55+

55+

Téged ki fogad örökbe ?

Minden tiszteletem az övéké, akik örökbe fogadók és gyermeket vállalnak ily módon. Mostanában más értelmet is nyert ez a fogalom.

2023. július 07. - Klara Csik

Divat lett az örökbefogadás ,nem a klasszikus értelemben, bár ennek is vannak ,voltak hullámai ,amikor például a világsztárok versengtek azért , ki a híresebb azáltal ,hogy Ázsiából vagy Afrikából örökbe fogadtak gyerekeket. A kiválasztottal legalábbis ,akiket a hírekből ismerünk ,már javarészt felnőttek és élvezik a kiváltságos szülők által nyújtott előnyöket.

Nem mindegy hova ,milyen családba születünk , ezt már régóta tudjuk, a feltételek közül számos ,mint például az anyagiak fontosak a későbbi boldoguláshoz. Tudom , ez nem jelent mindent , de sokat jelenthet , a tanulás , a körülmények , életfeltételek vagy akár az egészség megőrzése szempontjából. 

Így jött az ötlet - engem vagy Téged ki fogadjon örökbe ? - teszem fel a kérdést . Eljátszottam a gondolattal és számtalan ,szebbnél szebb gondolat jutott eszembe, Petőfi után szabadon ,de végül arra jutottam , inkább gondoskodok magamról , gondoskodunk magunkról párommal együtt és inkább én támogatok másokat, akiknek szükségük van erre, szűkebb és tágabb környezetemben. Ez a megoldás jobban tetszik.

Bár néha jó lenne , ha egy kórház vagy egy milliárdos felkarolna vagy éppen nyernék egy otrombán nagy összeget a lottón, sok mindent megoldhatnék ,amire vágyom ,gondolok többek között az egészségügyi ellátás költségeire, áraira. Szinte sportként , mazohista módon figyelem, hol és mennyit spórolok azzal , ha az állami egészség ellátó rendszer szolgáltatásait veszem igénybe és nem a trendi magán szektor divatos klinikáit erősítem, mert végül ha arra kerülne a sor , úgyis egy állami kórházban találnám magam. Könyvelek , a számok nem hazudnak, valóban egy jó örökbefogadó tudna segíteni az anyagiak fedezésében sokaknak. Persze egy szülőnek más lehetőségei is vannak, ha jó példát mutatott eddigi életében a gyerekeinek, az idősek ápolását illetően. Kurt Vonnegut , egyik kedvenc íróm írta, a legnagyobb dolog ,amit egy szülő adhat a gyerekének - a saját maga függetlensége. Öngondoskodás , bár sokaknak nem adatik meg , szerencsés ,aki élhet ezzel a luxussal. Akik támogatásra szorulnak , számukra a gyerekeik ,rokonaik , ők a legjobb örökbefogadók ,mely biztonságot , szeretetet ,gondoskodást jelent , ami nélkül a végkifejlet még szomorúbb lenne. 

Az aktualitásoknál maradva , az örökbefogadás nemcsak emberekre , állatokra , hanem tárgyakra vonatkozóan is működik, ahogyan gyakran olvasom. Fogadj örökbe , színházi széket, egy darab zöld területet ,de ,ami újdonság volt számomra , egy darab út felületet ,fokozhatnám erre az analógiára akár örökbe fogadhatod  kedvenc kátyúdat. Mit értenek ez alatt ? Például ,ha olyan mély a luk  az úton , bele is feküdhetünk megpihenni  vagy magunk kijavíthatjuk , de volt , akit ezért megbüntettek ,tehát óvatosan a hogyan-nal. Félre az iróniával ,itt tartunk, ez amagyar valóság. Mi   a fene van itt ! - morgolódok nem először. Sok mindenre van pénz, de az utak állapota egyre csak romlik. Örökzöld téma , akkor is ha hó van.

Éppen a hozzánk közel levő utat mutatták , miszerint milyen jó ,ha valakinek van hely ismerete , kitudja kerülni az egyébként ,súlyos következményekkel járó kátyúkat, ha beledöccenne. A riporter megmérte a kátyú mélységét és arra biztatta nézőt , óvatosan közlekedjen errefelé. Egy másik felvételen az aktuális polgármester hívta fel a figyelmet az utak örökbefogadásos módszerrel való javítására. Fogadj örökbe 1 m- utat ! - javasolta. Jól olvasod , ez nem vicc, nem tévedés - bemutatták az egyik menő TV híradóban.  Mindig van lejjebb - szokták mondani  és ez ebben a helyzetben is igaz - a magyar kreativitás határtalan.

Megyek tovább ,nézem az egyik fizetős csatorna adását, melyben arról esik szó, hogy a világ fejlettebb részén, ha valaki egy kátyú miatt szenved balesetet ,rongálódik a járműve  vagy akár saját maga sérül , akkor kártérítést kérhet és kap az illetékes önkormányzattól ,nem is keveset. Hű-ha -na ez már nem semmi. Itthon az önkormányzatok éves költségvetése kevés lenne ahhoz, hogy az ilyen eseteket kezeljék.

Kapjunk már a fejünkhöz , mi lett a józan ésszel , tudom mindenre van magyarázat . A magyar ember találékonysága , kreativitása közismert, de jó lenn, ha néha a józan ész is vele járna.

Tehát a kérdés marad- ábrándozz , gondolkodj - Téged ki fogadjon örökbe ? - jó játék, de maradjunk a játék fogalmánál , tudatos tervezéssel, gazdálkodással oldjuk meg inkább a mindennapi élet feladatait , például az út javítást.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr9817989964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása