55+

55+

Téged is bosszant ?!

Engem nagyon. Mindenki lelkendezett vasárnap este-éjjel és még hétfőn is , miszerint csúcs volt a részvételi arány a szavazáson .

2024. június 14. - Klara Csik

Mihez képest? 57 % - derült ki a híradásokból ,régen volt ilyen magas - mondják. Nálam a 100 % a megfelelő, ehhez szoktam a tervek teljesítését szem előtt tartva. Hol vagyunk ettől ? India - az igen , 90 % felett, persze ez nálunk vágyálom kategória. Mi van ? Minek örülünk ennyire ? Jó ,haladunk ,bár az adatokat látva, sírva nem fakadtam örömömben.  Jó, 57 % -os részvétel , hurrá ,ha a korábbi eseményeket nézzük , de még mindig nem elég. Nekem az ellenkezője tűnik nagyon soknak , 43 % - ennyi embert nem érdekel , mi lesz a jövő?!

Bár azt sem értem ki nem szavazott ,mert a környezetemben mindenki állítja, ő , igen. Mi az oka? Jó filmek a csatornákon , esett vagy éppen fújt , mindig lehet magyarázatot találni . különben is kit érdekel, mert a 43 %-ot ,aki nem ment el szavazni - biztosan nem - mert talált valamilyen , számára elfogadható magyarázatot.  A megelőző hetekben szokatlanul nagy volt az aktivitás , mozgolódás, balra - jobbra és középen is, mely reményt adott ,hátha kimozdulunk a béna állapotból , mert látszatra , a kanapén ülve, az ebéd asztalnál ,de akár az utcán tiltakozva , mindenki rohadt okos ,osztja az észt. A magyarnak egy igaza van , a sajátja ,  akkor meg minek menjen szavazni. Persze van véleménye még több is annál, mint kellene  vagy éppen jogos, de ez nem számít.  Most ,amikor akció van , mehetne ,tehetne , sőt el is várják tőle , mert állampolgári kötelessége - felelőssége , hogy szavazzon, voksoljon , véleményt nyilvánítson , szervezett , udvarias ,tudatos formában , akkor meg nem megy. Tisztelet azoknak ,akik mentek. Mire várnak ,akik nem mentek?

Hát ,tapsra , arra nem , bár ez lenne az egyszerű válasz. Sokan mondják a magukét ,minden fórumon , mégsem mennek. Sőt a vérmesebb, tettre kész tábor még tüntetett , felvonult ,nyomatékot adva véleményének ,utána megszavazta ,aki -ami ellen tüntetett ,utána meg panaszkodik. Ki érti ezt? A szavazó lelke továbbra is titok marad. Mi a baj ? - nincs tolla- szemüvege -adnak , nem tudja hova menjen , megírták , bemondták , sőt a fontosabb szavazókat , fel is keresték, ösztökélve, menjen . Na, ők mentek. Mit kéne még tenni , kommunikálni , hogy adott helyzetben , az állampolgárok éljenek a lehetőséggel és akkor ott, a tetthelyen nyilatkozzanak , tiszteljék meg magukat , polgártársaikat , környezetüket és szavazzanak.

A tét mindenkor nagy , lehet jól és kevésbé jól dönteni , de a tett felülírja az okoskodást. Utána , ha más lett az eredmény ,mint például vártuk ,akkor sem érdemes bosszankodni, mert legalább ott voltunk és tettük a dolgunkat. A számok makacs dolgok ,ebben a tekintetben nincs pardon. Vagy mégis ? Mi egy olyan országban élünk, ahol minden igaz lehet és ugyanakkor az ellenkezője is.  Évezred óta nem változunk , de legalább bizonyos történelmi távolságból látjuk az ok- okozati összefüggést.

Több esemény is történt a szavazásos vasárnap óta és rendesen kapkodhatjuk a fejünket , mert a politikai paletta egyre csak színesedik és olyan dolgok is megtörténnek , melyekre senki sem számított. Választási  és társadalmi , közösségi kultúra terén van mit tanulnunk, melyből mindenki profitálhatna. Az udvariasság , a mértéktartás hozzáadva a politikába elvárható diplomáciai érzékkel , ezeket mindenkinek , aki ebben részt vesz tanítanám és vizsgáztatnám belőle. Aki megbukik , keressen másik foglalkozást, karriert és ne ingerelje az amúgy is feszült polgárokat. A választás folyamat , most sincs vége , hamarosan következik a következő ,mely újra megmutathatja - mennyi a mennyi - azaz túlszárnyalhatjuk a csúcs 57 % -ot.  Bízom benne , igen , minden szavazattal világosabb lesz a kép ,mit is akar a magyar ember valójában. A politika társasjáték , kevés játékossal és sok nézővel ,akik kibicként ,a partvonalról figyelik ,ki mellé álljanak. Persze ebbe belesegít a média, a kommunikáció valamennyi csatornája, eszköze , melyet állandóan frissítenek. Mindenhol jelen vannak ,tehát beleivódnak mindennapjainkba , ha akarjuk - ha nem . Én inkább nem akarnám , de óhatatlanul részese vagyok ,látom - hallom ,akkor is ha semmit nem kapcsolok be. Hogyan kezeljük ? Amikor itt az idő , mondjuk el véleményünket, szavazzunk. 

Miért írok erről ? Remélem , ha többen hasonlóan vélekedünk , eljut azokhoz is ,akik most sem mentek el választani és úgy gondolták - semmi gond - nem olyan fontos, majd legközelebb, megyek . Nem helyes megközelítés ,szálljunk magunkba , saját és népünk életét ,közös akarattal lehet és érdemes formálni, legalább egy szavazat erejéig.

Tűzzünk ki magunk elé célt , hogy az 57 % -ból - akár 70-80 sőt indiai módra akár 90 % is legyen, mely valóban megmutatná merre ,haladunk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://55plusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5518427911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. bíbic14 2024.06.17. 16:04:34

Az indiai választásokon a részvétel 66%-os volt (indianexpress.com/elections/2024-lok-sabha-elections-voter-turnout-9376670/) nem volt közel sem a 90%-hoz. Ráadásul azért India egy 'kicsit' más politikai kultúrájú ország (bármelyik európai demokráciával összehasonlítva), de ez egy másik téma lehetne. A magyarországi 54%-os részvételi arány elsőre kicsinek tűnhet, de európai/önkormányzati választásokon ez a szám remek, ennél biztosan mindig nagyobb lesz a részvétel az országgyűlési választásokon ráadásul most elég nagy a politikai átrendeződés is. A távolmaradók pedig mindenhol azért maradnak távol a választástól, mert szerintünk mindegy kik lesznek a vezetőik jelentős változást nem remélnek a közvetlen életükben bárki is képviselje őket bármilyen politikai fórumon vagy szinten.
süti beállítások módosítása