55+

55+

Bírod a kritikát ?!

A kritika kezelése a magyarok számára nem egyszerű történet, sosem volt igazán erősségünk.Sokan félnek elismerni ,ha hibáznak félve a következményektől és felelősségre vonástól.

2024. március 08. - Klara Csik

A régióban sem , ahol a volt szocialista országok táborában élők, az orosz minta hatására ,sajátos rendszert valósítottak meg e téren is. Szüleim számára nem volt ismeretlen a pártállami önostorozás ,többiek előtt porig alázás, melyet önkritika és persze nem ritkán retorzió követett.

Életem egyik felében ,melyet a kvázi "átkos" időkben töltöttem, tapasztaltam , milyen a kritika , ha formális. A rendszerváltás után lehetőségem nyílt a nemzetközi ,multi cégek gyakorlatát megismerni , mely a kritika kezelése szempontjából is újat jelentett. Sokan félnek elismerni ,ha hibáznak félve a következményektől és a felelősségre vonástól. A közteherviselés ebben segít , mivel ilyenkor senki és semmiért nem elmarasztalható , mely megszabadítja az elkövetőket a nyugtalan alvástól. A kritika kezelésének több módja is van . Az első , a karakán , a proaktív ,aki elismeri , hogy hibázott ,lesz ,ami lesz alapon. Nem cicózik ,vállalja a következményeket . Inkább előbb ,mint később ,elébe megy a dolgoknak. A másik  reaktív ,aminek szintén több formája van . Vegyük a gyáva, óvatos mindentől félőt ,aki inkább a szőnyeg alá sepri , bármi történt is, hátha nem veszik észre alapon. Ha mégis és rákérdeznek miért, akkor azt mondja , nem az én hibám , csodálkozik , szinte nem is tud róla ,de ha szembesítik vele ,azt mondja - a másik is ezt csinálja - sőt - és várja a feloldozást. Ki hogyan kezeli a bírálatot ,saját jelleméből fakad. Nekem bevált a gyilkos, őszinteség ,a  szembe mondás , mely miatt többen nem kedvelnek ,de mára ez már nem igazán érdekel. Az igazmondás fegyver is lehet ,mert megvéd attól , hogy emlékezni kelljen rá ,kinek , mikor mit mondtál ,mert az egyenesség a másiktól is elvárja ugyanezt. Nem bántani akarlak , nem Téged támadlak, hanem azt, amit tettél. A kritikát sokan személyes támadásként kezelik, pedig az őszinte szó sokszor segít önmagunk fejlesztésében. Ki mondja és ez a lényeg. Ha az ő véleménye fontos számodra, fontos, amit mond ,akkor érdemes megszívlelni és mélyre ásni - mit és hogyan kéne másképp tennem. Mindenkit és mindent megkérdőjelezhetünk, de mi van , ha mégis igaza van , a kritika elhangzása után sokáig motoszkál fejünkben ez a gondolat.

Azokkal ,akik bántani akarnak vele , velük nem érdemes törődni . A sors a rosszindulatot, a gonoszságot megtorolja, ha nem is rövidtávon ,középtávon sokszor, hosszútávon - mindig . A leckét én is megtanultam működik. A mait vezetőktől elvárás a delegálás folyamatában a hibázás lehetőségének megadása a munkatársak felé. Igen - hibáztam - ha ez a mondat elhangzik , akkor a nemzetközi cégnél ,a  feloldozás szinte biztos és csak az számít, hogy egyrészt a kárenyhítés megtörténjen illetve ne legyen legközelebbi eset ugyanebben a témában.  Okulás a hibákból , rossz döntésekből , mindenkinek fontos, hogy nyugodtan tudjunk továbblépni , haladni. A múlton való rágódás, hiábavaló , ha elment már a hajó , nem jön vissza és nem érdemes önmagunkat ostorozni , inkább vonjuk le a megfelelő tanulságot, mit csináltunk nem megfelelően.

A kritika nemcsak a teljesítményről , hanem rólunk , mint személyről is szól ,kik és milyenek vagyunk. Kinek ,mit és hogyan mondunk, mely többször ösztönösen jön, nem gondolunk abban a pillanatban arra  ,hogy jót és jól teszünk e. Pláne , ha még a magyar virtus is beleszól , a csak azért is -,én - mi - megmutatjuk faktor. Ez a vonás jellemző ránk magyarokra, legtöbbször nem segíti a másokhoz való alkalmazkodást.

A mostani generáció számára fontos, hogy szembesüljenek önmagukkal , mely a számtógép előtt nem megvalósítható, mert mit  is mondana a gép ,de lehet ,hogy a mesterséges intelligencia egy idő múlva ezt is elvégezheti. Sok fiatal szakember vesz részt általam szervezett gyakorlati workshopok-on, melyek egyik fontos része a program végén, személyes visszajelzést adok a résztvevőknek. Kihangsúlyozom nem mindenki számára kötelező , aki igényli ,annak szívesen elmondom , mi a tapasztalatom , véleményem vele kapcsolatban, mely területekre érdemes odafigyelnie a jövőben. Talán ez a legnépszerűbb része a napirendnek. Eléggé időigényes, egyrészt készülni kell rá, jegyzetelni , mit látok , figyelni a testbeszédtől a kimondott szóig , a részvétel aktivitás keresztül , sok mindenre.  Másrészt , a program végén , amikor már mindenki sietne a dolgára , igyekszem , tömör és lényegre törő lenni. Jóleső érzés, hogy várnak a sorukra , kíváncsiak mit mondok majd nekik. Bizalommal vannak irántam ,megismerem az életüket , néha mélyebben , mint a  hozzájuk közelebb állók. Ugyanakkor , a pozitív kicsengés nem maradhat el , ezzel segítve személyiség fejlődésüket, újul lendületet, energiát adva  a tenni valókhoz. Célom , az építés és nem a rombolás , hogy érezzék megérte- kitárni lelküket, megszívlelni ,amit mondok. A fiatalok igenis igénylik a törődést , a visszajelzést ,  mely az idősebb generáció tapasztalatával, tanácsaival ,hiteles és bizalmat ébresztő , megszívlelendő.

Így válnak valóban felnőtté és felelős munkatárssá ,vezetővé ,aki néha maga is hibázik , hagy hibázni és elismeri a teljesítményt ,melyre mindannyian törekszünk. A mi, idősebbek felelőssége és kötelessége szembesíteni az utánunk jövő generációkat , kik és milyenek valójában. Az őszinte ,segítő szó, cselekedet számára nyitva a kapu az ő lelkükben is , csak meg kell találnunk hozzá  a megfelelő kommunikációs csatornát , módszert , a helyes  kulcsort.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr7118349161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása