalan, végtelen. Gyors, naprakész ,de ugyancsak az emberi agy hozta létre, tehát sokan agyaltak kialakításán , fejlesztésén. Akkor mi a gond?- teszem fel a költői kérdést. Félek, aggódom , a hogyan tovább  miatt. Okos emberek találták ki , akik jónak gondolják , a kérdés csak az , ki ,mire  és hogyan használja a jövőben. Különösen a fiatalok örülnek ennek a megoldásnak , hiszen szinte minden témakörre nézve villámgyors választ kapnak . A felkészülés .  a kutatás , utánanézés fázisát szünteti meg , ami eddig gondolkodásra késztetett ,mely a tudás alapja.

Így valóban jogos a kérdés - mi lesz veled emberke ?

Támadás a gondolkodás ellen vagy éppen hatékony időgazdálkodási modell, ne agyalj , gyorsabban haladj, alapozz a chatGPT -re !

Mi kell még ahhoz, hogy kevesebbet írjunk kézzel, ritkábban gondolkodjunk és agyunk se forogjon olyan gyorsan ,mint eddig. Vagy mégsem így van , a kétkedés ott motoszkál a fejekben ,de mégsem ennek érdekében dolgozunk.

Mire fordítjuk a megtakarított időt , ezen is érdemes agyalni, mert ha érdekes, hasznos ,kvázi jó dolgokra, akkor megoldhatjuk a gordiuszi csomót és mindjárt más a módszer, technika , eszköz megítélése.

Őrizhetjük a szép kötésű ,díszes borítású lexikonokat a könyvespolcon ,már évek óta nincs szükség rájuk, elavulttá vált ez a keresési módszer.  Meggooglizzuk- mondjuk magyarosan ,egyszerű ,gyors technika csak tudd melyik billentyűt kell megnyomnod. Már színes prospektusok, útikönyvek ,vásárlásra ösztönző katalógusok sincsenek , csak a neten tájékozódhatunk. A potenciális vásárlók körének egy része kimarad, hiszen a modern eszközök nem mindenki számára elérhetőek. Az idősebbek kapkodják a fejüket, mi van ! Ami eddig megszokott volt, mostanra kérdőjellé válik. 

Moroghatok ezerrel, erre halad a világ és kész. Lehet sopánkodni, mi lesz velünk, a bezzeg a mi időnkben című fejezet emlegetése nevetségesnek tűnik. Más ez a világ  és úgy ahogyan a  2019 sem jön vissza , a múlt felejtődik. Gondoljunk a gyertyafény mellett alkotó költőkre , zeneszerzőkre vagy akár nagyapámra ,aki a telefondugókat kezelte és mondta folyamatosan- itt Pálffy központ- kit kapcsolhatok. Mindez túlhaladottá vált, robogunk valamerre , mi lesz a következő kvázi fejlődési lépés, amitől a máshogyan szocializálódott korosztályok haja szála égnek áll. Szerencsére nem mindenben kell részt venni ,bár igaz a mondás ,aki kimarad, lemarad. Más tészta , hogy akarunk -e ebben az eszement rohanásban ,agy bomlásban benne lenni. Elég a demencia, ami a legszörnyűbb variáció és remélem hamarosan ennek gyógyszerét is feltalálják. Sok mindent megtanultam az utóbbi években, hogy modernül gondolkodjak és alkalmazzam a technika új vívmányait. Flottul kezelem a banki útvesztőket , token , mobil alkalmazás, minden jöhet. Portfolio- t kezelek, utalok ,böngészek  és a you tube -on is igyekszem megtalálni, amit keresek. Szóval haladok a korral , de az , hogy egy robot gondolkodjon helyettem , ettől berzenkedek ,nem az én műfajom. Unokám szakszerűen elmagyarázta ,mi -mire való és jó , villámgyorsan jár a keze a billentyűkön , no nem a zongoráén , hanem az okos telefon vagy a laptop klaviatúráján. A világ ,a jövőkép erre tart, szédületes tempóban. Nincs megállás, ülepedés , töprengés , lazítás.

Várom ,mikor épülnek az első lakóparkok a Holdon vagy a Marson , kik lesznek az első lakók, mert ez lesz a trendi, a cool, a menő.  Én maradok ,két lábbal a földön, a józan paraszti -városi ész határain belül és várom a csodát, hogy újra divatba jöjjön az olvasás és a kézzel való írást sem szeretném elfelejteni. Évtizedek, már akár évek múlva is nem kell azon keseregni , mennyi a felkészülési idő egy vizsgára, mert egyszerű lesz a képlet, a gép elvégzi a dolgát . Mi marad az embernek ,más dolgokat kell felfedezni és az örömforrás is más lesz ,mert nem okoz majd elégedettséget, amire mi magunk rájövünk  és ennek eredményeképpen teljesítünk.

Sajnálom ,hogy éppen a gondolkodás esik áldozatul ,mely megkülönböztet bennünket más lényektől . Előszele volt , a számítógép használata és a vírus hatására , hanyagolt társas ,emberi kapcsolatok, melyek nélkül az emberi lét sivárabb, kevésbé színes. Mit tehetek , figyelek , tettre készen ,alkalmazom az új módszereket ,mert enélkül nem leszek piac és versenyképes ,habár kenyerem és karrierem javát már megéltem.

A változás gyönyörködtet - mondják, de szerintem van ,ami állandó és az embernek megvan a képessége erre, a műveltség , a tudás , örök , még ha automatizálni akarjuk ,akkor is. Hiszek benne.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5117989970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása