55+

55+

Ha nem tiszta a jövőkép, koncentrálj a mára ! Carpe diam !- másképpen

2021. február 28. - Klara Csik

Jó mondás ! Nem tőlem származik, hanem egy kedves ismerősöm tanárától. Tele vagyok, vagyunk jó és még jobb mondásokkal, és minden helyzetre jut belőle. A cím híven tükrözi a mai helyzetet. Sokadmagammal várom a fejleményeket, alkalmazva azt a hozzáállást, miszerint, ha nem tudod mit csinálj - ne csinálj semmit ! Várj! Ez van, hiába tanultam a gondos, minden körülményt figyelembe vevő tervezési metódust, nem tudom, mi lesz holnap pláne holnapután.

Készítem a listákat a tennivalókról, mely rövidebb, mint ahogyan megszoktam, és több az itthoni, máskor mellékesen, munka mellett elvégzendő feladat, mint szeretném. Megrázom magam, nyugi, most ez van. Örülj neki, hogy egészséges vagy, a családod is az, van munkátok, süt a nap, vasárnap van. Mi kell még? 

Most kell meditálni, tanulni és a mára koncentrálni. Carpe diam! Élj a mának! Horatius tudta, bár ezt többen úgy értelmezik, buli van. Hát most nincs buli, illetve van, csak máshol és másképpen. Ő tudta, hogy nem kell izgulni, lesz holnap. A baj az, hogy nincs időm. 20 év vagy akár 40 úgy elszáll, mint egy pillanat. Mit tehetek, a mai teendőkre összpontosítok, reggeli készítés, isteni juhtúrós melegszendvics, előtte sok gyümölcsből saláta, utána kávé sütikével és persze az elengedhetetlen vitamin adag. Jó kezdés.

Most már napozom is egy kicsit, kell a D-vitamin és varrok. A hobbi segít a nehézségek elviselésében, és energiát ad. Sokan futnak, edzenek, kutyát sétáltatnak, jógáznak, festenek. Én varrok, illetve hímezek, de lehet, hogy majd hámoznom is kell, persze krumplit. A hobbi egy olyan tevékenység, ami örömet okoz, hosszú ideje csinálod, nem váltogatod naponta. Régóta csinálom, több mint 40 éve. Nagymamám horgolt, anyukám és nővérem kötöttek, illetve kötnek. Nekem az apró keresztszemes hímzés maradt. Minél bonyolultabb egy minta, annál jobban szeretem, mert számolni kell, sok színnel dolgozni, minta válogatja.  Amikor a lelkem rendben van, varrok. Mikor mit, mostanában legtöbbször ajándékba, mert az itthoni lakberendezési tervbe már több nem fér bele. Mindegyiknek megvan a helye, tulajdonosa, akikre miközben varrok sokszor gondolok. Ez az agykontroll módosított formája. Gondolatátvitel, segítek ily módon is. A legtöbb jó ötletem varrás közben bukkan fel, és már tovább gondolom a megvalósítást is, amit sokszor tett követ.  Jó dolog, hogy a szellemi, tanácsadói munka mellett  tárgyiasul amit készítek, egy szép kép, párna formájában. Még az is, aki a műfajt nem annyira kedveli,  örül az ajándéknak. 

Tehát a hobbi, bármi is legyen az, hasznunkra válik. Selye János, a stressz atyja is örülne, ha mindenki megtalálná a neki való stresszoldót. Most, amikor több idő van elmélyülésre, önmagunk megismerésére, gondolkodásra, találjuk ki, mi az, ami igazán leköt és örömet okoz. Legyen az szabadban végzett tevékenység vagy helyhez kötött elfoglaltság. Érdemes kipróbálni több dolgot, és kiválasztani egyet a sok lehetőség közül. Utána kezdődhet a rutin szerzés, ami már segít a hobbivá csiszolásban. Hobbiról csak akkor beszélhetünk, ha rendszeresen és hosszútávon csináljuk, mely formálja egyéniségünket, jellemünket is. Persze lehet váltani, de ha valaki havonta váltogatja  a kvázi hobbiját, az már egészen más. Sokat elárul az illető személyiségéről. Türelmetlenséget, nyugtalanságot, bizonytalanságot tükröz, mely a mostani helyzetben kerülendő. 

Mi lesz holnap, ugyanaz, mint ma,- mondta  kedves ismerősöm egy filmet említve, amiben Bill Murray mondta - az Időtlen időkig című filmben, aki nem tudott szabadulni a mától - igaza volt. Már megint reggel 6 óra van és kezdődik a nap, sokszor ugyanúgy, pedig már nem ma, hanem holnap van. Legyen holnap és holnapután is.

Ma vasárnap van, sokaknak ez ugyanolyan nap, mint bármelyik másik, de gondoljatok bele, tavasz van, süt a nap, éled a természet, és ennek mi is részesei vagyunk. Hogy holnap mi lesz, arra ráérünk holnap gondolni és tenni éppen azt, amit tennünk kell. Még mindig várni és reménykedni! Nem hiszem el, hogy még a 2021 is rámegy! Ez már súl sok lenne, remélem a világon mindenki így gondolja !

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6716442972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása